Rămâi conectat

Ştirea zilei

STAREA PÂRTIILOR din Alba: Zăpadă din belșug, la Arieșeni și Șureanu. Sezonul de schi continuă în condiții bune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sezonul de schi continuă în condiții foarte bune în județul Alba. Primele zile de primăvară au adus, la Șureanu, cantități impresionante de zăpadă, ger și viscol. Practic, există acum mai multă zăpadă decât în oricare dintre lunile de iarnă, ceea ce asigură o bună continuare a sezonului de schi. Este, de fapt, primul sezon când pârtiile se prezintă atât de bine, la început de martie. Gerul crunt care s-a instalat acum câteva zile a fixat zăpada în cele mai bune condiții, atât pe pârtii, cât mai ales în zonele de offpiste. În plus, urmează din nou ninsori și vreme rece. Unica problemă o reprezintă drumul de la Oașa la pârtii: accidentat, cu gropi, cu multă zăpadă, imposibi de abordat fără lanțuri pe roți.

Iarna a revenit în forță și în Apuseni, unde zăpezile sunt enorme, ca în vremurile de odinioară. Sezonul continuă, deci, în foarte bune condiții la Arieșeni, lucru confirmat de turiștii care umplu pârtiile de dimineața până seara, în special în weekend. O veste bună vine și din partea vremii: din nou ninsori, pe parcursul săptămânii.

Domeniul Schiabil Şureanu
– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone

Evaluare generală: primele zile de primăvară au adus, la Șureanu, cantități impresionante de zăpadă, ger și viscol. Practic, există acum mai multă zăpadă decât în oricare dintre lunile de iarnă, ceea ce asigură o bună continuare a sezonului de schi. Este, de fapt, primul sezon când pârtiile se prezintă atât de bine, la început de martie. Gerul crunt care s-a instalat acum câteva zile a fixat zăpada în cele mai bune condiții, atât pe pârtii, cât mai ales în zonele de off-piste. În plus, urmează din nou ninsori și vreme rece. Unica problemă o reprezintă drumul de la Oașa la pârtii: accidentat, cu gropi, cu multă zăpadă, imposibi de abordat fără lanțuri pe roți. Pentru actualizări zilnice, intrați pe camerele web de pe site-ul www.schisureanu.ro

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): în continuare, drumul este o problemă pentru șoferi. Cea mai dificilă porțiune este între Luncile Prigoanei și Poarta Raiului, întrucât conține gropi, șleauri și zăpadă frământată, pentru traversarea cărora sunt absolut esențiale lanțurile. Celelalte porțiuni de drum (de la Oașa până la Luncile Prigoanei și de la Poarta Raiului până la pârtii) sunt acceptabile. Recomandăm prudență.

Pârtii și instalații de cablu: vor funcționa toate cele 9 pârtii și toate instalațiile de cablu (1 telescaun și 2 teleschiuri). Zăpada, pe pârtii, este incredibil de multă și de bună, datorită ninsorilor și gerului din ultimele zile. Practic, este primul sezon când pârtiile se prezintă atât de bine, la început de martie. La fel, condițiile de schi sunt excelente în zonele de off-piste, unde stratul de omăt este foarte adânc (minim 1,5 m). Deși pârtiile sunt bătătorite zilnic, e foarte posibil ca liniile de ratrack să fie repede acoperite de ninsoare și de viscol, așadar nu fiți dezamăgiți dacă nu le veți vedea. În cazul în care viscolul va fi prea puternic, telescaunul va fi oprit.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 3 – 8 martie 2018, ninsori abundente, viscol și lipsă de vizibilitate pe pârtii. Va ninge vineri noapte, marți, miercuri și joi, iar temperaturile se vor încadra între -10 și -2 grade Celsius. Norii vor coborî pe munte, făcând vizibilitatea să scadă sub 100 m. Fiți pregătiți, așadar, pentru vreme aspră, adică pentru condiții vitrege de schi. Iarna este, încă, perfect activă, mai ales în munții Șureanu.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

• Arieşeni (Vârtop)
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: iarna a revenit în forță și în Apuseni, unde zăpezile sunt enorme, ca în vremurile de odinioară. Sezonul continuă, deci, în foarte bune condiții la Arieșeni, lucru confirmat de turiștii care umplu pârtiile de dimineața până seara, în special în weekend. O veste bună vine și din partea vremii: din nou ninsori, pe parcursul săptămânii.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în continuare, starea pârtiilor este remarcabilă, cu un strat de omăt care a depășit așteptările multora pentru acest început de primăvară. Și, întrucât zăpada este atât de bună și de multă, este evident că sezonul va continua cu succes în plină lună martie. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 3 – 8 martie 2018, vreme instabilă. Va ninge sâmbătă, marți și miercuri, iar cerul va fi înnorat. Prin urmare, e posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie redusă. În general, temperaturile se vor încadra între -10 și 5 grade Celsius.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
– nu consumați alcool înainte de a schia.

sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea