Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Șpagă de 100 de lei la Casa de Pensii Alba: Procurorul criticat pentru abuzuri în anchetarea unui pensionar. Rechizitoriul demontat de magistrați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

În motivarea unei decizii penale, magistrații Curții de Apel Alba Iulia critică dur modul în care Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a instrumentat dosarul prin care a fost trimis în judecată un bărbat de 62 de ani acuzat de dare de mită.

Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat definitiv în 7 aprilie 2021 pe vârstnicul din oraşul Câmpeni, acuzat că ar fi dat mită 100 de lei pentru a-i fi rezolvat mai repede dosarul de pensionare.

Instanţa s-a arătat ”complet descumpănită de modalitatea de obţinere a interceptării comunicaţiilor purtate de la postul telefonic aparţinând inculpatului” şi acuză procurorul că nu a motivat urgenţa unei asemenea demers. Procurorul mai este acuzat că a regizat împreună cu denunţătorul momentul în care pensionarul urma să fie prins în flagrant şi că l-ar fi instruit pe acesta ce să spună pentru ca vârstnicul să fie înregistrat.

Elit - Gustul Desăvârșit

La Tribunalul Alba, A. Ioan Gherasim a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. În apel s-a descoperit că fapta nu există şi s-a dispus achitarea acestuia. Bărbatul a fost judecat pentru că a lăsat 100 de lei între documentele depuse pentru pensie. O soluţie de achitare a fost solicitată chiar şi de procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, lucru care se întâmplă foarte rar în cursul proceselor penale.

”Autorizarea măsurilor de supraveghere tehnică incidente în cauză pot fi autorizate şi de procuror, pe o durată de maximum 48 ore, atunci când există urgenţă. Or, această autorizare realizată de procuror reprezintă o situaţie excepţională, ea neputând, în niciun caz şi în nicio împrejurare, să se constituie într-un abuz de drept din partea procurorului (…)”, afirmă instanţa care a pronunţat soluţia de achitare.
Declaraţia unui funcţionar, singura probă împotriva vârstnicului

Singurul mijloc de probă al procurorului a fost declaraţia dată de o funcţionară de la Casa de Pensii care a găsit banii în interiorul documentelor, precum şi declaraţia bărbatului.

”Urmând cronologia derulării evenimentelor, la data de 16.07.2019, la solicitarea martorei (…), inculpatul s-a prezentat la Casa Judeţeană de Pensii Alba şi fiind chestionat de aceasta cu privire la suma de bani din interiorul dosarului său de pensionare, răspunsul său a fost «Nu ştiu care este problema»; mai apoi, la insistenţele doamnei referent, arătându-se la fel de deconcertat, a răspuns în aceeaşi manieră dubitativă, elocvent în mod deplin nefiind nici la momentul la care, după stăruinţe repetate ale doamnei referent, a afirmat că a urmat exemplul unui «coleg, care a depus dosarul mai în primăvară» şi care, pesemne, i-ar fi spus că a depus 100 lei în dosar. În urma acestei interpelări nemijlocite a inculpatului, ne arătăm, în continuare, circumspecţi cu privire la momentul la care suma de bani a ajuns în interiorul dosarului de pensionare al inculpatului, dar şi cu privire la persoana care a depus banii acolo, de vreme ce nu rezultă în mod indubitabil, din vreo aserţiune a inculpatului, acest aspect”, se mai susţine în hotărâre.

Curtea afirmă că, ”deşi procurorul a invocat la momentul emiterii autorizaţiei de interceptare existenţa unei urgenţe, observăm că acesta a avut suficient timp să realizeze o pregătire a denunţătoarei (care l-a contactat telefonic pe inculpat şi, pretinzând că sunt necesare anumite lămuriri în legătură cu dosarul de pensionare, să-l invite la sediu), să o îndrume pe denunţătoare cu privire la conduita pe care trebuie să o aibă în momentul în care inculpatul se va prezenta în biroul său (denunţătoarea îi solicită în mod repetat inculpatului explicaţii cu privire la persoana care l-a învăţat să aşeze banii în dosar şi cu privire la persoana căreia îi erau destinaţi) şi să instaleze tehnica de înregistrare ambientală în biroul denunţătoarei”.

„Momentul operativ”, pregătit minuţios

Magistraţii spun, în continuare, că, ”în toată perioada de timp dintre data începerii urmăririi penale şi data organizării flagrantului, procurorul ar fi avut suficient timp să ceară judecătorului de drepturi şi libertăţi emiterea mandatului de supraveghere tehnică”. Aceasta şi în condiţiile în care procurorul a pregătit minuţios „momentul operativ” (apelarea telefonică a inculpatului de către denunţătoare şi solicitarea prezenţei acestuia la sediul instituţiei în ziua următoare apelului telefonic, pentru realizarea flagrantului).

Magistraţii instanţei de apel afirmă că prima instanţă (Tribunalul Alba – n.r.) nu a insistat asupra identificării cerinţelor esenţiale ale infracţiunii, caz în care ar fi observat că lipseşte condiţia ca fapta să se realizeze în legătură cu urgentarea actului de serviciu. ”Pentru el, depunerea sumei de 100 lei în dosar nu era cu nimic diferită de depunerea celorlalte înscrisuri, fără să prevadă vreun moment că această acţiune ar putea avea conotaţii penale”, se precizează în document.

Completul de judecată face şi o carcaterizare originală a vârstnicului din Apuseni: ”Inculpatul este o persoană cu o formare rudimentară, având doar 8 clase, lucrând toată viaţa în perimetrul zonei în care locuieşte, în Munţii Apuseni, «moţ», neaoş, fără prea multe perspective de a se fi îndepărtat vreodată foarte mult de aria domiciliului său. Ne-am convins de simplitatea acestuia prin prisma înscrisurilor în circumstanţiere din dosarul primei instanţe, dar şi faţă de prezenţa sa la judecata în apel, fiind însoţit de soţie”.

Alte precizări relevante din motivarea hotărârii Curţii de Apel Alba Iulia:

Declaraţia dată în calitate de suspect în faţa procurorului, imediat după ce a părăsit biroul denunţătoarei, este singurul mijloc de probă din care rezultă că inculpatul ar fi pus banii în interiorul cărţii de muncă. Totuşi, evidenţiem o nouă neconcordanţă, în sensul că denunţătoarea a regăsit banii pe coperta carnetului de muncă, iar inculpatul a declarat că a depus banii în interiorul carnetului de muncă.

Mai târziu, în faţa primei instanţe, inculpatul a revenit asupra acestei declaraţii, precizând că se afla în stare de şoc, acesta fiind motivul pentru care a declarat că a depus banii în dosarul de pensionare. Relativ la această aserţiune, considerăm că nu trebuie pusă sub semnul îndoielii timorarea, inhibarea, intimidarea inculpatului, produsă, pe de-o parte, de interogatoriul martorei (…), iar, pe de altă parte, de cel al procurorului, ambele având loc în aceeaşi zi, la scurtă vreme unul de celălalt, cu privire la o chestiune cu vădită conotaţie penală.

(…) Observăm că pretinsa urgenţă, dată de necesitatea aflării adevărului, a impietat procurorul de caz să sesizeze judecătorul de drepturi şi libertăţi, în vederea demarării procedurii de emitere a mandatului de supraveghere tehnică pentru o perioadă nu mai scurtă de 7 zile, cuprinsă între 09 iulie, moment la care a fost începută urmărirea penală in rem şi 15 iulie, zi anterioară prezentării inculpatului la Casa de Pensii, la solicitarea expresă a denunţătoarei, pentru organizarea flagrantului.

Prin respectarea de către procurorul de caz a prevederilor legale care guvernează procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică, dată de neatribuirea unei facultăţi pe care, în drept, nu o deţine decât în mod excepţional, nu doar că nu ar fi fost întârziate cercetările în cauză, dar procedeul probatoriu ar fi fost guvernat de principiul legalităţii, care deşi nu a fost invocat ca fiind încălcat la momentul la care suporta analiză, nu înseamnă că nu duce la formarea unei alte îndoieli rezonabile, de această dată în procesul de coroborare a probelor.

Ar fi fost greu de susţinut acuzaţia, în condiţiile în care pretinsa ”urgenţă” invocată de procuror ar fi fost reclamată la momentul procesual la care se realizează cu drept temei analiza legalităţii probatoriului, iar judecătorul de cameră preliminară ar fi apreciat ca fiind vătămat inculpatul în drepturile sale, prin neloiala administrare a înregistrării ambientale şi ar fi dispus dispus excluderea ei.

(…) Este mai mult decât evident pentru noi că ”oferirea” banilor, prin punerea lor de către inculpat în dosar, nu este prin ea însăşi relevantă sub aspectul semnificaţiei penale a conduitei în cauză, decât în măsura în care s-ar fi făcut în mod intenţionat, în scopul urgentării dosarului, scopul, în cazul acestei infracţiuni, fiind un element în raport de care se analizează însăşi tipicitatea.

Imprevizibilităţii apriorice a însăşi hotărârii infracţionale i se adaugă eroarea cu privire la elementul esenţial al tipicităţii subiective, ce vizează scopul săvârşirii acestei infracţiuni. În absenţa acestuia, nu se mai poate vorbi de o intenţie, astfel că este exclusă răspunderea pentru o faptă intenţionată.

Sintetizăm, concluzionând cele de mai sus astfel:

1. Existenţa dubiului cu privire la motivul pentru care banii găsiţi de denunţătoare au fost depuşi în dosarul de pensionare impune adoptarea unei soluţii de achitare, întrucât prezumţia de nevinovăţie nu este înlăturată decât prin certitudinea dovedită a vinovăţiei inculpatului. Per a contrario, dacă certitudinea nu există, prezumţia de nevinovăţie funcţionează şi este completată de principiul conform căruia orice îndoială operează în favoarea inculpatului.

2. Banii trebuie să fi fost oferiţi cu titlu de contra-echivalent al conduitei pe care inculpatul dorea ca funcţionarul public să o aibă, reieşind fără echivoc din cele prezentate mai sus de ce premisa nu este aplicabilă în cauza noastră; neexistând o legătura de cauzalitate, fapta este lipsită de caracterul penal.

(…) Nu putem să nu ne întrebăm care ar fi situaţia celorlalţi 3 funcţionari publici, prin mâinile cărora, de asemenea, a trecut dosarul inculpatului. De vreme ce au ignorat banii din dosar, să presupunem că au cunoscut că banii nu le revin lor, ci funcţionarului public cu atribuţii relative la dosarul inculpatului? În acest caz, actele lor tacite sunt echivalente unei acţiuni intermediate, cu caracter de complicitate?

Ducând raţionamentul mai departe, nu rezultă altceva decât imperativul tragerii lor la răspundere penală, ceea ce ar fi nu doar exagerat, dar cu adevărat deplasat şi de neluat în seamă. În fine, credem că prin toate cele antamate mai sus, am dovedit de ce soluţia primei instanţe este greşită şi trebuie, în integralitate, desfiinţată.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Salariile angajaților din România ar putea crește începând cu 1 ianuarie 2023, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Pentru pensii încă nu există o dată stabilită, dar a explicat că și majorarea acestora este o necesitate pentru România.

”Demarăm acum, spre final de an, o discuție în Consiliul Național Tripartit, cu partenerii sociali, sindicate și patronate, pentru a identifica o soluție astfel încât de la 1 ianuarie să avem o majorare a salariului minim”, a declarat Marius Budăi.

Cu privire la majorarea pensiilor, ministrul spune că nu există încă o dată stabilită.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Este o necesitate. Pensiile sunt încă foarte mici în România. Tocmai de aceea nu înțeleg de ce cineva ne-a condamnat la sărăcie pentru 50 de ani de acum încolo. Lupta mea teribilă pe care o voi continua atât timp cât voi avea susținerea președintelui Marcel Ciolacu și a întregului PSD, este această luptă de discutare și de renegociere a PNRR”, a mai spus ministrul Budăi, la Antena 3.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

Posesorii de mașini electrice din municipiul Alba Iulia și nu numai, se bucură începând din această zi de prezența a trei stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice.

Astăzi a fost inaugurată prima stație, mai exact cea din Piața Alessandria, din centrul municipiului Alba Iulia, peste drum de Inspectoratul Județean de Poliție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stațiile au două locuri de parcare vopsite cu verde, unde autoturismele vor putea staționa pe timpul reîncărcării. De asemenea stația are două tipuri de încărcătoare rapide, pentru mașinile europene sau americane și pentru cele asiatice. Cu încărcarea rapidă timpul de așteptare este de circa 50 de minute, iar cu încărcarea lentă durata este de aproximativ 5-6 ore.

„Astăzi inaugurăm prima stație dintr-un lot de trei stații care vor fi puse în funcțiune. Nu ne vom opri aici, am depus acum două săptămâni un proiect pentru încă 15 stații, iar prin PNRR vom avea posibilitatea să accesăm bani pentru încă 30. Dacă vom reuși să avem în Alba Iulia 30-40 de stații de încărcare, cred că infrastructura este asigurată pentru viitoarele mașini electrice pe care sper că le vor cumpăra și persoanele fizice și juridice.

Curentul pentru aceste stații este plătit deocamdată din banii municipalității, deci încărcarea este gratuită. Probabil pe viitor va fi și un mod de taxare, însă mai ales că banii sunt din finanțări europene nerambursabile, ne dorim să fie un mod de încurajare pentru trecerea de la motoarele clasice la cele electrice”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Unde sunt amplasate cele 3 stații de încărcare

Stația de reîncărcare nr. 1 este amplasată pe Stradă Livezii (în apropiere Mall Alba lulia, alimentată cu energie electrică din PTZ 1 (Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 2 este amplasată în Piața Alessandria, alimentată cu energie electrică din PTZ 26. Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 3 este amplasată pe Bulevardul Revoluției 1989 (lângă parcul Bisericii, de pe Stradă Vasile Goldiș în intersecție cu Bulevardul Revoluției 1989) alimentată cu energie electrică din PTZ 78.Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Astăzi a avut loc festivitatea oficială de deschidere a a Festivalului Roman Apulum 2022. La ceremonie au fost prezenți și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, pe lângă alte oficialități ale județului.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Cei doi au primit lecții de tir cu arcul și au făcut un concurs amical de tras la țintă. Niciunul nu a nimerit inamicul, însă s-au descurcat onorabil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul Roman Apulum continuă şi astăzi la Alba Iulia, în prim-planul manifestărilor aflându-se luptele de gladiatori, prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante, ateliere militare și meșteșugărești, dansuri antice și parada cu torțe care închide a doua zi a evenimentului.

PROGRAM SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea