Rămâi conectat

Politică Administrație

Subprefectul județului Alba, Corneliu Mureșan: „În momentul de faţă, România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi siguranţă”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Subprefectul județului Alba, Corneliu Mureșan: „În momentul de faţă, România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi siguranţă”

 Corneliu Mureșan, noul subprefect al județului Alba din partea Partidului Social Democrat, are în fața sa un mandat încărcat de provocări și obstacole, ridicate de actuala criză pandemică și de o creștere nemaivăzută a prețurilor la utilități, care pune în prezent în pericol buna funcționare a multor instituții din județ și din țară.

Tânărul om politic a oferit un interviu jurnaliștilor ziarulunirea.ro, care i-au cerut punctul de vedere în ceea ce privește câteva dintre viitoarele sale acțiuni, din poziția noii sale funcții.

„Acţiunile mele vor fi în concordanţă cu atribuţiile pe care le am, potrivit fișei postului, și a celor care îmi vor fi delegate. Voi duce la îndeplinire, cu responsabilitate, fiecare sarcină pe care o voi avea la nivel instituţional, iar în centrul priorităţilor mele va sta cetăţeanul şi necesităţile sale. Îmi doresc ca, prin acţiunile mele, să reuşesc să fac viaţa celor din jur mai bună, mai uşoară, mai lipsită de griji şi sunt convins că acest lucru se va întâmpla prin implementarea la nivel local a politicilor guvernamentale şi prin ducerea la îndeplinire, la nivel local, a programului de guvernare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Voi face tot ceea ce ţine de mine pentru ca oamenii să beneficieze de servicii publice de calitate, indiferent de domeniu şi la timpul potrivit. Îmi doresc ca oamenii din zone greu accesibile, persoanele vulnerabile sau vârstnice, să nu fie văduvite de drepturile pe care le au și de serviciile de care pot beneficia. Toate acestea se pot realiza doar în parteneriat cu reprezentanţii de la nivelul prefecturii cu care îmi doresc, la fel ca domniile lor, o colaborare fructuoasă, benefică, în interesul cetăţenilor în slujba cărora ne aflăm. În Prefectura Alba lucrează adevărați profesioniști, pe care am avut plăcerea să îi cunosc mai bine în aceste zile!”, a notat subprefectul.

Fostul director al Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia a vorbit de asemenea și despre rolul pe care experiența sa de manager al prestigiosului club albaiulian îl joacă în prezent, în îndeplinirea noilor sale atribuții de subprefect.

În acest sens, Corneliu Mureșan a transmis următoarele: „Experienţa din funcţia de director al CS Unirea Alba Iulia, instituţie publică ce are scop obţinerea performanţei sportive, mă ajută indiferent de domeniul de activitate pe care îl desfăşor acum sau îl voi desfășura în viitor. La fel cum extrem de importantă este şi activitatea managerială și administrativă din mediul privat, pe care am exercitat-o în ultimii ani, respectiv tot ceea ce am învăţat din fiecare mandat de consilier județean. Toate cunoştinţele, experienţa şi energia doresc să le pun în slujba cetăţenilor, astfel încât din funcţia de subprefect să pot răspunde tuturor exigenţelor şi necesităţilor lor – în concordanţă cu atribuţiile pe care le am.”

Pandemia de coronavirus a marcat în mod negativ viețile oamenilor, indiferent de ocupație sau statut social, iar această criză sanitară nu dă semne că va dispărea în curând, după doi ani de lupte crâncene împotriva sa.

Noul subprefect a fost întrebat dacă măsurile care s-au luat până în acest moment în legătură cu combaterea pandemiei au avut un rezultat pozitiv pentru siguranță cetățenilor din județ, iar răspunsul său a fost următorul:  „Orice moment dificil din istoria naţională şi chiar mondială a fost depăşit prin responsabilitate, altruism şi solidaritate. În comportamentul nostru, de fiecare zi, trebuie să ţinem cont nu doar de sănătatea noastră, ci și de a celor din jur.

Revenind la întrebarea dvs., vă pot spune că în ultimele 2 luni am văzut o schimbare radicală în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei. Cetăţenii sunt priviţi ca parteneri, nu ca adversari; sunt utilizate toate mijloacele de combatere a pandemiei, nu doar vaccinarea; măsurile sanitare sunt asigurate prin dialog și colaborare cu mediul de afaceri, sindicatele și cultele religioase. Prevenția răspândirii virusului se realizează prin creșterea capacității de testare și a accesului cetățenilor la testele COVID-19, prin implicarea medicilor de familie sau elaborarea de ghiduri informative pentru persoanele infectate și pentru personalul medical implicat în tratarea pacienților.

Prevenția cazurilor grave și a numărului de spitalizări se face prin asigurarea medicamentelor antivirale și a protocoalelor pentru tratarea pacienților COVID în ambulatoriu, în fazele incipiente ale bolii. Foarte importantă este și înfiinţarea de centre de evaluare și tratament în ambulatoriu pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, pentru prevenirea agravării stării de sănătate. Doresc să transmit recunoștință cadrelor medicale din județul Alba și tuturor specialiștilor din acest domeniu pentru eforturile pe care le fac în această perioadă.”

Actuala coaliție de guvernare, atipică prin însuși diferențele majore de obiective și perspective pe care cele două partide majore, PSD și PNL le au, s-a născut în urma eșecului înțelegerii precedente dintre USR, PNL și UDMR. Subprefectului Corneliu Mureșan i s-a cerut punctul de vedere asupra coaliției prezente și dacă este de părere că, pentru momentul de față, este una destul de stabilă încât să reziste.

„Cred şi sper că aşa este şi că aşa va fi, deoarece în momentul de faţă România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi siguranţă. Ne trebuie un Parlament care să facă legi bune, în interesul celor mulţi, respectiv un Guvern care să livreze rezultate, iar oamenii să simtă o îmbunătăţire a calităţii vieţii, a nivelului de trai, dar şi în ceea ce priveşte dezvoltarea fiecărei comunităţi. La guvernare se află primele două partide, în preferinţele românilor, care au legitimitate, buni specialiști, cu multă determinare.

Revenind la întrebare, consider că nu îmi face cinste să vorbesc despre vechea coaliție. Suntem aici pentru a face treabă, pentru a realiza ceea ce locuitorii din Alba aşteaptă şi nu pentru a vorbi despre deficienţele vechii guvernări sau despre „greaua moştenire”, a fost răspunsul său.

Greutățile și obstacolele care vin deci „la pachet” cu funcția pe care o ocupă Corneliu Mureșan vor fi nu mai puțin decât un test pentru experiența sa acumulată până în prezent, atât din mediul privat de afaceri, cât și din poziția unui om din aparatul statului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Sociologul albaiulian Alin Tomuș: „Avem în continuare o mare problemă în a discuta cu realism situația în care ne aflăm și o și mai mare problemă în a ne asuma ceea ce trebuie să facem”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sociologul albaiulian Alin Tomuș: „Avem în continuare o mare problemă în a discuta cu realism situația în care ne aflăm și o și mai mare problemă în a ne asuma ceea ce trebuie să facem”

Sociologul albaiulian Alin Tomuș a vorbit într-un interviu acordat publicației noastre despre evoluții actuale din societatea românească, chestiunea salarizării din sănătate și educație și despre perspectiva anului electoral 2024.

Reporter: Înainte de toate, aș vrea să vă mulțumesc pentru deschidere și pentru disponibilitatea de a discuta despre ceea ce noi considerăm a fi subiectele zilei.

Alin Tomuș: Vă mulțumesc și eu pentru modul constant în care ați înțeles să propuneți publicului larg subiecte de calitate și mai ales pentru deschiderea de a privi lumea prin ochii unui sociolog.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reporter: Domnule Alin Tomuș, multe dintre lucrurile pe care le-ați propus ca teme de dezbatere au devenit în timp relevante și actuale și menționez aici alianța politică dintre PNL și PSD, mișcările sindicale, atacul la Biserica Ortodoxă sau tendința cetățenilor de a pierde încrederea în instituțiile statului. Cum vedeți în prezent societatea românească?

Alin Tomuș: În multe dintre situațiile pe care le menționați am folosit un simplu exercițiu de logică și legătura de netăgăduit dintre cauză și efect. Vedeți, societatea românească în ansamblul ei a înregistrat o evoluție considerabilă în procesul de democratizare, o evoluție sub aspectul standardelor pe care le aplicăm atunci când vorbim despre calitatea vieții, dar, în mod paradoxal, a pierdut rațiunea necesității dialogului cu privire la problemele majore ale comunităților despre care vorbim. Avem în continuare, o mare problemă în a discuta cu realism situația în care ne aflăm și o și mai mare problemă în a ne asuma ceea ce trebuie să facem. Vă dau câteva exemple pe care le consider importante în context și pe care le-am discutat atunci când am convenit că actuala majoritate parlamentară este suficient de confortabilă și că această stare de fapt implică decizii care privesc reforma administrativă a României, modificarea Constituției și o mai bună poziționare a interesului național în context european. Aceste lucruri, din păcate, întârzie să apară, pe de o parte în contextul alegerilor din 2024 iar pe de altă parte deoarece credem cumva că realitatea nu poate fi surprinsă de datele pe care realitatea le prezintă.

În același sens, mă așteptam ca după recensământ să discutăm despre problemele demografice evidente, despre îmbătrânirea populației, despre structura populației, despre rațiunile profunde pentru care atât de mulți români caută în continuare o soluție de trai în alt colț de lume. Cu toate aceste lucruri evidente existând, nu am reușit să producem un interes strategic major în raport cu ceea ce avem de făcut ca societate pe termen mediu și lung. Cumva, norocul nostru, ne place sau nu să recunoaștem asta, este legat de PNRR, pe care îl putem privi ca pe un proiect de țară pe termen scurt. Este adevărat că, în context, perioada pandemică a însemnat foarte mult. În sens general, cred că facem ce putem, dar că asistăm la un nivel de polarizare al societății fără precedent și că această polarizare afectează vizibil viziunea cu privire la proiectele macro, cele care de altfel au capacitatea de a dezvolta România. Ceea ce este însă foarte clar este legat de faptul că lumea se reașază în timp ce noi suntem preocupați să ne certăm între noi. Atât s-a putut…

La nivel societal, România se va confrunta în continuare cu mișcări sindicale de amploare, ca imagine în oglindă a diverselor nemulțumiri existente la nivelul populației. Cine crede că situația se va rezolva, pe ici, pe colo, cu ceva măriri salariale, se află într-o eroare consistentă. Ceea ce este îngrijorător pentru mine, și vorbesc acum din poziția unui cetățean care observă lucruri la nivelul vieții cotidiene, este nivelul de ură care există în acest moment la nivelul populației, un sentiment care de o formă sau alta se va manifesta și, dacă este nevoie de un indicator al acestui sentiment, acesta este aderența crescută față de discursurile radicale.

Reporter: Domnule Alin Tomuș, de ce credeți că privim separat problema sănătății și pe cea a educației și de ce medicii au reușit să obțină de-a lungul anilor o mai bună reprezentare și importanță decât profesorii?

Alin Tomuș: Răspunsul este simplu și nu aș vrea ca cineva să se supere citind aceste rânduri: prostia nu doare chiar dacă poate afecta deciziile majore ale vieții fiecăruia dintre noi. Privim separat educația și sănătatea sub aspectul impactului imediat și spunem la modul general că nu ne putem juca cu starea de sănătate a populației. De principiu, atunci când te doare ceva ești mult mai conectat la prezent și ești nevoit să cauți soluții imediate de ieșire din situație. În acest sens, presiunea publică referitoare la situația salariilor medicilor a fost mai bine exploatată de cei care aveau să beneficieze de creșterile salariale. Măsura luată de PSD atunci a fost decisă de acestă presiune publică, care se simțea și despre care se știa că nu va aduce niciun vot în plus pentru PSD. A fost o etapă, s-a făcut ceea ce trebuia să se facă.

Cu profesorii e însă altă poveste, de multe ori presiunea publică nu există, slaba pregătire a unei generații nu se vede imediat. În cazul profesorilor se invocă mai mereu vocația și idealismul, relația cu copilul nevinovat care trebuie să aibă posibilitatea de a susține diverse tipuri de examene. Știți deja narativul, nu cred că este nevoie să elaborez prea mult în jurul acestei chestiuni. Greva la care asistăm acum, din păcate, nu va rezolva problemele structurale din educație, dar este un bun moment de conștientizare asupra rolului și locului educației într-o societate care își dorește performanță dar care nu este dispusă să investească în educație pentru a o obține.

Reporter: Din punct de vedere politic, cum vedeți anul 2024 sau cine știe, poate, un final de 2023 cu alegeri anticipate?

Alin Tomuș: Nu vor avea loc alegeri anticipate, nimeni nu își dorește în acest moment o astfel de soluție, așa că vorbim exclusiv despre anul electoral 2024. Rotativa pe care o așteaptă partidele aflate la guvernare se va produce, orice altă soluție fiind păguboasă atât pentru PSD cât și pentru PNL. Erodarea PNL pe care o vedeți acum se va opri în momentul în care vom avea un premier PSD, pentru că în mod natural oamenii asociază problemele societății cu cei aflați la guvernare chiar dacă PNL este parte a unei alianțe. Asocierea dintre culoarea politică a premierului și responsabilitatea guvernării sub aspectul decontului în scor electoral este evidentă și nu cred că trebuie explicată prea mult. La europarlamentare, va conta foarte mult capacitatea partidelor politice de a mobiliza ceea ce numim generic „nucleul tare” al fiecăreia dintre formațiuni. În condițiile unui interes scăzut față de acest tip de scrutin și a creșterii curentelor eurosceptice în România, cred că marea surpriză va fi scorul pe care o să îl obțină AUR. Este evident acum că participarea cea mai numeroasă va fi în legătură cu alegerile locale, cele care au relevanța presupusă cea mai mare pentru cetățeni.

În ceea ce privește viitoarea majoritate parlamentară, cred că vom asista până în 2028 la același tip de colaborare între PNL, PSD și UDMR, colaborare care se va vedea și în păstrarea guvernării, într-o configurație ministerială diferită de ceea ce vedem acum. Una peste alta, vor rămâne împreună până în 2028, chiar dacă, departe de ochii vecinilor, vom mai asista la ceva violențe domestice între parteneri.

Reporter: Alegerile prezidențiale?

Alin Tomuș: Dacă PNL va avea curajul să o propună pe doamna Kovesi drept candidat al dreptei, aceasta va câștiga la pas alegerile indiferent de numele contracandidatului. În rest, vom vedea, multe vor depinde de contextul internațional în care se va desfășura scrutinul acesta.

Reporter: Ce credeți că se va întâmpla la nivelul municipiului Alba Iulia în 2024?

Alin Tomuș: Nimic deosebit, vom avea ceea ce vom alege, ca de fiecare dată. Știu că sunt foarte multe discuții în jurul subiectului, lumea se agită, se desenează scenarii, dar se discută puțin despre fondul problemei, și anume direcția pe care dorim să o adopte administrația locală sau proiectele de dezvoltare pe termen mediu și lung. În acest moment orice aș spune ar fi interpretat în sensul care convine uneia sau alteia dintre părți. Așa că, pentru moment, nu o să spun nimic. Pentru a mă înțelege mai bine, vă rog să vă aduceți aminte cât de criticat am fost după precedentele alegeri, când v-am spus că este o furtună într-un pahar cu apă și că se vor înțelege, ca de fiecare dată. Pentru a rezuma, vom avea ceea ce vom alege.

Interviu realizat de Lucian DĂRĂMUȘ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Radu Tuhuț: ”Întreținerea spațiilor verzi nu se realizează corespunzător la nivelul tuturor orașelor”.PROIECT de lege pentru PROTECȚIA spațiilor verzi în municipiile din România

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Radu Tuhuț: ”Întreținerea spațiilor verzi nu se realizează corespunzător la nivelul tuturor orașelor”.PROIECT de lege pentru PROTECȚIA spațiilor verzi în municipiile din România

Am semnat și susținut, alături de colegi de la toate partidele de guvernământ, o propunere legislativă pe care o consider oportună și benefică. Ea vizează modificarea și completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților. Astfel, la nivelul municipiilor, autoritățile locale vor avea obligativitatea să asigure administrarea și protecția spațiilor verzi sub supravegherea unui angajat cu studii superioare de specialitate. Acest specialist poate fi angajat al instituției sau poate avea contract cu primăria.

Întreținerea spațiilor verzi nu se realizează corespunzător la nivelul tuturor orașelor. În mod special, din cauza toaletărilor brutale, efectuate în coronamentul copacilor, am văzut foarte mulți arbori care s-au uscat. Deşi există plantări de puieţi, acestea nu înlocuiesc decât peste zeci de ani un arbore matur. Calitatea aerului din acest motiv scade continuu în oraşele noastre. Pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple, întreținerea spațiilor verzi trebuia realizată în prezența unui specialist în domeniu.

Elit - Gustul Desăvârșit

În plus, un specialist în întreținerea spațiilor verzi poate ajuta la crearea unui plan de întreținere pe termen lung, care să asigure că spațiul verde va rămâne frumos și sănătos în timp. Acesta poate oferi sfaturi privind frecvența tăierii ierbii, fertilizarea și alte aspecte importante legate de întreținerea spațiilor verzi.

De asemenea, Uniunea Europeană recomandă ca suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor să fie de 26 metri pătraţi. Spațiile verzi sunt esențiale pentru sănătatea noastră, atât fizică, cât și mentală. Acestea ne oferă un mediu natural pentru relaxare, exercițiu fizic și socializare. Ele contribuie la reducerea poluării aerului și la menținerea biodiversității. Este important ca autoritățile locale să ia măsuri pentru a crește suprafața de spațiu verde din orașe. Aceste măsuri pot include plantarea de arbori și plante în parcuri și grădini publice, crearea de zone verzi pe acoperișurile clădirilor și utilizarea de tehnologii inovatoare pentru a crește spațiile verzi verticale.

Pentru a produce efecte, legea trebuie să parcurgă întreg procesul legislativ, iar apoi să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Deputat PSD de Alba,
Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă PSD Alba: Distracție garantată la Alba Iulia de Ziua Copilului. Concursuri de biciclete, premii, vată pe băț la discreție, baloane colorate, picturi pe față și alte surprize!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă PSD Alba: Distracție garantată la Alba Iulia de Ziua Copilului. Concursuri de biciclete, premii, vată pe băț la discreție, baloane colorate, picturi pe față și alte surprize!

PSD Alba Iulia organizează și în acest an activități specifice în 1 iunie, de Ziua Copilului. De la ora 11.00, pe latura de vest din șanțurile cetății Alba Carolina, sub zona podului de sticlă, vor avea loc concursuri de desene pe asfalt, concursuri de biciclete și trotinete, concursuri de dans, muzică și voie bună. Toți copiii prezenți vor primi gratuit vată pe băț, diplome, baloane și medalii.

Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii

Una dintre surprizele din acest an este ”face painting-ul” sau pictura pe față cu culori speciale pentru piele. Astfel, copiii vor deveni cu adevărat ceea ce își doresc! Activitățile de 1 iunie, organizate de PSD Alba Iulia se vor desfășura într-un cadru specific, pe muzica preferată de cei mici.

Vă invităm, astfel, dragi părinți, alături de copiii voștri, să luați parte la evenimentul ”Zâmbet de copil”, organizat de PSD Alba Iulia și care a ajuns în acest an la a treia ediție. PSD Alba Iulia își dorește să facă o tradiție din astfel de manifestări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Felicitări de 1 Iunie, Ziua Copilului. Trimite un mesaj, o felicitare, o urare, un SMS prietenilor care au suflet de copil

Ziua de 1 iunie a fost declarată zi liberă, astfel încât părinții să aibă posibilitatea să petreacă timp frumos cu copiii, iar această zi dedicată în totalitate celor mici să le rămână în minte și la maturitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare