Subiecte HALUCINANTE la Olimpiada de limba română și cea de engleză – Cum să scriem un DENUNȚ, OUG 13 şi graţierea

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Fazele județene sau pe școală ale Olimpiadelor de limba română și engleză, desfășurate în aceste zile, au avut subiecte halucinante, care i-au blocat până și pe profesori.

La Olimpiada de limba română, elevilor de la clasa a 12-a din Prahova li s-a cerut să conceapă un denunț după un fragment din romanul Moromeţii. Subiectul făcut de Ministerul Educaţiei suna astfel: „Imaginează-ți că te numești Luca Străjescu și ești personajul care colectează cotele țăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeții de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Subiectul a fost cotat cu 30 de puncte din cele 120 ale întregii lucrări. Cea mai bună teză se va califica în etapa națională.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

De asemenea, Elevii clasei a XII-a a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, participanţi la faza pe şcoală a olimpiadei de engleză, au fost puşi să comenteze deciziile Guvernului Grindeanu. Concursul s-a desfăşurat în perioada în care modificarea Codului Penal şi graţierea erau doar proiecte de ordonanţe de urgenţă.

„Pornind de la textul de mai jos, scrie un editorial în care să interpretezi această chestiune controversată şi să evaluezi cum consecinţele unei asemenea decizii ar putea afecta securitatea ţării tale. Argumentaţia ta va avea o lungime de 200-250 de cuvinte”, a fost al treila subiect la concurs, notat cu 25 de puncte. Textul pe care elevii trebuia să-l comenteze era o relatare a situaţiei din României realizată de cotidianul britanic The Guradian.

La al doilea subiect de la olimpiadă, notat cu 50 de puncte, elevilor li s-a cerut să-şi exprime opinia cu privire la posibila intezicere a unor emisiuni TV de divertisment (reality show).

Referitor la aceste situații există și o reacție a ministrului Educației: „(…) Îmi este dificil pe moment să vă dau un răspuns. Nu sunt profesor de limba română (…). Subiectele se fac la nivelul inspectoratelor județene. Noi avem în cadrul ministerului Cercul național de evaluare și examinare care se ocupă de toate concursurile, olimpiadele, inclusiv bacalaureatul. Mâine dimineață, la prima oră, voi face o analiză a acestei situații și vă voi da toate informațiile necesare. În funcție de această analiză, concursul poate fi anulat, să se țină altul. Nu este normal ca un asemenea subiect, la un asemenea nivel, să fie pus în discuție. Cred că elevii au lucruri mai interesante la care să se gândească, mai ales la un concurs de acest gen.”, a declarat Pavel Năstase, într-o intervenție telefonică la un post de televiziune.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

1 26 februarie 2017 at 20:17

Normal… In viziunea „statului politisnesc” este bine ca toti copii sa stie de mici cum sa scrie un denunt. Sa va fie rusine derbedeilor ca asa ceva nu au facut nici COMUNISTII lui Ceausescu la Olimpiadele Scolare.

pilu 26 februarie 2017 at 21:07

Probabil cei care au facut subiectele facad parte dintre acoperiti si-au dat arama pe fata. Asta stiu sa faca cel mai bine.
Mai aflam si noi cate ceva cu astfel de actiuni.

Titi 26 februarie 2017 at 22:23

Securiști și milițieni care fac subiectele la limba și literatura română. Incredibil ce se întâmplă! Și știți că nu se va întâmpla nimic cu subiectele dar nici cu răspunsurile?! Absolut nimic! Ăștia ne-au condus 27 de ani și chiar și înainte de revoluție tot ăștia erau. Pt ăștia ar trebui sa iasă România în stradă.

ineptul 26 februarie 2017 at 23:59

…incredibil, intr-un stat EUROPEAN,…intr-un stat de drept,…in anul 2017,…nu ma mai mira absolut nimic, totul este posibil,…

Camelian Propinaţiu 27 februarie 2017 at 19:57

Trendul în postromânism e spre o Istorie şi o Literatură cum că românii au inventat ei bolşevismul! Profesorii îşi fac datoria, deşi sunt dispreţuiţi. Subiectul verifică judicios înţelegerea de către liceeni a ce canalie era un Turnător la securitate sau la partid, sub Ana Pauker sau sub Elena Ceauşescu. Bolşevismul s-ar fi prăbuşit repede fără securişti şi informatori. Cu mare profesionism, e răstălmăcită aici acum educaţia antitotalitară în educaţie pentru pârăciuni. Dealtfel, a denunţa anonim la DNA un mare corupt mafiot interlop periculos nu prea mai îndrăzneşte niciun adult conştient de actuala capacitate a Sistemului de a-ţi controla corespondenţa şi convorbirile!

Comentariile sunt oprite