Sub 1.000 de euro, venitul mediu pe gospodărie. Cheltuielile au reprezentat în medie 87,4% din venituri
Institutul de Statistică a calculat că veniturile totale medii lunare ale populaţiei pe o gospodărie au fost de 4.454 lei în al treilea trimestru din 2018, iar cheltuielile totale au fost în medie de 3.891 lei lunar/gospodărie. Aceasta ar însemna că, în medie, unei gospodării îi rămân lunar 563 de lei.
Concluziile sunt însă influențate puternic de profilul repartiției statistice a veniturilor, caracterizat prin diferențe mari de venituri între gospodării.
Cheltuielile au reprezentat în medie 87,4% din nivelul veniturilor totale, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), date joi publicităţii.
Potrivit sursei citate, la nivelul fiecărei gospodării din România, venitul total mediu lunar a fost de 1.713 lei pe persoană, iar cheltuiala medie totală s-a ridicat la 1.497 lei/persoană.
Conform INS, veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.090 lei lunar pe gospodărie (1.573 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 364 lei lunar pe gospodărie (140 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,0% din veniturile totale ale gospodăriilor).
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,0%), veniturile din agricultură (2,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%), precum şi veniturile în natură (8,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,8%).
INS precizează că mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.
Potrivit INS, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).
Cheltuielile pentru investiţii, destinate cumpărării sau construcţiei de locuinţe, cumpărării de terenuri şi a echipamentului necesar producţiei gospodăriei, cumpărării de acţiuni etc., deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,6%).
Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul 3 din 2018, în medie, 31,8% din consumul gospodăriilor.
De asemenea, INS precizează că veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei). Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Economie
Comunicat finalizare proiect Scopul proiectului: Îmbunătățirea infrastructurii de educație la nivelul Municipiului Sebeș Beneficiar: municipiul Sebeș Perioada de implementare: 30.05.2019 – 12.07.2025 Valoarea totală a proiectului: 53.333.560,13 lei Valoarea cofinanțării UE : 2014 – 2020: 20.975.260,80 lei 2021 – 2027: 2.710.291,93 lei Rezumat proiect și activități: Implementarea acestui proiect a creat condiții pentru creșterea calității […]
Ce trebuie să știi despre încetarea plafonării prețurilor la energia electrică începând cu 1 iulie 2025? Ghid esențial pentru consumatori (P)
Ce trebuie să știi despre încetarea plafonării prețurilor la energia electrică începând cu 1 iulie 2025? Ghid esențial pentru consumatori Începând cu data de 1 iulie 2025, schema de sprijin pentru energie electrică prevăzută de OUG nr. 6/2025 încetează, iar prețurile finale plafonate de care ai beneficiat conform reglementărilor în vigoare nu vor mai fi […]
Fapt greu de înțeles: România, una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă
Fapt greu de înțeles: România, una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă România, una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Pe rafturile marilor retaileri găsim: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai […]