Studenții din Alba urmează să se întâlnească astăzi, 12 februarie, între orele 11:00 și 13:00 în fața Instituției Prefectului, pentru a discuta într-un mod pașnic cu diverși reprezentanți ai vieții politice din orașul nostru.
În acest sens, Președintele Ligii Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Adam Sebastian, a declarat pentru ziarulunirea.ro faptul că „Va fi o activitate de comemorare. Va fi într-un mod pașnic, înainte de activitatea asta o să avem o discuție cu actori din domeniul politic. În ceea ce privește activitatea la nivel național, o să se desfășoare activități asemănătoare în mai multe orașe din țară.
În funcție de fiecare locație s-a decis dacă se va merge pe o activitate tot în direcția asta, de comemorare, sau să fie o activitate de tip protest. Oricum, mesajul general este că cei de la conducere nu ne ascultă, noi ca și studenți nu suntem ascultați.
Au luat această decizie fără să se consulte cu noi sau să ne ceară măcar părerea sau un sfat în direcția asta și , în momentul în care am încercat să îi contactam pe cei din conducere și să aflăm motivul pentru care vor să retragă și să modifice acea lege. Am fost de fiecare dată respinși, sau ni s-au dat diverse scuze prin care nu se pot întâlni cu noi.
Am vrea doar să putem avea o discuție, să ne spunem și noi punctul de vedere și să găsim o variantă de mijloc, să fie benefică atât pentru studenți, cât și pentru celălalte persoane implicate.”
Măsura a fost anunțată din nou ca „soluție” pentru problemele bugetare, „ca și cum subvențiile pentru transportul studenților ar fi cea mai mare problemă din bugetul țării”, și nu birocraţia, managementul defectuos al finanțelor publice, supradimensionarea unor instituții bugetofage, intervenţionismul şi corupţia generalizată sau pensiile speciale care nu țin cont de principiul contributivității, cum a susținut de exemplu și Liga Studenților din Iași.
În realitate, impactul bugetar al gratuității pe cale ferată pentru studenți este foarte redus, fiind de 0,0189% din PIB în 2018, de 0,025% în 2018, de 0,025 în 2019 (anul în care s-au dat cele mai multe subvenții de până acum), respectiv de 0,012% din PIB în 2020.
1 comentariu
Sa nu uitati sa aduceti si „placuta suedeza”… Oricum o sa vin si eu sa arunc cu monezi de 50 de bani in voi.
Comentariile sunt oprite