„Solidaritate prin Filantropie” – 500 de persoane nevoiașe, aflate în autoizolare, din județele Alba și Mureș vor primi hrană caldă și alte servicii de ajutorare

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020
„Solidaritate prin Filantropie” – 500 de persoane nevoiașe, aflate în autoizolare, din județele Alba și Mureș vor primi hrană caldă și alte servicii de ajutorare

Filantropia Ortodoxă demarează un program de ajutorare pentru sute de persoane nevoiașe, afectate de epidemia de coronavirus, din județele Alba și Mureș. Atfel, nu mai puțin de 500 de persoane vor primi hrană caldă, pachete alimentare sau alte servicii de ajutorare în cadrul Programului „Solidaritate prin Filantropie”.

Luni, 23 martie a.c., Instituția Prefectului – Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș, prin Prefectul județului Mureș – doamna Cristina Mara Togănel, a aprobat semnarea Protocolul de Colaborare al Programului „Solidaritate prin Filantropie” inițiat de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Prin acest Protocol, programul „Solidaritate prin Filantropie” se extinde și în județul Mureș.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Prin Programul „Solidaritate prin Filantropie” se va acorda gratuit hrană caldă, pachete alimentare sau altă formă de ajutor necesar unui număr de cel puțin 250 de persoane vârstnice sau bolnave care se află în autoizolare sau carantină pe raza județului Mureș și 250 de persoane din județul Alba. Aceste persoane vor fi identificate prin Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, serviciile sociale ale Primăriilor din județ și parohiile Eparhiei Alba Iulia.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

În funcție de situațiile particulare se vor acorda și alte servicii de ajutorare care se impun, spre exemplu efectuarea unor cumpărături, achitarea unor facturi și consiliere, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute de legislația specifică stării de urgență națională și pe baza unor planuri individualizate elaborate împreună cu Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

Pentru coordonarea activității, în protopopiatele Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara, Luduș și Târnăveni se vor alcătui Comitete de Acțiune, alcătuite din 3-5 preoți, sub coordonarea părinților protopopi. Preoții parohi, prin membrii Comitetelor parohiale se vor informa despre situația persoanele nevoiașe din parohie aflate în autoizolare, carantină sau doar afectate de epidemia de coronavirus și care au nevoie urgent de ajutor material sau consiliere.

În cadrul Programului „Solidaritate prin Filantropie”, protopopiatele ortodoxe în colaborare cu parohiile și asociațiile filantropice ortodoxe, vor identifica resurse financiare și materiale pentru asigurarea hranei, iar prin preoții parohi, prin membrii voluntari ai Comitetelor parohiale și angajații așezămintelor sociale filantropice se va asigura distribuirea acesteia.

„Programul Solidaritate prin Filantropie” vizează ajutorarea unui număr de 500 de persoane din județele Alba și Mureș, într-o primă etapă, însă în funcție de o eventuală evoluție negativă a situației, vor putea fi ajutate, în acest fel, mult mai multe persoane. Acum, mai mult ca oricând, este momentul să dovedim solidaritate cu cei care se află în necazuri și să ne mărturisim credința prin fapte.” – a declarat părintele Nicolae Ignat, Consilier eparhial social-filantropic.

Persoanele aflate în carantină care au nevoie de orice formă de ajutor sunt rugate să apeleze la numărul TelVerde 0800800368 sau să contacteze telefonic preoții de parohie, serviciile sociale ale primăriilor sau Comitetele locale pentru Situații de Urgență, pentru a primi sprijin în timpul cel mai scurt. Adresele de contacte telefonice se găsesc pe site-urile www.reintregirea.ro și www.filantropiaortodoxa.ro, iar adresa de contact pe email este filantropia_ortodoxa@yahoo.com.

O altă posibilitate de comunicare rapidă și eficientă este platforma online ajutăcubucurie.ro, creată de Patriarhia Română împreună cu Federația Filantropia. Platforma „Ajută cu Bucurie” se doreşte a fi un punct de întâlnire al persoanelor care au nevoie de ajutor cu cele care doresc să îşi manifeste solidaritatea cu semenii aflaţi în dificultate. Prin intermediul ajutacubucurie.ro, persoanele izolate pot solicita sprijin prin completarea unui formular.O secţiune a site-ului se adresează care se pot implica material sau financiar pentru a dărui bucurie celor care nu se pot ajuta singuri.

În județul Mureș există 5 protopopiate, 272 de parohii ortodoxe și 8 organizații nonguvernamentale filantropice: Filialele Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara, Luduș, Târnăveni, Lunca Bradului, Iernut și Daneș-Criș. În prezent, 87 de persoane aflate în izolare sunt ajutate cu pachete alimentare prin Protopopiatul Reghin, iar prin Protopopiatul Sighișoara 40 de persoane nevoiașe aflate în izolare primesc hrană caldă.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419