Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Strategia USL Alba şi a candidatului Teodor Atanasiu: O strategie pentru oameni, o strategie pentru locuri de muncă şi o viziune de dezvoltare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Strategia pe care o lansează astăzi (începând cu ora 18.00, la Hotel Parc) USL Alba şi Teodor Atanasiu, candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Alba, are ca scop în următorii 4 ani creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din Alba în mod echilibrat pe toate zonele judeţului, pentru a elimina, prin creştere economică, diferenţele prea mari de dezvoltare.
Direcţiile strategiei sunt ferme şi clare: crearea de poli de dezvoltare economică ce vor integra o infrastructură complexă, inclusiv zone de dezvoltare economică sau de afaceri, infrastructură rutieră, şcolară, sanitară şi culturală astfel încât fiecare cetăţean să se afle în raza a maxim 50 de kilometri faţă de centrele de dezvoltare.
În ultimii 22 de ani şi mai ales în ultimii 8 ani de mandat ai actualului preşedinte de Consiliu Judeţean, nu a existat o viziune integrată de dezvoltare pe zone ale judeţului care să facă posibilă creşterea nivelului de trai şi a condiţiilor de viaţă în mod echilibrat. Filosofia de dezvoltare integrată schiţată în 2004 în scurtul mandat de 6 luni de Teodor Atanasiu a fost foarte repede abandonată de următorul preşedinte al CJ, Ion Dumitrel. Nici următoarele demersuri intitulate „strategie” nu au fost decât proiecte „pe hârtie” care nu au fost aplicate niciodată, nu aveau legătură cu realitatea şi în mare parte sunt azi depăşite.
Ne propunem să întrerupem mersul întâmplător al lucrurilor în judeţul Alba din actualul mandat al domnului Dumitrel şi al PDL. Nu mai putem accepta ca investiţiile, politicile de sănătate sau de educaţie în Alba să se facă după cum bate vântul. Nu mai putem sta la „mila vremurilor” aşa cum se întâmplă acum. Avem resurse şi oamenii talentaţi şi cu putere de muncă.

Venim cu o viziune diferită, o direcţie realistă, iar strategia pe care o lansăm azi oferă aceste lucruri.
Enunţăm în continuare principalele ţinte, pe principalele axe ale strategiei, lucruri cu care ne vom identifica în următorii ani la conducerea judeţului Alba.
– 10.000 de noi locuri de muncă pe ansamblul judeţului după 4 ani.
– Atragerea cel puţin a câte unui investitor major, care să creeze cel puţin 400 de noi locuri de muncă, în cel puţin cinci zone distincte ale judeţului (Alba Iulia – Sebeş, Munţii Apuseni, Aiud – Ocna Mureş, Cugir şi Blaj) pe specificul economic identificat al zonei.
– Crearea a cel puţin cinci poli de dezvoltare la nivel judeţean, centrate în jurul unei zone de dezvoltare economică sau de afaceri, cu infrastructura necesară.
– Fiecare pol economic va fi gândit integrat, cu câte o zonă de dezvoltare socio-economică, având componente de infrastructură urbană, educaţie – inclusiv învăţământ profesional de profil şi de specialitate, infrastructură de sănătate.
– Acces pe drumuri modernizate şi reabilitate pentru fiecare localitate, în raza a maxim 50 km pentru orice localitate din judeţ către o zonă de dezvoltare economică şi un centru de sănătate modernizat sau spital modern.
– Reţea de drumuri modernizată în raport cu funcţionalitatea şi utilitatea polilor de dezvoltare pentru a egaliza şansele oamenilor şi accesul acestora la resurse pe fiecare zonă.
– Reabilitarea termică a clădirilor de interes comunal şi orăşenesc: spitale, şcoli, licee, spaţii culturale (clădiri istorice sau de valoare culturală).
– Creşterea semnificativă, la peste 30% din numărul de localităţi din Alba, care au reţea de canalizare şi soluţii pentru implementarea aducţiunii de apă în toate localităţile (în zonele accesibile şi populate).
– Reducerea cu 10% a gradului de abandon şcolar în învăţământul primar şi gimnazial.
– Regândirea strategiei educaţionale pentru judeţ, prin înfiinţarea de licee de profil şi şcoli profesionale pe specificul polilor de dezvoltare economică. Revitalizarea tradiţiilor profesionale ale judeţului.
– Crearea programului „Primul ghiozdan”, de sprijin pentru toţi copiii care păşesc pentru prima dată în şcoală.
– Stoparea sau reducerea semnificativă a exodului forţei de muncă, al „fiilor satului”, care duce la ruină satele din Alba.
– O gândire integrată pentru fiecare pol de dezvoltare economică, atât pentru domeniul agricol, cât şi pentru cel industrial. Toţi polii de dezvoltare economică ai judeţului trebuie votr avea o componentă specifică de valorificare a potenţialului agricol. Agricultura este azi cel mai mare capital neexploatat al judeţului nostru.
– Integrarea tuturor obiectivelor culturale săteşti, rurale sau de tip agroturistic, în Programul şi în traseele proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană – 2020” care va aduce o infuzie uriaşă de capital (sute de milioane de euro la nivel de judeţ) şi dinamism în dezvoltarea satelor din Alba, plus o deschidere culturală nemaiîntâlnită în judeţ.
– Crearea a 3500 locuri de muncă, treptat, ca urmare a derulării etapelor din proiectul „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană – 2020”. (N.I.T.)

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Paste fericit 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE de PASTE fericit • Texte cu URARI, FELICITARI de Paste 2024, SMS -uri frumoase, haiose şi amuzante de Sfintele Pasti • Felicitare de Paşte pentru persoanele dragi, prieteni, părinți, profesori, bunici, colegi, iubit(ă), sefi. Mesaje de Paște prin SMS,  gânduri pe care le poţi trimite prietenilor cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale. Învierea Domnului aduce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea