„Statu’ la vase”, obiceiul din Alba, unic în țară, ce are loc în Lunea Paștelui la Șugag. Ceremonialul din 2017 adună 18 perechi de tineri căsătoriți, cel mai mare număr din istoria manifestării
Luni, 17 aprilie, a doua zi de Paști, în comuna Șugag din județul Alba se va desfășura un obicei străvechi, despre care localnicii spun că este unic în țară. Este vorba despre “Statu’ la vase în lunea Paştelui”, un ceremonial inedit, reluat din 2008, pentru a celebra familiile întemeiate din anul precedent până la sărbătoarea Paștelui.
Obiceiul se desfășoară în curtea Bisericii, după Liturghie, unde, conform tradiției, tinerele familii, îmbrăcate în frumosul și elegantul port popular, își așteaptă nașii, rudele și prietenii care aduc vase sau alte daruri potrivite pentru gospodărie, iar apoi rămân împreună la cântec, joc și voie bună până seara.
În acest an, la vechiul obicei închinat vieţii de familie vor participa 18 perechi de tineri căsătoriți, cel mai mare număr de cupluri înregistrat vreodată în istoria acestei manifestări:
Bogdan Delia și Petru, Alexandru Dumitru și Bianca, Aloman Petrică și Maria, Căpîlnar Ciprian și Amalia, Căta Vasi și Dana, Cernat Petru și Nicoleta, Todescu Daniel și Ana, Căta Daniela și Mihai, Iacob Cristian și Ioana, Jinariu Ioan și Simona, Mihăilă Marius și Simona, Nicoară Dorin și Elena, Oprița Cristina și Luci, Podean Ioan și Mariana, Uscatu Petru și Paraschiva – Elena, Pogan Constantin și Simona Marilena, Roman Ioan și Marinela, Țepeș Cristian și Delia.
Pregătirile pentru “Statu’ la vase în lunea Paştelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare, când oamenii satului îşi curăţă casele, îşi purifică şi îşi pregătesc veşmintele şi sufletele pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.
Potrivit sătenilor, costumele cu care mirii şi miresele urmează a se îmbrăca în lunea Paştelui sunt scoase din lada de zestre, curăţate şi pregătite încă de la începutul Săptămânii Mari, de luni sau marţi. Tot pentru acest obicei, în Miercurea Mare, familiile mirilor ce s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut duc la biserică daruri de mulţumire către Dumnezeu pentru o viaţă lungă şi fericită a mirilor.
Evenimentul, aflat la cea de-a X-a ediție de când s-a reluat, va începe luni la ora 11.00, iar din program nu va lispi spectacolul folcloric. Cu începere de la ora 13.00, vor încânta audiența Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița, Cătălin Hașa, Nicolae Tuhuț din Ansamblul folcloric al județului Alba împreună cu Formația de fluierași a Căminului Cultural din Șugag. Coregrafia spectacolului este semnată de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza, iar conducerea muzicală de Alexandru Pal, alături de invitații Bogdan Toma și Robert Târnăveanu.
Manifestarea este organizată de Primăria comunei Șugag, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, Consiliul Județean Alba, Biserica Ortodoxă din Șugag.
Comuna Şugag, comună veche de oieri, se află la 30 de kilometri de Sebeş, fiind una dintre cele mai mari şi mai bogate localităţi de pe Valea Sebeşului. Comuna este atestată documentar încă din anul 1575 şi îşi trage numele de la apele tumultoase ce se scurg de pe versanţii munţilor, denumite în limbajul popular şugăgi. Şugagul are o suprafaţă de peste 250 de kilometri pătraţi şi peste 2.700 de locuitori.
Vă prezentăm mai jos un filmuleţ cu frumosul obicei, realizat de Consiliul Judeţean Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Imagini superbe cu mai mulți lupi într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, filmate cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei
Imagini superbe cu mai mulți lupi într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, filmate cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei Imagini superbe cu mai mulți lupi au fost surprinse într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei. Lupul este un carnivor care trăiește în haită. Haita este formată din perechea […]
Bacalaureat 2025: Patru eleve de 10 ale Liceului Teoretic Teiuș: Cine sunt și la ce probe s-au remarcat
Bacalaureat 2025: Patru eleve de 10 ale Liceului Teoretic Teiuș: Cine sunt și la ce probe s-au remarcat Liceul Teoretic Teiuș se mândrește cu patru eleve de 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie 2025. Citește și: FOTO | Cum au devenit mai mulți elevi de ciclul primar din Teiuș ambasadori „3R”: „Consumul responsabil, o […]
Locuitorii din mai multe comune și sate din Alba avertizați cu privire la intensificarea prezenței urșilor: Care sunt sfaturile date acestora
Locuitorii din mai multe comune și sate din Alba avertizați cu privire la intensificarea prezenței urșilor: Care sunt sfaturile date acestora Locuitorii din mai multe comune și sate din Alba au fost avertizați, luni, 30 iunie 2025, cu privire la intensificarea prezenței urșilor. Citește și: Prezența unui URS, semnalată la Ohaba. A fost emis mesaj […]