Știrea ta: Americanii-cu ochii pe Alba Iulia. O dronă MQ-9 Reaper de la Campia Turzii a survolat astăzi orașul

Americanii-cu ochii pe Alba Iulia. O dronă MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii a survolat astăzi orașul

Un albaiulian a fotografiat astăzi o dronă care survola Alba Iulia de la o înălțime de circa 1000 de m. Obiectul zburator, așa cum susține cititorul ziarulunirea.ro este o drona MQ-9 Reaper, cel mai probabil staționată la Câmpia Turzii.

Recent la baza aeriană de la Câmpia Turzii, Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii au construit un hangar. Aici ar putea opera dronele MQ-9 Reaper, scopul fiind colectarea de informații în Europa de Est și Marea Neagră.

Potrivit defensenews.com, Forțele Aeriene ale SUA din Europa nu au dorit să comenteze existența unor planuri pentru operarea de drone MQ-9 la Câmpia Turzii, în viitorul apropiat, însă noua facilitate ar putea deschide calea pentru prima desfăşurare a acestor avioane fără pilot în România.

Un document obținut de sursa citată precizează că un nou hangar, construit în România la Câmpia Turzii în perioada octombrie 2017 – mai 2018, va putea găzdui drone de altitudine medie, probabil de tipul MQ-9, singurul sistem aerian MALE fără pilot aflat în dotare, cu respectarea ‘tuturor cerinţelor de securitate’ necesare pentru operaţiunile fără pilot. Valoarea hangarului se ridică la 950 de milioane de dolari.

Drona poate fi dotată cu rachete pentru misiuni de luptă

Reaper, fabricat de General Atomics, poate fi dotat cu rachete pentru misiuni de luptă, dar poate fi desfăşurat şi într-o configuraţie doar pentru misiuni de culegere de informaţii, supraveghere şi recunoaştere.

Dacă va fi desfăşurat în România, MQ-9 ar fi lansat şi recuperat la Câmpia Turzii de personalul militar american de acolo.

Senzorii cu care este dotat MQ-9 ar putea fi folosiţi pentru a furniza o imagine în timp real a activităţilor Rusiei în Marea Neagră – ce nave intră şi ies, activitatea submarină, transportul de senzori sau echipamente de apărare aeriană precum S-400 în apropierea litoralului rusesc – în special în apropiere de Crimeea, şi ar putea furniza alerte timpurii privind activităţi ostile, a afirmat Townsend.

Facebook Twitter Google+ YouTube 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...