Ziarul Unirea

Strategii eşuate

Scrutinul parţial de duminică, foarte mult aşteptat pentru radiografia care se presupune că ar face-o un astfel de eveniment asupra aşteptărilor şi stării de spirit a electoratului, nu s-a soldat cu rezultatele scontate. Cel puţin nu cu cele scontate de Opoziţie. Uniunea Social Liberală a reuşit să câştige unul dintre cele două colegii puse în joc, (care ambele fuseseră deţinute anterior de PSD) dar rezultatul nu corespunde nivelului ridicat de aşteptare pe care politicienii Opoziţiei înşişi, încurajaţi solid de unii comentatori ai vieţii politice, şi l-au construit. Pe fondul nemulţumirii fireşti provocate de tăierile pe care guvernul Emil Boc le-a făcut în ultimii doi ani şi al lipsei perspectivelor de redresare, social-democraţii şi liberalii se aşteptau să câştige zdrobitor alegerile parţiale, un astfel de rezultat fiind privit ca un exemplu şi un îndemn important şi pentru electorii care se vor prezenta la urne abia anul viitor. Ei bine, iată că nu numai că nu au câştigat de o manieră care să le dea frisoane democrat-liberalilor, în colegiul din Maramureş, ba chiar au pierdut ceva din ce aveau, colegiul din parohia domnului Gheorghe Ştefan, zis „Pinalty”.
Sigur că acuzele liderilor USL la adresa modului de a face campanie al PDL au curs, unele chiar dinainte de ziua scrutinului, pregătind oarecum opinia publică pentru semieşec. La fel de sigur este că unele dintre ele sunt adevărate. Unii au distribuit plase cu ulei şi zahăr ori excursii la mănăstiri în timp ce ceilalţi au distribuit pepeni. Doar pentru că valoarea unui pepene este mai mică decât cea a unui litru de ulei nu trebuie să înţelegem că gestul miluirii este mai puţin grav. Nu valoarea obiectului dăruit contează, ci gestul în sine. Şi-n definitiv, pe fondul sărăciei de ce să nu ia electorii ce li se dă şi apoi să voteze ce doresc? Poate cineva garanta că cei care au luat vor şi livra votul pentru cel care a dat?
Tocmai starea asta de sărăcie este cea pe care au mizat liderii USL care au ales calea inacţiunii sau a acţiunilor firave şi neconvingătoare, gândindu-se că scăderea nivelului de trai va da PDL destulă funie încât să se spânzure singur. Ce nu au luat în calcul este contextul internaţional în care se produce această nedorită de nimeni sărăcire şi despre care românii sunt conştienţi. E greu când toată planeta fierbe, este îngrijorată de starea băncilor, când bursele au ameţeli, iar statele au adunat la datoria publică şi sume care nu sunt neapărat găurile bugetelor naţionale, ci preluări din datoriile instituţiilor financiare şi se propun soluţii drastice mergând până la guverne transnaţionale în problemele economice să acuzi doar un singur partid de sărăcia din ţară şi să te aştepţi să fii crezut cu evlavie. Lumea vede şi judecă. Strategia non-combat nu este deci eficientă. Aşa cum nu sunt eficiente nici asigurările conform cărora în momentul în care va veni la Putere USL va readuce totul în vechea matcă: şi ajutoare sociale cu nemiluita, şi salarii mari pe productivitate puţină, şi instituţii multe cu bugetari bine plătiţi… Opoziţia, dacă vrea rezultate bune la alegerile de anul viitor, trebuie să-şi regândească strategiile electorale dar şi pe cele de comunicare. Şi pentru că veni vorba de comunicare, ea poate fi un mare plus sau un mare minus, depinde cum o gândeşti. Este un adevăr cunoscut de psihologi că o avalanşă neîntreruptă de veşti rele va ajunge să fie respinsă de receptor, care astfel va încerca inconştient să se protejeze. Este ceea ce eu cred că li se întâmplă multor români asaltaţi zilnic, oră de oră, minut de minut de televiziunile de ştiri care şi-au făcut un titlu de glorie în a fi anti-Putere. Efectul, se pare că nu este cel aşteptat. Pentru că nu poţi pune succesul PDL doar pe seama furtului.
Anca DINICĂ

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

19 Comentarii

HH 23 august 2011 at 21:57

CRED CA AR TREBUI SA TE TREZESTI SI TU SI SA-TI DAI SEAMA ( DACA NU ESTI MEMBRU SAU PROPAGANDIST PORTOCALIU ) CA RETORICA PORTOCALIE DESPRE MUNCA, DREAPTA, DREPTATE NU ARE NICI O LEGATURA CU REALITATEA SI CA PENSIILE, SALARIILE, BUGETELE SANATATII, INVATAMANTULUI ETC. S-AU REDUS PENTRU CA NU MAI AJUNGEAU BANII PENTRU INDESTULAREA FIRMELOR MEMBRILOR DE PARTID PORTOCALII.
MAI GANDESTE-TE DACA ESTE O VESTE BUNA !!!

HH 23 august 2011 at 22:03

A CASTIGAT PD-L IN NEAMT ???!
1. A IMPARTIT PLASE CU ALIMENTE SI ICONITE CU STAMPILA ” SFINTIT „(CE CRETINI !)
2. IN ZIUA VOTULUI TV PIATRA NEAMT A DIFUZAT NON STOP CLIPURI ELECTORALE CU CANDIDATUL PORTOCALIU
3.OAMENII AU FOST INCARCATI IN AUTOCARE SI CARATI LA VOT DE CATRE OAMENII PD-L.
4. MULTE ALTE FURTURI
SE POATE SPUNE CA A CASTIGAT !!!! DA IMPOTRIVA NOASTRA A OAMENILOR NORMALI SI CINSTITI.

Robespierre 23 august 2011 at 22:06

Anca Dinica,
Ba da, „succesele ” PDL trebuie puse tocmai pe seama furtului… A furtului nesimtit, a furtului ca politica de stat, a furtului ca strategie si tactica electorala…
Nu puteti acoperi furtul masiv, nesimtit, ticalos cu argumente de genul „gresitei comunicari”, a gresitei „strategii”, a „respingerii de cattre receptor a valansei de vesti rele”. Si nici cu faptul ca „televiziunile de stiri” toaca sistematic putere si, vezi doamne, populatia e satirisita de acest lucru( in paranteza fie spus doar Realitatea si Antena 3 fac acest lucru, pe cand TVR 1 si B1 lupta vartos contra opozitiei.
Sigur ca opozitia greseste si va mai gresi. Uneori dramatic. Dar, Anca Dinica, va intreb unde sunt visele, idealurile sperantele noastre , ale tuturor? Unde e viata noastra? Ce-au facut cu ea? Ce-am facut noi cu ea? Ce fel de oameni suntem daca acceptam si chiar motivam furtul? Azi acceptam si motivam furtul ( si inca cu argumente de logica si teorie a stiintei comunicarii), maine cu aceleasi motivaeri( sau chiar mai savante) vom accepta violul, talharia la drumul mare, crima. Va intreb ,Anca Dinica, si ma intreb, ce fel de oameni suntem, cat de pervertit ne e sufletul daca acceptam furtul ca politica de stat, ba il si mascam in interviuri hahaite televizate? Daca il motivam ca „strategie electorala” asa cum a facut Sulfina Barbu?
Ma intreb si va intreb, Anca Dinica, va intreb si pe dumneavoastra doamnelor si domnilor, cum ne crestem copiii, nepoti, cum sa le raspundem la intrebari daca acceptam furtul ca o „strategie”, ca un hahait, ca si ceva firesc, ce face parte din natura si fibra acestui neam? Cu motivatii caia au mituit cu ulei si ceilalti cu pepeni?
Va intreb si ma intreb: oare numai opozitia trebuie „sa-si regandeasca strategia” daca vrea sa castige? Oare nu si noi, toti, trebuie sa ne regandim strategia? Sa nu mai fim pasivi, sa nu mai fim lingai si pupincuristi, sa nu acceptam fuertul si faradelegea, sa nu ne fie frica. Pentru ca, Anca Dinica, nu „furtul” e pericolul cel mai mare, ci frica. FRICA instaurata in tara, spaima, de a fi ascultat, de a fi urmarit, frica de a ramanea fara un loc de munca, teama de a nu avea caldura si painea cea de toata zilele, frica de boala, durerea dea nu avea ce sa -pui in blid copiilor si, groaza cumplita in fata unei ierni ce se apropie rapid. Frica de vecin, de prieteni, lipsa de omenie, „homo homini lupus”, lupta inumana pentru un loc de munca, viata ca o disperare si ca „o prada” , vorba monserului, viata ca o drama nesfarita, acestea sunt pericolele, Anca Dinica.
Restul e … desertaciune,restul e amagire, restul e fum, Anca Dinica…
Iar pentru starea asta de lucruri, pentru diperarea din sufletul unei natiuni, nu e de vina numai opozittia si cele doua televiziuni, ci suntem de vina noi toti…

romanul care mai spera 25 august 2011 at 13:25

Eu sper ca in ultimul ceas romanii se vor destepta. Bravo Robespierre

Robespierre 23 august 2011 at 22:09

admin, ce s-a intamplat? Amu cabnd voiam si io sa vorovesc o tara cu Anca Dinica… Ii bai mare?

admin 23 august 2011 at 22:45

ar trebui sa nu mai raspund nici unuia care se plinge ca nu i-a aparut comentariul pe forum…

nu mai folositi, fratilor, anumite cuvinte si se rezolva problema! in top, pe primele 2 locuri, se afla cuvintele POPULATIE si MANIPULARE. pe locul 3 ar fi denumirea peiorativa a unei anume parti a corpului uman masculin…

eu nu stiu.. chiar stau si ma gindesc de ce se folosesc asa de mult cele 2 cuvinte. chiar… de cite ori folositi in vorbirea curenta, cu cei apropiati sa zicem, cuvintele astea? ca parca toti cei ce comenteaza aici au „speech”-uri politice, fiindca eu numai pe-acolo le intilnesc!

Dorin 24 august 2011 at 7:57

Bre Robespierre , esti incurabil ! Cum au furat pedeleii voturile , cand in birourile sectiilor de votare erau mai multi USL-asi decat PDL-isti ? Alegatorii au fost singuri in cabinele de vot ; prin urmare , de cine sa le fie frica ? Cum poti compara Antena 3 si Realitatea Tv , care pe tot parcursul zilei si zilnic ,improsca numai PDL-ul , cu B1Tv , care , doar spre seara, are cam 2 emisiuni in care invita in parti egale si puterea si opozitia si ii lasa sa si vorbeasca ? Cu TVR1 ce ai ? De cate ori pe saptamana face emisiuni politice , si ce atacuri au adus opozitiei ? Dupa dumneata , daca nu spurci pe tot parcursul zilei , si in fiecare zi un partid ( in speta PDL-ul ) inseamna ca esti cu puterea ! Josnica atitudine poti avea !

motul 24 august 2011 at 9:15

Bravo Robespierre , eşti colosal!……”cât de pervertit ne e sufletul dacă acceptăm furtul ca politica de stat, ba il si mascăm în interviuri hăhăite, televizate”….. .

matahala 25 august 2011 at 14:32

dorin este ciprian badila, secretar executiv al PDL Alba Iulia. Normal ca in aceasta calitate ataca comentariul lui Robespierre care este foarte bun. Lui Ciprian Badila i s-a dat ordin sa atace orice nu este PDL…orice nu este portocaliu..orice nu este basescian, havaian..etc

Danton 24 august 2011 at 9:01

Bre e fiul iubitei tale mame!

Dorin 24 august 2011 at 9:26

Apreciez ca nu ai avut ce obiecta referitor la comentariul meu , si , doar te-a deranjat modul meu de adresare ; spune si dumneata , asemenea comentarii -gen Robespierre merita altceva ? Nu pare reactia unui om muscat de un caine turbat ?…L-o fi muscat Base , sau Sulfina Barbu :)))

Carcotasul 24 august 2011 at 9:44

Dorin = Ciprian Badila de la PDL. slujbas nevolnic al portocaliilor

nelu 24 august 2011 at 11:50

ponta un tantalau ,crin antonescu un betiv pokerist cine voteaza cu caricaturile astea

Costel 24 august 2011 at 12:46

@ nelu … adevar graiesti, Ponta e un tantalau dar nu de nivelul Boc, Antonescu e un betiv, dar oricat se straduieste nu se poate ridica la nielul whisky-ului de pofoaica al Basescului …

Dorin 24 august 2011 at 13:41

Sti ce astept de la voi ? As vrea sa criticati puterea de 5 ori pe saptamana si doar o data si opozitia . Sunteti incantati de oferta opozitiei ? Exista ea ? Credeti ca o vom duce mai bine pe termen mediu si lung cu Ponta si Antonescu , sau tipati ,doar, zilnic :jos Boc ,jos Basescu , sa venim noi … si dupa noi potopul ,cum s-a intamplat in 2008 ? Daca ati fi neimplicati politic , ati gasi hibe in ambele tabere , dar scuipand exclusiv PDL-ul va descalificati si va declarati PRO USL .Asa ca …,eu nu fac politica , nu tine .

Costel 24 august 2011 at 14:04

@ Dorin ai dreptate. Traiesti mai bine ca mine, ma rog ca apoliticii … iar eu nu ii iubesc pe nici unii, toti sunt pungasi … am facut doar unele mici diferente, daca am gresit cer scuze .

matahala 25 august 2011 at 14:34

cum nu faci politica cipriene? doar estei secretar executiv PDL. De ce minti ca esti apolitic?

motul 24 august 2011 at 12:54

CÂRCOTÁȘ, – cârcotași, -e, adj., s. m. și f. – Om care caută mereu ceartă, gâlceavă, care e veșnic nemulțumit. (DEX ONLINE)

cl 24 august 2011 at 14:54

stategia este perfecta iar rezultatele incep sa apara. bravo usl, nu te lasa, stiu ca poti.

Comentariile sunt oprite