Rămâi conectat

Politică Administrație

Studenții cer demisia ministrului Costoiu. O serie de nemulțumiri legate de schimbările legislative

Dragoş Suciu

Publicat

în

Costoiu01Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere demisia Ministrului pentru Învățământ Superior Mihnea Costoiu, pentru ”dezastrul din sistem cauzat de schimbări legislative demne de țările din lumea a treia”. Reprezentanții studenților își exprimă public indignarea față de prevederile Ordinului de Urgență nr. 49/2014 ce modifică Legea Educației Naționale emis de Guvernul Ponta în urmă cu trei zile, prevederi ce măcelăresc orice șansă a studenților de a beneficia de un sistem de învățământ superior de calitate.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă public indignarea față de prevederile Ordinului de Urgență nr . 49/2014 ce modifică Legea Educației Naționale emis de Guvernul Ponta în urmă cu trei zile, prevederi ce măcelăresc orice șansă a studenților de a beneficia de un sistem de învățământ superior de calitate.

Analizând prevederile legate de învățământul superior din OUG, ANOSR constată că:

Elit - Gustul Desăvârșit

1. Universitățile devin moșii unde rectorii și membrii senatului universitar pot rămâne în funcție pe viață

Dacă până acum o persoană putea fi în funcția de rector maxim 8 ani, noul OUG modifică această limitare la maxim 2 mandate succesive complete. Cu alte cuvinte, rectorii vor putea să își dea demisia cu câteva zile înaintea finalizării celui de-al doilea mandat, după care vor putea candida din nou sau, dacă vor o vacanță de 4 ani, vor putea folosi modelul Putin pentru a reveni în funcția de rector (situații care s-au întâmplat deja în trecut). Mai mult decât atât, cadrele didactice vor putea să își rezerve pe viață scaunele de senatori universitari, transformându-se în adevărați moșieri care controlează și monopolizează puterea din universitate.

2. Incompatibilitatea rector-parlamentar rămâne istorie, dând undă verde politicului în universități

Chiar dacă primul pas spre eliminarea incompatibilității între funcția de rector și membru al Parlamentului a fost făcut prin intermediul OUG 92/2012 care a abrogat articolul care prevedea că persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita concomitent și funcția de rector, Guvernul Ponta face acum mișcarea decisivă de eliminare a incompatibilităților. Astfel, având în vedere că textul Constituției prevede că funcția de parlamentar e incompatibilă cu funcția publică de autoritate, OUG-ul nu mai lasă loc niciunei interpretări care să sugereze incompatibilitatea între funcția de rector și parlamentar, specificând că funcțiile de conducere din universitate nu sunt funcții publice de autoritate. Prin urmare, politicul se întoarce glorios în universități, aducând cu el lupte politice care vor prima interesului de dezvoltare reală a universităților.

3. Vom avea doctoranzi care fac cercetare ”de acasă”

Prevederile OUG-ului dau încă o lovitură calității și credibilității studiilor doctorale, reintroducând  doctoratul la forma ”cu frecvență redusă”. În contextul numeroaselor scandaluri din ultimii ani legate de modul de organizare a studiilor doctorale, Guvernul plusează și dă acum posibilitatea obținerii titlului de doctor și celor care vor face cercetare ”de acasă”, fără să fie îndrumați real și constant de conducători de doctorat. Vom asista așadar la un ”boom” al numărului de doctori, doctori care în realitate nu au cercetat nimic pe toată perioada studiilor.

4. Universitățile particulare se vor transforma în afaceri profitabile pentru persoane fizice și vor funcționa după reglementări care nu țin cont de lege

OUG-ul dă posibilitatea oricărei persoane fizice de a înființa o universitate particulară. Legea prevede că „în caz de desființare, dizolvare sau lichidare, patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare revine fondatorilor“, ceea ce înseamnă că orice persoană fizică poate înființa o universitate particulară, după care o poate desființa însușindu-și patrimoniul dobândit din taxele studenților pentru care nu a plătit impozit sau TVA, deoarece universitățile sunt instituții non-profit. Afacerea devine și mai profitabilă în contextul în care OUG-ul prevede că universitățile particulare stabilesc singure structura, atribuțiile, durata mandatelor sau alte considerente legate de statutul acestora, fără să mai fie obligate să respecte prevederile legii în acest sens. Practic, acest lucru va duce la o scădere dramatică a calității sistemului de învățământ particular, creând adevărate fabrici de diplome care pot funcționa după propriile reguli.

5. Universitățile vor putea înmatricula cu 10% mai mult studenți decât le permit resursele pe care le au la dispoziție

În contextul în care Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior stabilește periodic capacitatea de școlarizare pentru programele de studii ale universităților în urma unor vizite de evaluare, urmărind indicatori ca numărul de cadre didactice sau existența unei baze materiale adecvate studiului, Guvernul dă posibilitatea universităților să înmatriculeze cu 10% mai mulți studenți față de câți ar putea școlariza la un nivel calitativ raportat la resursele pe care le are. Mai mult, va da posibilitatea Ministerului să redistribuie preferențial bani și locuri pentru universități, în funcție de afinități sau prietenii.

6. Cadrele didactice care ajung la vârsta pensionării vor putea candida în continuare pentru funcții de conducere sau vor putea conduce doctorate

Cadrele didactice titulare care depășesc vârsta pensionării și pentru care senatul decide păstrarea calității de titular, vor beneficia de toate drepturile calității de cadru didactic titular, incluzând aici dreptul de a candida pentru funcții de conducere sau dreptul de conduce doctorate. Astfel, vom avea persoane care se vor înscăuna la conducerea universității până la adânci bătrâneți, fără să accepte ideea renunțării la putere pentru generații mai tinere.

ANOSR a cerut azi o întâlnire oficială cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale pentru a prezenta poziția studenților față de modificările aduse de OUG. Dată fiind iresponsabilitatea de care a dat dovadă, afrontul adus calității și relevanței sistemului de învățământ superior românesc, precum și tratarea fără respect și cu ignoranță a studenților, ANOSR cere public DEMISIA Ministrului delegat pentru Învățământ Superior Mihnea Costoiu, ca principal responsabil pentru situația actuală a educației superioare din România!

”Deși Guvernul, împreuna cu Ministrul Educației si cel al Învatamantului Superior promovează dialogul social, menționând inclusiv în comunicatele de presă consultarile cu studenții, acestea NU se întamplă pe tema modificarilor legislative, ci pe propuneri concrete ale studenților care nu sunt luate niciodată în considerare. A uitat să ne consulte la fiecare Ordonanță de Urgență publicată în ultimii doi ani și ne-am convins că Ministrul nu are nicio urmă de respect pentru studenți. Mai mult, prevederile acestui OUG certifică faptul că învățământul superior românesc nu are niciun viitor dacă nu vor exista schimbări urgente în fruntea celor responsabili de soarta educației din România. Este ultima oară când acceptăm bătaia de joc a Ministrului la adresa studenților și a învățământului superior și, în urma consultării organizațiilor studențești din teritoriu, cerem Guvernului demiterea urgentă din funcție a Ministrului Mihnea Costoiu și luarea de măsuri pentru eliminarea abuzurilor permise de OUG. În contextul actual, singura soluție pe care Guvernul ne-o dă de a beneficia de un sistem de educație de calitate, performant, fără abuzuri și în care studenții sunt parteneri reali ai procesului educațional este emigrarea. Ne poate însoți și domnul Costoiu, poate așa are timp să își finalizeze alături de noi și studiile de doctorat”, a spus Mihai Dragoș, Președinte ANOSR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă | Lovitură de grație în ultimul fief PSD din județul Alba. Trei consilieri PSD au trecut la PNL acuzând actuala administrație de incompetență

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă | Lovitură de grație în ultimul fief PSD din județul Alba. Trei consilieri PSD au trecut la PNL acuzând actuala administrație de incompetență

Că le place unora sau nu, că acceptă unii sau nu, printre noi sunt oameni care s-au săturat să își vadă comunitatea purtată cu vorba electorală.

De prea mulți ani realizările se împlinesc o data la 4 ani, pe considerentul ca se face. De prea mult timp oamenii locului sunt amăgiți cu ideea că data viitoare va fi altfel.

Elit - Gustul Desăvârșit

Orașul Teiuș, este fără doar și poate Cenușăreasa județului, statutul fiind obținut de către o administrație slabă, fără competență reală și din păcate fără capacitatea de a înțelege cum să folosească avantajele pe care le are orașul.

Cei mai marcați membri din echipa „câștigătoare” Mihai Ungur, Bogdan Avram și Nicolae Florea, împreună cu susținătorii lor, au decis sa treacă in echipa PNL Teiuș, nemulțumiți de felul dictatorial și arogant in care erau tratați.

O parte din oamenii care înțeleg că schimbarea este un act de voința și asumare au venit azi în echipa PNL Teiuș.

Consilierii care au decis să se alăture performanței în administrație sunt practic declarația fermă că nu mai putem sta pe margine și să aplaudăm serbările câmpenești prezentate ca mari realizări.

Bine ați venit în echipa PNL!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Vieru, vicepreședinte PNL Alba Iulia: Un lider pentru sănătate! Marius Hațegan merită sprijinul comunității medicale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Vieru, vicepreședinte PNL Alba Iulia: Un lider pentru sănătate! Marius Hațegan merită sprijinul comunității medicale

Într-o lume în continuă schimbare și în fața provocărilor complexe, preocuparea pentru sănătate nu lasă loc de compromisuri.

Obligația de a transforma, de a moderniza și de a îmbunătăți lucrurile AZI, pentru un viitor în care o comunitate să aibă parte de un sistem medical performant, pleacă de la cei care ocrotesc viața zi de zi, dar în egală măsură și de la oamenii de administrație. Un corp medical profesionist trebuie susținut, fără odihnă, de cei cu puterea de a înțelege și susține investițiile din sănătate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în calitate de medic și cetățean, mă ghidez după aceleași principii care contează în viața oricui: tot binele pe care-l poți face în viață e pentru familie și pentru cei care au nevoie de tine. Mă bucur să pot spune că am lângă mine oameni cu aceleași convingeri, dovedite însutit. Iar unul dintre cei care mi-a arătat că știe să asculte, că ia totul în serios și tratează cu maximă importanță orice situație este Marius Hațegan. Deloc întâmplător și după numeroase exemple, pot spune că dacă ar trebui să-mi răspund la întrebarea simplă „Cui i-aș da încrederea mea ca om politic, administrator și gospodar?”, răspunsul meu ar fi unul onest și fără să stau pe gânduri. Pentru că Marius este unul dintre oamenii cu care am colaborat, preocupat de binele orașului și capabil să „trateze” multe dintre situațiile sau lucrurile pentru care încă nu s-a pus un diagnostic.
Nu trec peste calitățile umane, remarcabile, pe care le-am găsit în Marius, ca și coleg sau prieten. Dar i-am apreciat, cu prisosință, vocația lui pentru consecvență, timp și efort. E omul care nu renunță până când soluția nu este găsită și implementată.

A fost „de gardă” în toate momentele de grea încercare, prin care cu toții am trecut, în pandemie. Dar a demonstrat un interes permanent față de îmbunătățirea sistemului nostru de sănătate și în afara perioadelor de criză. Investițiile în spitalul nostru, reabilitarea unor secții sau relocarea ambulatoriului de specialitate sunt câteva lucruri concrete care ar merita amintite.

Marius Hațegan a dovedit, de-a lungul carierei sale în cadrul Consiliului Județean Alba că, dincolo de vorbe și promisiuni, este un susținător ferm al accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii.

Am avut numeroase discuții și în privința viitoarelor obiective. Secțiile noi, propuse pentru construcție – Cardiologia intervențională, Oncologia și Radioterapia vor aduce și un suflu nou, tineri profesioniști care se vor alătura echipei pluridisciplinare din Alba Iulia. Iar tinerii medici reprezintă un aport de performanță ce merită susținut. Nu vor lipsi sesiuni informative pentru cei care vor alege să profeseze în Alba Iulia. Pentru a desluși sistemul de sănătate local, instituțiile medicale și protocoalele specifice orașului sau regiunii. La fel de importante sunt sprijinul în găsirea unei locuințe și integrarea în comunitate.

Am enunțat doar câteva proiecte propuse de Marius pentru a atrage tineri medici în Alba Iulia. Investițiile în acest domeniu sunt esențiale. Tratamentele și terapiile viitorului trebuie să ajungă și la toți pacienții noștri. Dar factorul uman este esențial pentru o medicină de calitate.

În concluzie, am convingerea că Marius Hațegan este un lider dedicat, cu o viziune clară, integrată și o abordare responsabilă în privința problemelor de sănătate publică. Ca medic, îmi exprim cu toată încrederea sprijinul pentru el și îi cer totodată să rămână alături de problemele de dezvoltare ale instituției noastre.

Radu Vieru, vicepreședinte PNL Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Claudiu Răcuci, senator PNL Alba: Trebuie identificate soluții pentru deficitul de medici, în special în micile orașe și mediul rural din Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Claudiu Răcuci, senator PNL Alba: Trebuie identificate soluții pentru deficitul de medici, în special în micile orașe și mediul rural din Alba

Senatorul PNL Claudiu Răcuci consideră că investițiile majore care se realizează în prezent în infrastructura sanitară trebuie să fie însoțite de măsuri eficiente pentru a menține în țară medicii tineri și pentru a-i stimula să lucreze în spitale mici sau medicina de familie din mediul rural:

”Nu numai județul Alba se confruntă cu deficit de medici pentru unele specializări sau cu lipsa medicilor de familie în unele localități. Aș îndrăzni să spun că stăm chiar mai bine decât alte județe. Cu toate acestea, miliarde de euro merg acum către investiții în spitale, către extinderi de secții și către dotări, iar deficitul de personal medical se adâncește. Riscăm ca infrastructura nouă să nu fie utilizată la maximum de potențial.

Mai mult decât atât, prin noile legi ale educației va trebui să reînființăm și cabinete medicale școlare, ceea ce înseamnă că avem nevoie de personal medical suplimentar. Cred că este prioritar pentru următoarea perioadă să identificăm motivele pentru care tânărul rezident își lasă țara și merge în statele dezvoltate din Uniunea Europeană.

Elit - Gustul Desăvârșit

Personal, nu cred că salarizarea mai este un factor atât de puternic ca în trecut, căci veniturile în acest domeniu sunt relativ decente. Atunci, trebuie să vedem de ce măsuri avem nevoie pentru ca un medic tânăr, la început de carieră să decidă să trateze pacienți nu numai în străinătate ori la București sau Cluj-Napoca, ci și în Munții Apuseni sau la Alba Iulia, Blaj și Sebeș. Și locuitorii din județul Alba plătesc contribuții de sănătate, motiv pentru care trebuie să beneficieze de servicii medicale de calitate în județ, nu să străbată sute de Km până la primul spital care are medic specialist. ”

Claudiu RĂCUCI
Senator PNL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare