Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

Singurul cămin pentru persoane vârstnice rezultat din reprofilarea unui spital, la un pas de inaugurare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Principalul obiectiv al Ministerului Sănătăţii (M.S.) în acest an a fost reorganizarea unităţilor spitaliceşti cu paturi. Practic cei de la Bucureşti au pus lacătul pe mai multe spitale din ţară şi au oferit autorităţilor locale varianta accesării programului „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”, fără însă a calcula dacă administraţia are sau nu posibilitatea financiară în acest sens. Multă lume, respectiv factorii locali, angajaţii spitalelor, beneficiarii serviciilor medicale etc., a fost împotriva acestor hotărâri ale reprezentanţilor M.S. organizând proteste, venind în întâmpinarea ministerului de resort cu alte propuneri, însă nimic nu a stat în calea hotărârii luate de ministrul demisionar Cseke Attila şi staff-ul său. Aşa cum bine se ştie şi la noi în judeţ au fost închise trei unităţi spitaliceşti cu paturi, este vorba despre cele din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna, locuitorii acestor zone, plătitorii de contribuţii lunare la sănătate fiind practic lăsaţi fără servicii medicale. Autorităţile locale de aici au avut la dispoziţie două soluţii pentru a substitui cât de cât închiderea spitalelor: transformarea acestora în cămine pentru persoane vârstnice sau crearea de centre de permanenţă. În fiecare dintre aceste oraşe a fost deschis câte un centru de permanenţă, însă în ceea ce priveşte „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”, acest program a fost accesat doar de către administraţia locală din Baia de Arieş. Autorităţile din Ocna Mureş au spus clar încă de la început că nu au banii necesari pentru a susţine un astfel de proiect. Cei din Zlatna au trimis spre Ministerul Sănătăţii un dosar în care solicitau înfiinţarea căminului, însă, pentru că au omis trecerea unui articol prin care se preciza decizia de desfiinţare a spitalului, dosarul a fost respins, astfel că acesta trebuie completat şi expediat din nou spre aprobare.
Astfel, la câteva luni după închiderea unităţilor spitaliceşti din Alba, singurul centru pentru persoane vârstnice aflat pe ultima sută de metri înainte de a funcţiona este cel de la Baia de Arieş. În momentul de faţă se munceşte de zor la reabilitarea, reamenajarea şi realizarea circuitelor spaţiului fostului spital astfel încât să fie primite avizele pentru acreditare, iar căminul să devină funcţional de la începutul lunii septembrie. „Am realizat un proiect vis a vis de avizele pentru acreditare. Avem deja două avize de mediu, am comandat mobilierul necesar fiecărei camere, suntem pe ultima sută de metri. Reprofilarea implică o serie de cheltuieli care sunt plătite din bugetul primăriilor. Noi facem eforturi financiare extraordinare în acest sens. Căminul va avea 30 de paturi şi un număr de 15 angajaţi, majoritatea foşti salariaţi ai spitalului închis”, a menţionat primarul din Baia de Arieş, Gheorghe Bora. Bugetul total al primăriei de aici este de 8 miliarde de lei vechi, iar până acum pentru centrul pentru persoane vârstnice a fost alocat un miliard. Fostul spital are datorii către furnizorii de servicii medicale în valoare de 1,5 miliarde de lei vechi, pentru achitarea acestora se încearcă găsirea unei soluţii împreună cu reprezentanţii CAS Alba. Trebuie precizat că Programul ”Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice” se va derula pe o perioadă de aproximativ 3 ani şi „are ca scop asigurarea unei îngrijiri de lungă durată şi de calitate pentru persoanele vârstnice care şi-au pierdut autonomia funcţională şi nu-şi mai pot continua viaţa în condiţii de siguranţă la propriul domiciliu”. Timp de 30 de luni, căminul nou înfiinţat la Baia de Arieş va fi finanţat de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Social, suma alocată pe asistat fiind de 1.411 lei noi, din care trebuie acoperite salariile angajaţilor şi utilităţile. Până în prezent au fost primite un număr de 12 cereri atât din Baia de Arieş cât şi din zonele aparţinătoare. „Beneficiarii serviciilor oferite de noi în cadrul căminului vor fi pensionari, care sunt singuri şi fără posibilitatea de a se îngriji singuri, practic oameni marginalizaţi social. În prima fază aceştia nu vor plăti nimic, noi încercând să ne încadrăm în suma alocată de minister în acest sens”, a specificat Gheorghe Bora. Deschiderea centrului pentru persoane vârstnice se preconizează a avea loc pe data de 6 septembrie. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum a dat un samsar de mașini din Alba „țepe” de zeci de mii de euro. Ce au decis magistrații

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cum a dat un samsar de mașini din Alba „țepe” de zeci de mii de euro. Ce au decis magistrații

Un bărbat din Alba a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Alba Iulia la pedeapsa de 1 an şi 5 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

În actul de sesizare s-a arătat, în esență, că în cursul lunii februarie, anul 2018, inculpatul a indus în eroare pe reprezentantul unei firme cu privire la intenția de a intermedia achiziționarea a trei autovehicule din Germania, în scopul de a obține un folos patrimonial injust, cauzând astfel persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum de 41.705,88 euro.

Totodată în cursul lunii februarie, anul 2019 a indus în eroare persoana vătămată, cu care a încheiat o convenție având ca obiect achiziţionarea unui autoturism marca Opel, primind prin intermediul inculpatei suma de 1.500 de euro, iar ulterior nu a mai livrat autoturismul și nici nu a rambursat persoanei vătămate suma de 1.500 de euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fiind audiat în cursul urmăririi penale, administratorul firmei, a declarat că, în cursul lunii februarie, anul 2018, a convenit cu inculpatul ca acesta să intermedieze achiziționarea de către societate a trei autoturisme marca Skoda din Germania. Administratorul persoanei vătămate a primit prin intermediul aplicației WhatsApp trei contracte de vânzare-cumpărare completate și semnate de inculpat, pentru trei autoturisme marca Skoda, în schimbul prețurilor de 16.000 euro, 16.000 euro și 9,705,88 euro, cu indicarea seriilor de șasiu. În baza acestor documente, persoana vătămată a achitat inculpatului prin viramente bancare la datele de 23.02.2018 și 01.03.2018 suma totală de 41.705,88 euro.

De asemenea, reprezentantul persoanei vătămate a mai declarat că, la data de 12.03.2018, inculpatul a trimis din Germania cu o platformă, un autoturism marca Skoda, însă persoana vătămată a refuzat recepționarea autoturismului având în vedere faptul că acesta era defect și seria de șasiu nu corespundea cu niciuna din seriile de șasiu din contractele pe care acesta le primise de la inculpat. Ulterior, inculpatul nu a mai livrat niciun autoturism și nici nu a mai putut fi contactat de persoana vătămată.

Reprezentantul legal al persoanei vătămate şi-a menţinut declaraţiile în faţa instanţei, sens în care a arătat că l-a cunoscut pe inculpat prin intermediul soţiei acestuia, iar după ce inculpatul i-a arătat poze cu mai multe maşini, i-a spus că poate să îi aducă orice maşină îşi doreşte. În acest context, persoana vătămată i-a solicitat inculpatului să îi aducă trei maşini, dintre care două noi şi una second, iar acesta a fost de acord, sens în care i-a trimis ofertele pentru autoturisme, iar ulterior au încheiat contractele de vânzare cumpărare. Pe baza contractului, persoana vătămată a luat un credit bancar şi i-a dat inculpatului suma de 40.000 euro, spunându-i că într-o lună jumătate va aduce autoturismele. Ulterior, inculpatul a adus un maşină pe platformă, care a fost refuzată de către persoana vătămată întrucât seria de şasiu a acesteia nu corespundea cu cea inserată în cuprinsul contractului încheiat între părţi. Persoana vătămată a refuzat să ridice autoturismul respectiv, iar din acel moment, nici inculpatul şi nici soţia acestuia nu au mai răspuns la telefon.

Reprezentantul legal al persoanei vătămate declară că a mers acasă la inculpat de nenumărate ori pentru a-i cere explicaţii, dar acesta refuza să iasă din casă sau se prefăcea că nu este acasă. După ceva timp, inculpatul i-a comunicat că şi el a fost înşelat şi că atunci când îşi va recupera banii, îi va restitui. Reprezentantul legal al persoanei vătămate mai declară că ulterior a mai încercat să îl mai contacteze pe inculpat şi pe soţia acestuia, dar nu a mai reuşit.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru părţi și pentru procuror.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Gest de omenie făcut de un polițist originar din Alba: Și-a oferit geaca unor femei pentru a le feri de ploaie, la Mănăstirea Nicula

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Gest de omenie făcut de un polițist originar din Alba: Și-a oferit geaca unor femei pentru a le feri de ploaie, la Mănăstirea Nicula

Două femei surprinse de ploaia torențială de ieri, la slujba de Sfânta Maria de la Mănăstirea Nicula, au fost ajutate de un polițist clujean, originar din Ocna Mureș, care le-a oferit jacheta pe post de umbrelă.

„Începuse codul roșu de furtuni și vijelii. Ploua torențial și la un moment dat unul dintre corturile care adăposteau enoriașii a fost luat de vânt.

Mihai, colegul nostru, le-a pus la dispoziție autospeciala de poliție unor bunicuțe pentru a se adăposti. Au refuzat elegant spunând că sunt murdare cu noroi pe încălțăminte.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cele din urmă, Mihai și-a scos geaca reflectorizantă și le-a așezat-o deasupra capului pentru a încerca să le protejeze de ploaia torențială.Ne înclinăm în fața lui Mihai Lazăr pentru gestul său!”, au scris reprezentanții sindicatului Europol pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier MORTAL pe șoseaua Geoagiu – Orăștie: Doi bărbați și-au pierdut viața după ce au intrat cu mașina într-o autoutilitară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

VIDEO| ACCIDENT rutier MORTAL pe șoseaua Geoagiu – Orăștie: Doi bărbați și-au pierdut viața după ce au intrat cu mașina într-o autoutilitară

Un accident rutier extrem de grav a avut loc în cursul zilei de marți, 16 august, pe șoseaua Geoagiu – Orăștie.

Două persoane au decedat, astăz, după ce mașina în care se aflau a derapat și a intrat pe contrasens, pe drumul dintre Geoagiu și Orăștie. Mașina s-a lovit de o autoutilitară care circula din sens opus.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit Poliției Hunedoara, un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Geoagiu, în timp ce conducea mașina dinspre Geoagiu spre Orăştie a pierdut controlul volanului, a intrat în derapaj şi a pătruns pe sensul opus de mers și a lovit frontal o autoutilitară condusă de un bărbat de 42 de ani, din Orăștie.

În urma accidentului rutier șoferul de 38 de ani a murit. De asemenea, medicii au constatat și decesul pasagerului de pe locul din dreapta – față al autoturismului, respectiv un bărbat în vârstă de de 45 de ani, din municipiul Petroșani.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Video: Facebook – INFO TRAFIC ROMANIA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare