Starea pârtiilor de schi la Domeniul Schiabil Şureanu și Arieșeni

Starea pârtiilor de schi la Domeniul Schiabil Şureanu și Arieșeni în perioada 17-19 ianuarie 2014.

Domeniul Schiabil Şureanu

 • Pârtii: 9 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2)
 • Lungime: 10 km
 • Altitudine maximă: 2.010 m
 • Tunuri de zăpadă: nu
 • Webcam: nu
 • Nocturnă: nu
 • Semnal mobil: Cosmote

 

ELIT

Evaluare generală: în continuare, pârtiile de la Șureanu rămân printre foarte puținele din România pe care se poate schia, contrastând cu vremea primăvăratică de la șes. Stratul de zăpadă nu este tocmai cel visat de către iubitorii sporturilor de iarnă, însă este suficient pentru schi și snowboard iar acest lucru e validat de numărul mare de turiști care sosesc, la Șureanu, din toată țara. A nins de curând și mai urmează ninsori săptămâna viitoare, deci putem vorbi de o îmbunătățire concretă a situației de la Șureanu. Pentru detalii precise despre starea pârtiilor, contactați personalul Domeniului Schiabil Șureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102).

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil oricărui tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): cu excepția unei scurte porțiuni între Luncile Prigoanei și Poarta Raiului (abruptă, cu gropi), starea drumului este foarte bună. Drumul este înghețat și neted, așadar nu veți întâmpina problemele care se iveau, în mod obișnuit, pentru această porțiune. Pentru orice eventualitate, este important să fiți dotați cu lanțuri pentru roți, lopată, cablu de tracțiune.

Pârtii și strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, în acest weekend vor fi funcționale 7 (parțial A_1, integral A_2, integral A_3, integral C_1, integral C_2, integral C_3, integral C_4). Celelalte 2 pârtii (S_1, S_2) sunt închise. Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 20 cm grosime, este compact și prezintă, doar pe alocuri, pietre și iarbă. Zona de off-piste este în continuare inaccesibilă datorită stratului insuficient de zăpadă powder.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (freemeteo.com), la Șureanu va fi cer înnorat în weekend, cu temperaturi destul de ridicate pentru această perioadă (între -2 și 4 grade Celsius). Duminică vor fi averse de lapoviță și ninsoare, urmând ca săptămâna viitoare să ningă începând de luni. Vântul va sufla cu putere la altitudini de peste 1.800 m. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de norii care coboară pe munte.

Instalații de cablu: teleschiul „Curmătura” și telescaunul „Aușel” vor funcționa în regim normal, între orele 10.00 – 17.00. Teleschiul „Șureanu” este oprit.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare la Oașa, în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați să coborâți de la pârtii în jurul dimineții (când majoritatea mașinilor urcă la pârtii) și să urcați spre pârtii în jurul amiezii / după-mesei (când majoritatea mașinilor coboară de la pârtii) pentru că drumul este îngust și se pot crea blocaje.

– în cazul blocajelor pe drum îngust (între lacul Oașa și pârtii), nu virați foarte mult dreapta, întrucât puteți aluneca cu roțile mașinii în șanțul drumului.

– nu coborâți cu viteză excesivă pe pârtii.

– țineți cont de sfatul Serviciului Salvamont și al monitorilor de schi de pe pârtii.

 Arieşeni (Vârtop și Nucet)

  • Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în județul Alba, Piatra Grăitoare în județul Bihor)
  • Lungime: 3 km
  • Altitudine maximă: 1.400 m
  • Tunuri de zăpadă: da
  • Webcam: da
  • Nocturnă: da
  • Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: ninsorile din această săptămână au cuprins și pârtiile de la Arieșeni. Stratul de zăpadă de pe pârtii a crescut, însă nu este nici acum perfect practicabil pentru schi și snowboard. Este posibilă o îmbunătățire a sezonului în viitorul apropiat, dat fiind că mai urmează precipitații săptămâna următoare.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită este de maxim 15-20 cm, fiind destul de greu practicabil. Ambele pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieșeni, județul Alba) sunt deschise, spre deosebire de pârtia Piatra Grăitoare (situată în județul Bihor), care rămâne închisă datorită stratului insuficient de zăpadă. Zona de off-piste continuă să fie inaccesibilă datorită stratului insuficient de zăpadă powder.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (freemeteo.com), la Arieșeni va fi cer înnorat în weekend, cu averse de lapoviță și ninsoare sâmbătă și Duminică. Temperaturile se vor încadra între 0 și 6 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie este maximă.

Instalații de cablu: ambele teleschiuri, care deservesc pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2, sunt funcționale de marți până Duminică, între orele 09.00 – 17.00.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.

– țineți cont de sfatul Serviciului Salvamont și al monitorilor de schi de pe pârtii.

sursa: Serviciul Turism al Consiliului Județean Alba 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Nevoie URGENTĂ de donatori la Centrul de Transfuzie Alba: Ce grupe de sânge au stoc insuficient

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba face un apel către cetățenii județului, pentru a dona de urgență sânge, în special cei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

67 de persoane sancționate de către polițiștii din Alba pentru nerespectarea măsurilor și normelor de protecție împotriva COVID-19. Activățile de verificare ale IPJ Alba continuă

Continuă activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Alba în vederea verificării modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română, sărbătorit la 98 de ani de reprezentanți ai Armatei Române și oficialități

Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română a fost omagiat la împlinirea venerabilei vârste de 98 de ani de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Soluții SMART pentru plata taxelor și impozitelor locale la Ciugud: Cum își pot achita cetățenii obligațiile fiscale fără să se deplaseze la ghișeul primăriei

Soluții SMART pentru plata taxelor și impozitelor locale la Ciugud: Cum își pot achita cetățenii obligațiile fiscale fără să se… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 ianuarie: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Depozitul de bronzuri de la Gâmbaș

Miercuri, 13 ianuarie 2021, ora 1100, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii ianuarie: Depozitul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost RENOVATĂ pentru iubitorii de carte, cu dizabilități

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este instituția publică de cultură care are rolul de a gestiona documente și baze de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro