Slujbă de Priveghere în cinstea Sfântului Siluan Athonitul la Alba Iulia

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Astăzi, 26 noiembrie 2010, se împlinesc 23 de ani de la canonizarea Sfântului Siluan Athonitul, proclamat ca sfânt şi dascăl apostolic şi profetic al Bisericii în data de 26 noiembrie 1987. Tot astăzi se împlinesc patru ani de la sfinţirea Bisericii Memoriale Mihai Viteazul din Alba Iulia, care atunci a primit şi hramul Sfântul Siluan. Ieri seară, de la ora 18.00, la Biserica Memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia s-a oficiat slujba Privegherii, care a cuprins Vecernia mare cu Litia, Utrenia şi Sfânta Liturghie.
Cuviosul Siluan Athonitul, unul dintre cei mai mari sfinţi din secolul XX, este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an în data de 24 septembrie şi în data de 26 noiembrie – ziua canonizării lui. Scrierile Sfântului Siluan au cunoscut o răspândire foarte mare, fiind traduse în peste 15 limbi, din întreaga lume, inclusiv în limba română, marcând decisiv viaţa a numeroşi contemporani, care s-au convertit sau reconvertit la o dreaptă înţelegere a cunoaşterii şi trăirii în Hristos. Născut într-un sat din Rusia la 1866, intră la 27 de ani în Sfântul Munte Athos, unde petrece alţi 46 de ani de asceză, rugăciune şi ascultare, atingând treptat statura duhovnicească a marilor Părinţi de odinioară ai Pustiei şi Filocaliei. În lupta sa duhovnicească Cuviosul Siluan era preocupat de-a şti cum se câştigă, cum se păstrează şi din ce cauze se pierde harul dumnezeiesc. În anul 1906, după 15 ani de cercetare şi părăsire a harului, Cuviosul Siluan primeşte de la Mântuitorul nostru Iisus Hristos răspunsul în inima sa pentru câştigarea smereniei şi a rugăciunii curate: „Ţine mintea ta în iad şi nu deznădăjdui”. Enigmatică şi şocantă, această scurtă frază concentrează esenţa mesajului spiritual al Cuviosului Siluan, sau mai exact, mesajul adresat prin el de Hristos umanităţii contemporane. Canonizat de Patriarhia Ecumenică la 26 noiembrie 1987, Cuviosul Siluan Athonitul a putut fi cunoscut datorită, în principal, ucenicului său – arhimandritul Sofronie Saharov, stabilit ulterior la mănăstirea Essex din Anglia. Datorită părintelui Sofronie şi în special cărţii lui, intitulată „Stareţul Siluan. Viaţă – Învăţătură – Scrieri”, Cuviosul Siluan Athonitul este cunoscut în Europa şi peste ocean, această carte şi alte scrieri fiind traduse şi în limba română.
Alba Iulia este binecuvântată de a avea la Catedrala Reîntregirii, din anul 1997, o părticică din moaştele Cuviosului Siluan, ca dar primit de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Andrei de la mănăstirea Essex din Anglia, iar din anul 2006 încă o părticică primită, din Sfântul Munte Athos, la Biserica Memorială Mihai Viteazul. (I.H.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

1 comentariu

cuteanul 26 noiembrie 2010 at 6:33

Manastirea de la Cut are hramul Sf. Siluan Athonitul.

Comentariile sunt oprite