Rămâi conectat

Ştirea zilei

STARE DE ALERTĂ în Alba și măsuri împotriva răspândirii GRIPEI AVIARE – ”Țineți păsările închise! Nu atingeți lebedele sau alte păsări sălbatice aflate pe râuri sau alt luciu de apă!”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Centrul Local de Combatere a Bolilor Alba din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba este în stare de alertă și a dispus măsuri pentru prevenirea răspândirii gripei aviare, în baza dispozițiilor ANSVSA, după ce boala a fost confirmată în județul Constanța, dar și în Ungaria și Serbia, țări învecinate României, ne-a declarat dr. Mihai Drașovean, purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba.

gripa aviaraEl a precizat că o atenție deosebită se acordă transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat provenite din țările unde au evoluat focare de influență aviară în ultima perioadă, fiind verificată și aplicarea măsurilor de biosecuritate din exploataţiile de păsări.

Totodată, au fost instituite protocoale de colaborare cu asociaţii sau societăţi implicate în observarea, supravegherea și monitorizarea păsărilor sălbatice (respectiv Filiala Alba a Societății Ornitologice din România și asociațiile de vânătoare). Autoritățile veterinare monitorizează în permanență statusul de sănătate la păsări domestice și sălbatice, crescătorii de păsări şi reprezentanții fondurilor de vânătoare fiind obligați să notifice în regim de urgență DSVSA Alba despre orice suspiciune de boală sau cazurile de mortalitate.

De asemenea, veterinarii au dispus ca în cazul gospodăriilor populației, toate păsările să fie ținute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice, a mai arătat dr. Mihai Drașovean.

Reamintim că în urmă cu mai bine de 10 ani, la o fermă avicolă din Sîntimbru au existat suspiciuni legate de moartea unor găini, dar rezultatele analizelor de laborator au infirmat că acestea ar fi decedat de gripă aviară, cauza morții fiind pseudopesta aviară. La acea dată, la nivel național a izbucnit un imens scandal, existând bănuiala că întreaga campanie de ucidere a păsărilor pe motiv că ar fi bolnave de gripă aviară ar fi fost, de fapt, o escrocherie, care ar fi dus la un prejudiciu de aproape 6 milioane de euro. În urma scandalului, 14 persoane implicate în afacerea „gripei aviare”, inclusiv oficiali ai statului român, au fost trimise atunci în judecată de procurorii DNA.

Influența aviară este o boală transmisă de un virus de tip A care aparține subtipurilor H5 sau H7, cu efecte devastatoare în rândul efectivelor de păsări domestice: găini, curci, fazani, prepeliţe, raţe, gâşte, bibilici etc. De asemenea, sunt receptive la infecţie păsările sălbatice, mai ales cele de apă care pot fi infectate, fără să dezvolte semne clinice, constituind rezervorul de virus pentru celelalte păsări. Boala se poate transmite prin contactul direct cu secreţiile şi excreţiile eliminate în mediu de păsările infectate sau indirect, prin echipamentele infectate, furajele, personalul lucrător sau medical etc. De aceea, este recomandat să nu atingeți rațele sau alte păsări sălbatice aflate pe râuri sau alt luciu de apă, cum sunt, de exemplu, lebedele care iernează pe Mureș, în zona podului din satul Războieni-Cetate, comuna Unirea, pe care localnicii, mai ales copiii le hrănesc și au tendința să le mângâie!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia Sentință definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia pentru un tânăr care a fost judecat pentru trafic de droguri de mare risc, trafic internațional de droguri de mare risc, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea