Rămâi conectat

Actualitate

Start-up Nation 2022: Ce finanțări pot primi firmele românești. Programul ar urma să fie lansat în iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Start-up Nation 2022: Ce finanțări pot primi firmele românești. Programul ar urma să fie lansat în iunie

După câteva amânări, programul Start-Up Nation ar urma să fie lansat în iunie. Firme aflate la început de drum, vor putea să obțină finanțare de până la 200 de mii de lei.

În bugetul programului, deși mult redus față de anii trecuți, sunt bani prevăzuți special şi pentru românii din diaspora. Trei mii de antreprenori ar putea beneficia de fonduri prin programul Start-Up Nation de anul acesta.

Sunt stabilite sumele care vor fi acordate prin acest program – 500 de milioane de lei pentru cei din țară plus 20 de milioane de lei pentru cei din diaspora. Un antreprenor va putea să obțină cel mult 200 de mii de lei și va trebui să contribuie cu 5% investiție proprie. Din banii primiți de la stat, antreprenorii își pot cumpăra aparatură și utilaje, dar pot acoperi și cheltuielile cu salariile și chiriile.

Potrivit unui răspuns pentru ȘtirileProTV dat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, instituția care gestionează platforma online de înscrieri la Start-Up nation, noua ediție a programului va fi lansată în iunie. Asta înseamnă o nouă amânare, față de datele vehiculate anterior. Potrivit autorităților, alte programe au devenit prioritare.

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Anteprenoriatului și Turismului: “Va exista un pachet obligatoriu de 5 mii de euro pachet de digitalizare, practic sume care vor fi folosite în acest scop. Va fi un punctaj suplimentar pentru acele investiţii în componenta verde – în panouri fotovoltaice sau alte măsuri de genul acesta.”

În plus, spre deosebire de ceilalți ani, când antreprenorii care promiteau că fac multe angajări erau favorizați la obținerea fondurilor nerambursabile, acum contează cel mai mult domeniul de activitate, de pildă – producție, industrii creative până la IT şi comerţ.

Alinda Bănică, consultant de business: “O florărie este un business foarte greu, mai ales acum, în acest moment nu aș recomanda, pentru că sunt întârzieri foarte mari la transporturile de flori, aș inclina spre aranjamente florate. (Cât să investim la început?) Un 5 mii de lei, un 10 mii de lei un capital.”

Antreprenorii pot obţine şi fonduri private, puse la bătaie de investitori în serie, care pot ajunge să fie de ordinul sutelor de mii de euro, în cazul IT, de pildă.

Sandu Băbășan, investitor: “Ne-am propus ca în fiecare an să alegem cel puțin două echipe în zona de tech start-up pe care să le accelerăm, le oferim și finanțare, pe partener poate să depășească 100 de mii și obiectivul nostru e să depășească 3-400.000 per investiție.”

15 mii de firme au beneficiat până acum de fonduri prin Start-Up Nation, însă la ediția anterioară, antreprenorii și-au primit baii cu întârziere chiar și de doi ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea