Rămâi conectat

Politică Administrație

Studiu de fezabilitate pentru drumul expres Sebes – Turda, aprobat prin Hotarare de guvern

Bogdan Presecan

Publicat

în

Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, a anunțat astăzi că drumul expres Sebes – Turda are studiul de fezabilitate aprobat prin Hotarare de guvern.

Documentul prevede că lungimea drumului va fi de 74,10 km, iar valoarea estimata a lucrarilor este de circa 920 de milioane de euro. Acest tronson, dacă va fi realizat, va face legatura între Culoarul IV Paneuropean Arad – Sibiu și Autostrada Transilvania. Practic drumul expres va prelua traficul pe DN 1 de la Sebes si pana la Turda, reducând semnificativ timpul necesar pentru a ajunge din Alba Iulia la Cluj-Napoca și reducând de asemenea riscurile pe care drumul național cu 2 benzi le presupune la acest moment pentru cei care circulă pe această rută.

Drumul expres va funcționa practic și ca o centură pentru toate localitățile dintre Alba Iulia și Câmpia Turzii (Teiuș, Aiud, Unirea). Banii pentru realizarea studiului de fezabilitate vor fi plătiți de către Guvern.

“Avand in vedere costurile, se pare ca solutia finantarii este cea a parteneriatului public-privat, dar nu dupa actuala lege, sau fondurile europene”, a subliniat Florin Roman.

Este prima dovadă concretă a posibilității construirii drumului expres Sebes – Turda, un  proiect despre care s-a vorbit mult în ultima perioadă.

În cadrul unei întâlniri recente dintre liderii administrației județene din Alba și Mircea Pop, fostul șef (demis în urma unui scandal) al CNADNR a fost lansat chiar un termen de începere a lucrărilor pentru anul 2015.

Dincolo de avantajele majore directe pe care un atfel de drum le-ar presupune pentru dezvoltarea județului Alba, în condițiile regionalizării, această lucrare de infrastructură ar putea cântări greu în alegerea municipiului Alba Iulia drept reședință administrativă a Regiunii Centru.

Un proiect similar, pentru care Guvernul a aprobat studiul de fezabilitate este drumul expres Craiova -Pitești, care se pare că va avea întîietate în găsirea surselor de finanțare și începerea lucrărilor, față de drumul expre Sebeș-Turda.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Primarul lasă fără asistență stomatologică gratuită peste 5.000 de copii din Sebeș!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primarul lasă fără asistență stomatologică gratuită peste 5.000 de copii din Sebeș! Unii nu știu să piardă, dar și mai rău este atunci când unii nu știu să câștige cu demnitate și bărbăție. Exemplu clasic de parvenitism, grobianism și lipsă de bărbăție, în prima ședință de Consiliu Local, după alegeri, primarul Sebeșului, Gheorghe Dorin Nistor, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea