Cultură Educație
Strigătul unei mame disperate
Mă numesc Paraschiva Mircea, domiciliată în Sântimbru, str. Crinului nr. 153. Sunt o mamă disperată căruia nu-i dă nimeni atenţie şi nici nu-mi ascultă nimeni părerea şi m-am gândit că prin această scrisoare deschisă mă aude cineva cu suflet şi mă va asculta.
Stimată redacţie,
Doresc să publicaţi această scrisoare, aşa cum aţi publicat informaţia dată de purtătorul de cuvânt al Parchetului, care nu era nicidecum adevărată. Vreau să vă spun că în ziua de 19.10,2010, la ora 5,30 m-am trezit cu mascaţii şi încă 3 persoane civile în curte sărind gardul şi urlând să deschidem. Uşile nu erau închise, au început să scuture de uşi şi să continue a urla unde este băiatul meu Teodor Victor Şchiop, zis „Puşcărie”. În acel moment băiatul le-a deschis uşa invitându-i în casă, ei arătându-i o bucată de hârtie pe care nu am citit-o pentru că era noapte, zicând că este un mandat de percheziţie. Nu s-a opus nimeni pentru că nu aveam de ascuns nimic, ei cerând să le spună unde are arme. Fiul meu, calm, le-a zis pe dulap, pentru că nu erau, părerea mea, ceva periculos. Erau două cuţite artizanale, neascuţite, primite cadou. Cuţitele au rămas acasă pentru că erau nefolosite. Domnii şi-au continuat percheziţia şi tot nu mi s-a spus care este motivul. L-au luat, l-au dus la DIICOT după care i-au dat 29 de zile arest preventiv. Am citit în ziarul dvs. că fiul meu este implicat în dosarul construit de procurorii în măsură. S-a afirmat că fiul meu a acţionat în 6 ţări ca şi recuperator şi că ar fi dus fete la bărbaţi, VIP-uri căci aşa au numit dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”.
Stimată redacţie, acum vreau să-mi spun părerea şi să vă spun că totul este o minciună gogonată, pentru că fiul meu nu a fost ieşit din ţară de 5 ani. Ca să ducă fete la aşa-zişi VIP nu trebuia să lipsească de acasă? Dacă făcea toate chestiile astea ce i s-au pus în cârcă trebuia să aibă dacă nu 3 maşini măcar una şi casă frumoasă măcar cu un etaj, că aşa am văzut că se arată la tv. Toţi cei care fac aceste chestii sau şefii, aşa cum l-au numit ei (DIICOT) au bani, case şi maşini pe când fiul meu nu are nimic, numai o grămadă de învinuiri. Dacă avea bani avea şi un avocat bun nu unul din oficiu.
Vreau să vă explic de ce i se spune „Puşcărie”. Era în clasa a IX-a când a făcut o prostie. S-a bătut în şcoală, directoarea l-a dus la frizer şi i-a spus ori nota scăzută la purtare ori chel, iar el a spus chel. Colegii lui, pe atunci erau surprinşi când vedeau pe cineva chel, crezând că numai cei ce vin direct din puşcărie sunt cheli şi i-au spus „puşcăriaş”. Au continuat aşa până azi, zicându-i „Puşcărie”. Vreau să spun că fiul meu până acum nu a mai fost implicat în nimic penal. Am fost la dl procuror (Chirilă am aflat că se cheamă) ce i-a fabricat dosarul, băgându-l şi pe el la toate porcăriile ce le-au făcut alţii. Dacă unul dintre ei a sechestrat o persoană, sunt toţi băgaţi la acea faptă, dacă unul a tâlhărit, sunt toţi incluşi. La obligarea minorelor nu mă pot pronunţa pentru că sunt nenumărate pe variantă dar niciun sistem nu le poate opri pentru că ele nu au lege, merg din plăcere sau pentru că nu au cu ce trăi. Nu are nimeni ce le face. Şi atunci cum pot spune d-nii procurori că au fost obligate? Posibil, au fost obligate să o facă pentru că nu aveau cu ce trăi.
Aş vrea să-i întreb pe domnii poliţişti sau pe cei în drept când au auzit prima dată de o minoră care iese cu bărbaţi i-au anunţat familia sau au acţionat în vreun fel pentru a opri drumul pe care au pornit fetele? Pe câţi părinţi i-au decăzut din drepturi, pe câţi i-au amendat sau au fost la Protecţia minorilor vreodată?
Părerea mea este că au vrut domnii care se ocupă de construirea acestui dosar să aibă ceva activitate să nu reiese că iau salarii degeaba şi au găsit nişte pitici în această încâlceală, i-au arestat ca să nu se spună că nu fac ceva. Eu cred că unii dintre aceştia sunt reţinuţi degeaba şi sunt alţii care au făcut ceva mult mai grav şi care sunt audiaţi în stare de libertate iar pe fiul meu îl reţin în arest unde sunt trataţi ca nişte criminali, sunt umiliţi iar ţigări, săpun, şampon şi ce are nevoie o persoană nu li se dă voie să primească iar hrană nu au voie decât o dată pe lună. Acum aş întreba şi eu de ce, că nu au ucis şi nici ţara nu au vândut-o!

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Actualitateacum 22 de ore
19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
-
Curier Județeanacum 12 ore
FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu
-
Actualitateacum 17 ore
Modernizarea Transalpinei de Apuseni: Contract de 15 milioane de euro, reziliat de CJ Alba
-
Ştirea zileiacum 19 ore
LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei
-
Curier Județeanacum 18 ore
Cristian Orădan, directorul general Elit: „Păstrăm cu grijă standardele înalte de calitate, pentru a ne consolida poziția de top în industria alimentară”
-
Curier Județeanacum 21 de ore
21-22 mai: Cel mai mare festival dedicat promovării sportului de masă ajunge la Alba Iulia. Accesul și participarea sunt gratuite. Programul evenimentului
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Protest la Spitalul din Aiud. Medicul Hurani Majid alături de personal: „Trebuie să găsim o soluție, copiii aștia au lucrat aici un an, un an jumate și unii dintre ei au pierdut 5 ani din viață”
-
Ştirea Taacum 20 de ore
FOTO ȘTIREA TA| Peisaj dezolant pe drumul județean către Poiana Narciselor: „După festival va trebui să treceți pe la service pentru schimbare bucși, pivoți, planetare, capete de bară”
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Medicul Țuhașu, cu lacrimi în ochi la protestul de la Spitalul Aiud: „Suntem cu toții în fața patului unei mame bolnave și anume sistemul nostru de sănătate”
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț