Rămâi conectat

Politică Administrație

Studiu de fezabilitate pentru drumul expres Sebes – Turda, aprobat prin Hotarare de guvern

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, a anunțat astăzi că drumul expres Sebes – Turda are studiul de fezabilitate aprobat prin Hotarare de guvern.

Documentul prevede că lungimea drumului va fi de 74,10 km, iar valoarea estimata a lucrarilor este de circa 920 de milioane de euro. Acest tronson, dacă va fi realizat, va face legatura între Culoarul IV Paneuropean Arad – Sibiu și Autostrada Transilvania. Practic drumul expres va prelua traficul pe DN 1 de la Sebes si pana la Turda, reducând semnificativ timpul necesar pentru a ajunge din Alba Iulia la Cluj-Napoca și reducând de asemenea riscurile pe care drumul național cu 2 benzi le presupune la acest moment pentru cei care circulă pe această rută.

Drumul expres va funcționa practic și ca o centură pentru toate localitățile dintre Alba Iulia și Câmpia Turzii (Teiuș, Aiud, Unirea). Banii pentru realizarea studiului de fezabilitate vor fi plătiți de către Guvern.

“Avand in vedere costurile, se pare ca solutia finantarii este cea a parteneriatului public-privat, dar nu dupa actuala lege, sau fondurile europene”, a subliniat Florin Roman.

Este prima dovadă concretă a posibilității construirii drumului expres Sebes – Turda, un  proiect despre care s-a vorbit mult în ultima perioadă.

În cadrul unei întâlniri recente dintre liderii administrației județene din Alba și Mircea Pop, fostul șef (demis în urma unui scandal) al CNADNR a fost lansat chiar un termen de începere a lucrărilor pentru anul 2015.

Dincolo de avantajele majore directe pe care un atfel de drum le-ar presupune pentru dezvoltarea județului Alba, în condițiile regionalizării, această lucrare de infrastructură ar putea cântări greu în alegerea municipiului Alba Iulia drept reședință administrativă a Regiunii Centru.

Un proiect similar, pentru care Guvernul a aprobat studiul de fezabilitate este drumul expres Craiova -Pitești, care se pare că va avea întîietate în găsirea surselor de finanțare și începerea lucrărilor, față de drumul expre Sebeș-Turda.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea