Rămâi conectat

Politică Administrație

Şpăgarul Silviu Bian a fost exclus din PDL direct de la Bucureşti

Publicat

în

Silviu Bian, şef al ANOFM cu rang de secretar de stat şi vicepreşedinte al PDL Alba, surprins în flagrant în timp ce primea mită 82.000 lei de la subalternii din structura judeţeană de la Braşov, va rămâne în arest preventiv pentru 29 de zile, au decis duminică seară magistraţii Tribunalului Bucureşti. Bian a fost demis încă de duminică din funcţia de preşedinte al ANOFM de către premierul Emil Boc iar ministrul Muncii Sulfina Barbu a anunţat luni începerea unei anchete la ANOFM. Tot ieri, Biroul Permanent Naţional (BPN) al PDL a hotărât excluderea lui Silviu Bian din partid. Motivând că atunci când este vorba de demnitari o astfel de decizie poate fi luată direct la centru, liderii democrat-liberali nu au mai aşteptat şedinţa Biroului Permanent Judeţean al PDL Alba programată pentru joi, 20 octombrie, când se intenţiona luarea în discuţiei a situaţiei fostului demnitar.
„Astăzi (n.r. – luni, 17 octombrie) Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat Liberal a hotărât excluderea din partid a domnului Silviu Bian. Astăzi s-a analizat acest caz. Nici nu cred că mai era nevoie de o analiză a activităţii domniei sale din moment ce dânsul a fost implicat într-o chestiune extrem de gravă. Pur şi simplu s-a analizat acest eveniment şi BPN a luat această decizie conform statutului Partidului Democrat Liberal. Biroul Permanent Naţional al partidului poate analiza de la caz la caz problema fiecărui membru din PDL, în primul rând ne referim la demnitari, şi poate decide una dintre sancţiunile pe care statutul le prevede. Iar în cazul de faţă s-a hotărât excluderea din partid a domnului Bian”, a declarat ieri deputatul Răzvan Mustea într-un briefing de presă, la finalul şedinţei BPN.

Democrat-liberalii din Alba, forţaţi de la Centru să se dezică de Bian
Luni, în cursul dimineţii, anterior anunţului făcut de la Bucureşti de deputatul PDL Răzvan Mustea, democrat-liberalii din Alba au declarat prin vocea directorului de comunicare Mihai Babiţchi, că nu au de gând să convoace mai repede de joi şedinţa BPJ şi că au nevoie de mai multe informaţii înainte de a lua o decizie. „Subiectul Silviu Bian va fi dezbătut joi, când este programată şedinţa BPJ. Nu putem convoca o şedinţă extraordinară pentru că avem nevoie de mai multe date decât cele oferite de presă”, spunea Mihai Babiţchi ieri, în jurul orei 11.30. La acea oră nu se ştia nici dacă se va propune doar revocarea lui Silviu Bian din funcţia de vicepreşedinte al PDL Alba sau excluderea sa din partid. Democrat-liberalii s-au răzgândit însă brusc după anunţul făcut de la Bucureşti şi au convocat de urgenţă şedinţa BPJ în care au decis excluderea fostului secretar de stat. „Biroul Permanent Judeţean al PDL Alba, reunit astăzi (n.r. – luni, 17 octombrie) în şedinţă de urgenţă, a luat în discuţie cazul fostului secretar de stat Silviu Bian. PDL Alba se delimitează clar de orice fapte de corupţie şi a decis excluderea din partid a domunului Silviu Bian”, se spune sec într-o informare trimisă de PDL ieri, în jurul orei 16.00. Silviu Bian este un „produs” al PDL Alba, organizaţie care de altfel l-a propus pentru funcţia de la ANOFM. Acesta s-a aflat la conducerea Agenţiei şi în perioada 2005 – 2007, pentru ca apoi să revină pe funcţie la începutul anului trecut.

Cristian Preda critică aspru organizaţia PDL Alba
Eurodeputatul PDL Cristian Preda a scris recent pe blogul său că statutul PDL n-ar trebui să ofere prezumţia de nevinovăţie membrilor care au probleme cu justiţia. Nu s-a ferit să caracterizeze nici organizaţia PDL Alba, cea care l-a „recomandat” pe Silviu Bian pentru funcţia de preşedinte al ANOFM. El anticipa duminică faptul că Bian nu va fi exclus din partid „pentru că nici statutul nu o îngăduie, nici organizaţia din care provine nu e dispusă să acţioneze cu promptitudine”. Preda a mai scris că Silviu Bian, în acelaşi timp vicepreşedinte al PDL Alba, va fi dat afară din partid „în cel mai bun caz”, la o eventuală trimitere a sa în judecată. „Conform regulii interne, suspendarea va veni în cel mai bun caz mai târziu, la o eventuală trimitere în judecată. În acel moment, publicul va fi uitat până şi numele coruptului. Cine pierde din asemenea situaţii? Organizaţia politică e cea care plăteşte factura. Dacă PDL ar recurge la suspendarea automată, s-ar proteja în faţa unor incidente mai mult decât penibile. Nu o face pentru că organizaţia e aservită interesului unor inşi vicleni, care au pervertit sensul prezumţiei de nevinovăţie”, mai scrie Preda pe blogul său.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare