// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Sorin Bumb: Proiectul de lege ce interzice exportul de bușteni și lemn de foc a trecut de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților

Un prim pas spre stoparea exporturilor masive de bușteni de lemn și lemn de foc a fost făcut astăzi. Comisia pentru Industrii și Servicii a camerei Deputaților a dat aviz favorabil proiectului de lege pentru reglementarea exploatării şi exportului masei lemnoase provenind din România, elaborat de mine și de Corneliu Olar, prin care se va stopa exportul de lemn de foc și bușteni de lemn.

Încercăm astfel să ajutăm industria locală în lupta inegală pe care o are de dus cu giganții lemnului și în același timp încercăm să facem dreptate în cazul oamenilor care îngheață de frig cu pădurea lângă ei, din cauza unor legi strâmbe.

În condițiile în care, în România de astăzi, peste 3,5 milioane de gospodării se încălzesc iarna folosind lemnul, iar exportul de bușteni a însemnat, doar în primele opt luni ale acestui, an circa 770.000 de tone de lemn, măsuri urgente trebuiesc luate pentru a proteja cetățenii României.

Din cauza exportului masiv de materie primă de calitate, sub formă de bușteni, industria de prelucrare a lemnului din România s-a prăbușit în anii de după Revoluție. Exportul masiv de lemn de foc a făcut ca prețul lemnului să crească de 3 ori în ultimii doi ani, iar cetățenii români au ajuns în situația paradoxală în care sunt obligați să cumpere lemn de foc din import, deoarece le-a fost limitat drastic accesul la lemnul de foc din pădurile României.

Credem că pentru dezvoltarea României trebuie limitat exportul de materii prime și încurajată prelucrarea acestor materii la noi în țară. Se creează astfel locuri de muncă și venituri importante la bugetul statului, protejând, în același timp, interesele cetățenilor români.

Proiectul de lege depus de noi este în acord cu măsuri existente în alte state europene, precum Italia, Franța sau Germania, care știu cum să-și protejeze pădurile și economia.

O dată ce legea va fi aprobată, exportul va fi permis doar în condițiile în care masa lemnoasă capătă o valoare adăugată semnificativă, prin prelucrarea ei în fabrici din România. Se va permite doar exportul de furnire, panouri din lemn, parchet ambalat în panouri, elemente de dulgherie și tâmplărie, ambalaje din lemn, mobilă și alte produse finite din lemn.

Sorin Ioan BUMB, deputat PNL de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Răspunsuri la Sorin Bumb: Proiectul de lege ce interzice exportul de bușteni și lemn de foc a trecut de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților

 1. KIMOKATO 05.12.2017 la 16:12

  Pe cind un proiect de lege care sa interzica si vinzarea pamintului strainilor dar si retrocedarea imobilelor catre fii,nepoti si alte rude.Sa se stabileasca un termen de 6 luni in care toti fostii proprietari in viata sa-si primeasca fostele proprietati.Dupa ac. 6 luni sa nu se mai primeasca nici o solicitare de retrocedare.

 2. a-tipicu` 05.12.2017 la 17:29

  Tarziu v-ati trezit Bumbule ! Busteni – nu mai sunt, ca i-au taiat ! Si….. le trebuie peste 100 de ani sa se re-faca !

 3. Stan si Bran 05.12.2017 la 19:09

  Bravos mascaricilor , ați reglementat exact interdicția totala a ploii de vara pe timp de seceta devastatoare.Pai acum când voi interziceți exportul de buștean piața este clar dezechilibrata numai ca tocmai invers , adica este criza interna de buștean , exportul este pe lingă zero si necesarul de buștean se asigura din importuri masive din Belarus , Cehia si chiar Finlanda .Austriecii de la Holzindustrie au adus 55 % buștean din import , totalul de buștean importat in țărișoară se apropie de 1,8 milioane metri cubi si creste vertiginos importul de cherestea . Deci ce draqu interziceți voi exportul când prețul bușteanului in UE este mult mai mic decat in România . Mai bine ați interzice exportul de tampiti către Parlamentul țării .

 4. Codru 05.12.2017 la 21:10

  Toti vreau retrocedari. Dar oamenii care au muncit 50 de ani in epoca comunista si li s_a retinut din drepturi pentru dezvoltarea tarii si poate unii mai traiesc cu o pensie amărâta de ce nu solicita despăgubiri?! Doamne ajuta!

  • dolfi 05.12.2017 la 22:20

   pentru ca au fost si sunt prostiti pe fata. Mai mult, mare parte din agoniseala lor a fost furata de hotii care conduc de 28 de ani aceasta tara si restu se duce pe „asistati sociali” – oameni sanatosi tun care putoresc pe bani publici care se pot duce pe pensii ale oamenilor care si-au distrus sanatatea 30-40 de ani.

 5. a-tipicu` 07.12.2017 la 12:34

  Asa-i baih dolfi ! Iar „asistatii” fac demonstratii !!!