Stimulent de inserție 2018: Părinții nu pot fi concediați de angajator în perioada în care îl primesc

Părinţii care se întorc mai repede la muncă din concediul de creştere a copilului au dreptul de a primi o sumă de bani – sub formă de stimulent de inserţie – şi nu pot fi concediaţi în perioada în care primesc acest stimulent. Stimulentul de inserţie este reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 şi se acordă persoanelor care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, se întorc la muncă şi obțin venituri supuse impozitului.

Concret, dacă ai ales să nu stai timp de doi ani în concediu şi te-ai întors mai repede la muncă, ai dreptul să primeşti 650 lei, reprezentând stimulentul de inserţie.

Persoanele care se întorc mai repede la muncă din concediul de creştere a copilului trebuie să ştie că nu pot fi concediate pe toată durata în care primesc stimulentul de inserţie.

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii au o serie de obligaţii în raportul cu salariaţii care beneficiază de concediu de creştere a copilului sau de stimulent de inserţie:

  • angajatorul este obligat să aprobe concediul solicitat de angajat, perioada de acordare urmând să fie stabilită de comun acord;
  • angajatorului îi este interzis să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariaţilor care se află în plata stimulentului de inserție, precum şi celor aflaţi în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Această interdicţie se extinde o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului la muncă.

Angajatorii care nu respectă aceste obligaţii pot fi sancţionaţi cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Prin excepţie de la cele menţionate anterior, angajaţii care beneficiază de stimulent de inserţie sau se află în concediu pentru creşterea copilului pot fi concediaţi pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...