Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

STUDIU: Jumătate dintre locuitorii din mediul urban nu au și nu vor să ia credit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Jumătate dintre locuitorii din mediu urban nu au și nu vor să ia un credit, în timp ce 10% vor să ia un împrumut, principalul motiv fiind acela de a lua o casă, conform unui sondaj realizat de IRSOP Market Research & Consulting.

”Aici se cumulează mai multe motive. Primul motiv, poate nu în ordinea aceasta, îl constituie cei care nu au resursele necesare pentru a face față sau consideră că nu au posibilitatea sau consideră că nu sunt eligibili pentru un credit. A doua categorie o reprezintă cei care pur și simplu se tem de credit, întrucât consideră că s-ar putea să nu poată să-l ramburseze. A treia categorie o reprezintă cei care nu au nevoie efectivă de credit pentru că ori își rezolvă problemele pe care le au cu veniturile proprii sau cu economiile pe care le au, fie nu au probleme care să necesite rezolvarea lor și atunci aceste lucruri fie se pot cumula, fie sunt segmente independente”, a explicat Petre Datculescu, cu ocazia prezentării sondajului efectuat pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Potrivit studiului, 44% dintre cei care vor să ia un credit (10% dintre respondenți) au ca scop achiziția unei locuințe, 23% efectuarea de reparații în locuință, 11% cumpărarea unui autoturism, 8% vor bunuri suplimentare pentru casă, 4% pentru afaceri, 4% pentru educație și 6% pentru cheltuieli curente.

Conform sondajului, 40% dintre cei intervievați au deja un credit luat și nu mai vor altul.

”Noi am studiat situația populației urbane între 20 și 65 de ani, care are un venit permanent și care se ridică în total la circa 6,5 milioane de persoane. Acesta a fost populația pe care noi am studiat-o. ªi am constatat că în cadrul acestei populații peste 70% din oameni ne spun că au probleme cu locuința, ne spun că pentru ei locuința este un obiectiv major de îmbunătățire a confortului, a bunăstării și a nivelului lor de satisfacție în viață, că în prezent încearcă să-și rezolve aceste probleme pe baza veniturilor curente pe care le au sau pe baza unor economii pe care le adaugă la veniturile curente și în acest context sunt interesați și de posibilitatea de a lua un credit”, a subliniat Datculescu.

Studiul a avut loc în perioada 20 iulie – 1 august 2018. Pentru acest studiu IRSOP a intervievat un eșantion de 600 de persoane.

Conform sondajului IRSOP: 59% au mai mult de de urgențe locative. Una din patru gospodării se plânge de spațiu insuficient și frig în casă. Una din cinci gospodării are probleme de etanșeitate sau necesită consolidare antiseismică. Între 12% și 16% din totalul gospodăriilor urbane au nevoie de înlocuiri sau reparații majore la diferitele categorii de instalații.

Conform legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului adoptate de Parlament, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) vor modifica în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi.

Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit ”cadrul de lucru” instituțional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuințe oferă credite in domeniul locativ cu dobânzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economisește, statul susținând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienți care își doresc acest lucru și care sunt eligibili.

Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susțină dezvoltarea și extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susținerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populație, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum și faptul că statul oferă o primă pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Postul Paștelui 2024, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Paștelui ortodox 2024 sau Postul Mare, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții Începând cu data de 18 martie 2024, va începe Postul Paștelui, care are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului. Citește și:  Cand pică Pastele ortodox […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea