Statul român, avantajat de inflație. Analist economic: Noi sărăcim, statul se îmbogățește
Statul român, avantajat de inflație. Analist economic: Noi sărăcim, statul se îmbogățește
În contextul majorării necontrolate a prețurilor și a inflației în creștere, analistul economic Adrian Negrescu a explicat că există soluții pentru stoparea inflației și prețurilor
”Soluții există. Toate țările din Uniunea Europeană au luat măsuri. Vă dau exemplul Poloniei! Polonia a plafonat prețurile la utilitățile importante până în 2024. Mai mult decât atât, a redus tot ce înseamnă taxe, accize pe prețurile carburanților, prețurile energiei, pe prețurile gazelor.
Guvernul polonez s-a asigurat că mecanismele economice funcționează în așa fel încât, într-adevăr, scăderile astea de taxe să nu fie speculate de băieții deștepți care își fac de cap în România. Dar pentru asta ai nevoie de un stat care să funcționeze și un stat care să intervină atunci când este nevoie, pentru că în lupta asta cu inflația noi suntem ca Don Quijote. Ne luptăm cu morile de vânt, nimic altceva”, a afirmat analistul la B1TV.
Economistul a mai arătat și cine este avantajat de această stare de fapt: ”Cel avantajat de această inflație este statul român. Adună mai mulți bani la buget. Noi sărăcim iar statul se îmbogățește”.
La întrebarea de ce românii nu regăsesc îmbogățirea statului în veniturile lor, cum ar fi pensii, salarii majorate sau investiții, Adrian Negrescu a spus că: ”Dacă ne uităm pe facturile din primul semestru, că acelea sunt cele relevante, unde s-au dus cei mai mulți bani? La salariile bugetarilor, care s-au dublat față de acum patru ani, la cheltuielile cu bunuri și servicii care au crescut cu 30%. la investițiile pe care nu le vedem, apropo, investițiile s-au redus în România cu 15% față de anul trecut, și la funcționarea unui stat care trăiește în continuare în huzur și bucurie, și veselie sau cu tot felul de sporuri, cu tot felul de facilități, în condițiile în care ni se cere nouă, românilor de rând, să stingem lumina și soarele, să stăm în frig”, a subliniat economistul.
Economistul a mai atras atenția că statul face ”o chestie absolut bizară, în momentul de față ne spune nouă să folosim mai puțin curent electric, dar subvenționează cu 10 mii de euro fiecare mașină electrică achiziționată în România. Păi unde e dreptate și unde egalitatea, până la urma urmei, în fața legii?”, a conchis comentariul economistul Adrian Negrescu.
Analistul economic Adrian Negrescu critică modul de abordare al oficialilor problmea energiei și face o previziune sumbră pentru această iarnă când va trebui să plătim facturile la energie.
Adrian Negrescu a spus că: ”Nu știu dacă vreodată autoritățile române au transmis cu transparență niște informații reale din piețele de energie, de gaze sau din toate domeniile de activitate. Autoritățile vin de fiecare dată cu mesajul asta optimism, pentru că trebuie să fie optimiștii de serviciu în această situație economică. Ar fi și culmea ca autoritățile să vină și să pună gaz pe focul temerilor populației, temerilor companiilor legate de această perspectivă. Cert este că, în realitate, situația nu arată deloc bine raportat la modul în care gestionăm această situație și la modul în care Europa privește practic această criză energetică care se prefigurează în această iarnă.
Toate mesajele transmise ieri de Ursula von der Leyen sau mai mult o culegere de bune intenții, gen ca să fie bine, ca să nu fie rău, ca să mă exprim simplu, pentru că multe dintre acele mesaje sunt doar la nivel declarativ, fără să fie însoțite de niște măsuri concrete care să vină într adevăr să repună situația din piața energetică pe niște traiectorii predictibile. Ce am aflat ieri, am aflat ieri că europenii încearcă să plafoneze prețul gazelor, un fel de mecanism din ăsta de solidaritate la nivel european, prin care încercăm să-i cerem lui Putin să ne vândă gaze la un anumit preț. Va fi destul de dificil”, a declarat analistul la B1TV.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale Admiterea la liceu în 2025 se face pe baza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională, iar media de admitere este, în majoritatea cazurilor, echivalentă cu media de la examenele naționale. Primele rezultate la Evaluarea Națională 2025 se afișează pe 3 iulie, […]
PENSII 2025 | Anunț de ultimă oră pentru cei ce ies la pensie. Greșeala care taie adânc din banii de pensie ai românilor trecuți de 55 de ani
PENSII 2025 | Anunț de ultimă oră pentru cei ce ies la pensie. Greșeala care taie adânc din banii de pensie ai românilor trecuți de 55 de ani Anunț de ultimă oră pentru cei care ies la pensie. Alegerile pe care le facem pentru momentul când ieşim la pensie se numără printre cele mai mari […]
Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră
Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră Luna iulie 2025 are 31 de zile şi începe într-o zi de marţi, când avem prăznuirea Sfântului Leontie de la Rădăuţi şi a Sfinţilor Cosma şi Damian, doctorii fără de arginţi. Deşi prima zi a lunii iulie […]