Rămâi conectat

Politică Administrație

Subprefectul județului Alba, Corneliu Mureșan: „În momentul de faţă, România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi siguranţă”

Publicat

în

Subprefectul județului Alba, Corneliu Mureșan: „În momentul de faţă, România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi siguranţă”

 Corneliu Mureșan, noul subprefect al județului Alba din partea Partidului Social Democrat, are în fața sa un mandat încărcat de provocări și obstacole, ridicate de actuala criză pandemică și de o creștere nemaivăzută a prețurilor la utilități, care pune în prezent în pericol buna funcționare a multor instituții din județ și din țară.

Tânărul om politic a oferit un interviu jurnaliștilor ziarulunirea.ro, care i-au cerut punctul de vedere în ceea ce privește câteva dintre viitoarele sale acțiuni, din poziția noii sale funcții.

„Acţiunile mele vor fi în concordanţă cu atribuţiile pe care le am, potrivit fișei postului, și a celor care îmi vor fi delegate. Voi duce la îndeplinire, cu responsabilitate, fiecare sarcină pe care o voi avea la nivel instituţional, iar în centrul priorităţilor mele va sta cetăţeanul şi necesităţile sale. Îmi doresc ca, prin acţiunile mele, să reuşesc să fac viaţa celor din jur mai bună, mai uşoară, mai lipsită de griji şi sunt convins că acest lucru se va întâmpla prin implementarea la nivel local a politicilor guvernamentale şi prin ducerea la îndeplinire, la nivel local, a programului de guvernare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Voi face tot ceea ce ţine de mine pentru ca oamenii să beneficieze de servicii publice de calitate, indiferent de domeniu şi la timpul potrivit. Îmi doresc ca oamenii din zone greu accesibile, persoanele vulnerabile sau vârstnice, să nu fie văduvite de drepturile pe care le au și de serviciile de care pot beneficia. Toate acestea se pot realiza doar în parteneriat cu reprezentanţii de la nivelul prefecturii cu care îmi doresc, la fel ca domniile lor, o colaborare fructuoasă, benefică, în interesul cetăţenilor în slujba cărora ne aflăm. În Prefectura Alba lucrează adevărați profesioniști, pe care am avut plăcerea să îi cunosc mai bine în aceste zile!”, a notat subprefectul.

Fostul director al Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia a vorbit de asemenea și despre rolul pe care experiența sa de manager al prestigiosului club albaiulian îl joacă în prezent, în îndeplinirea noilor sale atribuții de subprefect.

În acest sens, Corneliu Mureșan a transmis următoarele: „Experienţa din funcţia de director al CS Unirea Alba Iulia, instituţie publică ce are scop obţinerea performanţei sportive, mă ajută indiferent de domeniul de activitate pe care îl desfăşor acum sau îl voi desfășura în viitor. La fel cum extrem de importantă este şi activitatea managerială și administrativă din mediul privat, pe care am exercitat-o în ultimii ani, respectiv tot ceea ce am învăţat din fiecare mandat de consilier județean. Toate cunoştinţele, experienţa şi energia doresc să le pun în slujba cetăţenilor, astfel încât din funcţia de subprefect să pot răspunde tuturor exigenţelor şi necesităţilor lor – în concordanţă cu atribuţiile pe care le am.”

Pandemia de coronavirus a marcat în mod negativ viețile oamenilor, indiferent de ocupație sau statut social, iar această criză sanitară nu dă semne că va dispărea în curând, după doi ani de lupte crâncene împotriva sa.

Noul subprefect a fost întrebat dacă măsurile care s-au luat până în acest moment în legătură cu combaterea pandemiei au avut un rezultat pozitiv pentru siguranță cetățenilor din județ, iar răspunsul său a fost următorul:  „Orice moment dificil din istoria naţională şi chiar mondială a fost depăşit prin responsabilitate, altruism şi solidaritate. În comportamentul nostru, de fiecare zi, trebuie să ţinem cont nu doar de sănătatea noastră, ci și de a celor din jur.

Revenind la întrebarea dvs., vă pot spune că în ultimele 2 luni am văzut o schimbare radicală în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei. Cetăţenii sunt priviţi ca parteneri, nu ca adversari; sunt utilizate toate mijloacele de combatere a pandemiei, nu doar vaccinarea; măsurile sanitare sunt asigurate prin dialog și colaborare cu mediul de afaceri, sindicatele și cultele religioase. Prevenția răspândirii virusului se realizează prin creșterea capacității de testare și a accesului cetățenilor la testele COVID-19, prin implicarea medicilor de familie sau elaborarea de ghiduri informative pentru persoanele infectate și pentru personalul medical implicat în tratarea pacienților.

Prevenția cazurilor grave și a numărului de spitalizări se face prin asigurarea medicamentelor antivirale și a protocoalelor pentru tratarea pacienților COVID în ambulatoriu, în fazele incipiente ale bolii. Foarte importantă este și înfiinţarea de centre de evaluare și tratament în ambulatoriu pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, pentru prevenirea agravării stării de sănătate. Doresc să transmit recunoștință cadrelor medicale din județul Alba și tuturor specialiștilor din acest domeniu pentru eforturile pe care le fac în această perioadă.”

Actuala coaliție de guvernare, atipică prin însuși diferențele majore de obiective și perspective pe care cele două partide majore, PSD și PNL le au, s-a născut în urma eșecului înțelegerii precedente dintre USR, PNL și UDMR. Subprefectului Corneliu Mureșan i s-a cerut punctul de vedere asupra coaliției prezente și dacă este de părere că, pentru momentul de față, este una destul de stabilă încât să reziste.

„Cred şi sper că aşa este şi că aşa va fi, deoarece în momentul de faţă România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi siguranţă. Ne trebuie un Parlament care să facă legi bune, în interesul celor mulţi, respectiv un Guvern care să livreze rezultate, iar oamenii să simtă o îmbunătăţire a calităţii vieţii, a nivelului de trai, dar şi în ceea ce priveşte dezvoltarea fiecărei comunităţi. La guvernare se află primele două partide, în preferinţele românilor, care au legitimitate, buni specialiști, cu multă determinare.

Revenind la întrebare, consider că nu îmi face cinste să vorbesc despre vechea coaliție. Suntem aici pentru a face treabă, pentru a realiza ceea ce locuitorii din Alba aşteaptă şi nu pentru a vorbi despre deficienţele vechii guvernări sau despre „greaua moştenire”, a fost răspunsul său.

Greutățile și obstacolele care vin deci „la pachet” cu funcția pe care o ocupă Corneliu Mureșan vor fi nu mai puțin decât un test pentru experiența sa acumulată până în prezent, atât din mediul privat de afaceri, cât și din poziția unui om din aparatul statului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare