Rămâi conectat

Actualitate

Studenții care vor să-și deschidă o afacere ar putea fi scutiți de plata taxelor pentru PFA sau II. Proiect, la Camera Deputaților

Ziarul Unirea

Publicat

în

03A93P5T Potrivit unui proiect de act normativ aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, studenții care vor să-și deschidă o afacere proprie ar putea să fie scutiți de plata taxelor pentru înființarea persoanei fizice autorizate (PFA) sau a întreprinderii individuale (II). Totuși, pentru a beneficia de gratuitate, aceștia vor trebui să îndeplinească anumite condiții.

Prevederile prin care studentii care vor sa infiinteze o afacere proprie ar urma sa fie scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare a unei PFA sau a unei II sunt cuprinse intr-un proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Propunerea de act normativ aflata pe lista de vot final a deputatilor a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, acum mai bine de sapte ani, dar abia zilele trecute a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.

Prin urmare, daca deputatii vor adopta documentul, pentru a se aplica, acesta va mai trebui doar sa fie promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

Scutire de la plata taxelor și asistență gratuită

In Raportul Comisiei pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor, prin care se propune adoptarea proiectului cu amendamente, sunt incluse cateva prevederi referitoate la facilitarea infiintarii de PFA si II de catre studenti.

Astfel, in anumite conditii, toti studentii care isi vor infiinta un PFA sau o II vor fi scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare la Oficiile Registrului Comertului de pe langa tribunale. Mai mult, acestia vor beneficia de consiliere gratuita, urmand a fi exceptati de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenta prestate de Oficiile Registrului Comertului.

„Studentii care vor sa infiinteze o afacere proprie sunt scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare a unui PFA sau a unei intreprinderi individuale prin oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, precum si de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenta prestate de aceste oficii”, scrie in propunerea legislativa.

Deputatii Comisiei pentru industrii si servicii care au introdus amendamentul au explicat ca, in cazul in care studentii doresc sa infiinteze o afacere proprie, este necesar ca statul sa acorde unele facilitati si sa simplifice astfel procedurile. In acest fel, tinerii antreprenori vor fi incurajati sa desfasoare activitati economice.

Condiții de îndeplinit pentru a beneficia de gratuitate

Pentru a obtine calitatea de PFA sau titular al unei II si pentru a beneficia de prevederile mentionate anterior, studentul va trebui sa indeplineasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:

– sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant superior acreditata in Romania;

– sa fie cel putin in anul II de studiu si sa fi promovat integral, la data solicitarii, toate cerintele programei de invatamant prevazute de senatul institutiei;

– sa nu fi implinit varsta de 30 de ani.

Potrivit documentului, cererea de inregistrare si autorizare a functionarii PFA sau a II va fi insotita de un act doveditor emis de institutia de invatamant superior, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile prezentate la primele doua puncte de mai sus. Prevederile prezentate mai sus nu se aplica momentan. Ele fac parte dintr-un proiect de lege care, pentru a se aplica, trebuie sa fie adoptat de Camera Deputatilor, promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea