Rămâi conectat

Ştirea zilei

Statul sau administratorii drumurilor vor fi buni de plată dacă șoferii lovesc animalele sălbatice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Administratorii drumurilor publice trebuie să plătească în caz de accidente avariile produse la mașini dacă nu semnalează prin indicatoare tronsoanele rutiere care pot fi traversate de animale sălbatice, iar dacă o fac, statul trebuie să despăgubească șoferii.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat, joi, la Alba Iulia, că Legea Vânătorii va fi reglementată astfel încât proprietarii drumurilor publice, CNAIR sau consilii județene ori locale, sunt responsabili și trebuie să plătească reparația autovehiculelor în caz de accidente dacă nu amplasează mijloace de avertizare corespunzătoare. Dacă fac acest lucru și totuși un șofer lovește un animal sălbatic, Statul va trebui să plătească avariile produse.

”Prin Legea Vânătorii urmează să se reglementeze ca aceste incidente să fie suportate de către proprietarul speciilor de animale sălbatice din pădurile României care este Statul și, sigur, în urma promulgării Legi Vânătorii, cu modificările propuse, vor fi puse în aplicare. Există reglementări în Legea Vânătorii prin care se spune foarte clar că în momentul în care circuli pe un drum public, că e național, că e comunal, că e județean și se întâmplă astfel de incident cu un animal sălbatic, autoritatea, proprietarul acelui drum, dacă nu și-a îndeplinit datoria de a avertiza că în acea zonă sunt frecvent parcurse sau traversate acele drumuri de animale sălbatice, atunci acel titular de drum va fi cel care va plăti acea despăgubire, dar dacă el pune acele mijloace de avertizare, atunci Statul va plăti despăgubirea respectivă”, a spus Ioan Deneș.

De asemenea, ministrul Apelor și Pădurilor a adăugat că Legea Vânătorii va modifica și anumite prevederi privind despăgubirea fermierilor a căror culturi au fost atacate de animale sălbatice.

”Se va reglementa partea de despăgubiri pentru fermieri pentru că se știe foarte bine că până acum trebuiau să ia o serie de măsuri aproape imposibile de pază a culturilor și dacă nu făceau dovada acestor măsuri nu primeau acele despăgubiri, lucru care la urma urmei era nedrept pentru că nu puteau să păzească suprafețele de teren agricole pe care le aveau cu diverse culturi, 24 de ore din 24 de ore. Prin aceste modificări, aceste măsuri de pază au fost eliminate și termenele de depunere a acelor contestații s-a prelungit, s-a modificat și trebuie depuse în zece zile, iar noi ca autoritate tutelară pentru aceste despăgubiri am propus ca analiza dosarului de despăgubire să nu mai vină la autoritatea centrală, la minister, ci să se oprească la gărzile forestiere, care fac această analiză, și în numele autorității tutelare să facă plata acestor despăgubiri”, a subliniat Ioan Deneș.

Ministrul Deneș a participat, joi, la ședința Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaților care a avut loc la Prefectura Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj: Unitatea medicală are 74 de medici sub contract, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj: Unitatea medicală are 74 de medici sub contract, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată Șase medici noi își vor începe activitatea în curând la Spitalul Municipal Blaj. Unitatea medicală are astfel 74 de medici sub contract, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea