Rămâi conectat

Actualitate

SIMULARE Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023, în ALBA: Modele de SUBIECTE și BAREME pentru probele de mâine

Ziarul Unirea

Publicat

în

SIMULARE Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023, în ALBA: Modele de SUBIECTE și BAREME pentru probele de mâine

Elevii de școală generală și de liceu din județul Alba vor avea parte de simulări pentru examenele naționale, susținute la nivel local, înainte de participarea la simulările organizate în toată țara, care sunt programate să aibă loc în luna martie.

De prezicat este că, prezența la aceste simulări este opțională, ele fiind concepute pentru a testa gradul de pregătire al elevilor, în anticiparea celor mai importante examene pentru aceștia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Elevii care vor susține în acest an școlar examenele naționale, evaluare națională și bacalaureat, își pot verifica stadiul cunoștințelor prin intermediul unor teste de antrenament publicate de Ministerul Educației.

CITEȘTE ȘI: SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2023: Modele de subiecte și bareme, pentru elevii de clasa a VIII-a

Cât privește viitorii absolvenți de clasa a VIII-a, Ministerul Educației a pregătit teste de antrenament pentru cele trei discipline (limba română, matematică, limba maternă).

Testele au fost realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației.

Cât privește programa pentru examene, având în vedere că în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei.

Examenele naționale din acest an școlar vor începe din luna iunie.

Evaluarea națională se va desfășura în perioada 19-22 iunie, prima probă – de limba română – fiind programată pe 19 iunie, iar cea de-a doua – matematică – pe 21 iunie. Proba la limba maternă (pentru elevii minorităților naționale) va fi organizată pe 22 iunie. Media de la evaluarea națională are o importanță tot mai mare, având în vedere că media anilor de gimnaziu va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, din acest an școlar.

Referitor la calendarul examenului de bacalaureat,între 12 și 14 iunie este programată evaluarea competențelor de comunicare orală în limba română, urmată de limba maternă, competențe digitale și limbă străină.

Probele scrise se vor desfășura între 26 și 29 iunie, afișarea rezultatelor fiind programată de 7 iulie.

Modele de subiecte/bareme – BACALAUREAT 2023

ROMÂNĂ

Model Subiect Română scris_real tehnologic Bacalaureat 2023
Model Barem Română scris_real tehnologic Bacalaureat 2023
Model Subiect Română scris_uman pedagogic Bacalaureat 2023
Model Barem Română scris_uman pedagogic Bacalaureat 2023

MATEMATICĂ

Model Subiect Matematică_Mate Info Bacalaureat 2023
Model Barem Matematică_Mate Info Bacalaureat 2023
Model Subiect Matematică_Științe ale Naturii Bacalaureat 2023
Model Barem Matematică_Științe ale Naturii Bacalaureat 2023
Model Subiect Matematică_Tehnologic Bacalaureat 2023
Model Barem Matematică_Tehnologic Bacalaureat 2023
Model Subiect Matematică_Pedagogic Bacalaureat 2023
Model Barem Matematică_Pedagogic Bacalaureat 2023

ISTORIE

Model Subiect Istorie Bacalaureat 2023
Model Barem Istorie Bacalaureat 2023

GEOGRAFIE

Model Subiect Geografie Bacalaureat 2023
Model Barem Geografie Bacalaureat 2023


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Românii, ”campioni” la cheltuitul banilor pe alimente: Din 1.000 de lei, 250 îi dau pe mâncare

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Românii, ”campioni” la cheltuitul banilor pe alimente: Din 1.000 de lei, 250 îi dau pe mâncare

Românii cheltuie pe alimente cei mai mulți bani dintre europeni, din 1.000 de lei, 250 reprezentând cheltuieli cu hrana, potrivit datelor Eurostat.

Specialiștii spun că de vină sunt preţurile mari, raportate la salariile mici, combinate cu risipa de alimente care ne caracterizează.

Elit - Gustul Desăvârșit

În 2021, gospodăriile din UE au cheltuit peste 1,035 miliarde de euro (echivalentul a 7,1% din PIB-ul total al UE) pentru „Alimente și băuturi nealcoolice”. Aceasta reprezintă o pondere de 14,3% din totalul cheltuielilor gospodăriilor , comparativ cu 2020 cu o pondere de 14,8%.

Conform datelor Eurostat, cele mai mari ponderi pentru cheltuielile cu „Alimente și băuturi nealcoolice” în 2021 au fost înregistrate în: România (24,8%), Lituania (20,4%), Bulgaria (20,1%), Estonia (19,9%), Polonia și Slovacia (ambele 19,6%).

Cele mai mici procente au fost înregistrate în Irlanda (8,3%), Luxemburg (9,0%), Austria (10,9%), Danemarca și Germania (ambele 11,8%).

Comparativ cu 2020, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor pentru alimente a scăzut în toate țările UE, cu excepția Poloniei și Slovaciei, unde a crescut. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Grecia, Lituania și Croația, Estonia și Slovenia.

În 2021, gospodăriile din UE au cheltuit 128 de miliarde de euro (echivalentul a 0,9% din PIB-ul UE) pe băuturi alcoolice. Aceasta reprezintă 1,8% din cheltuielile lor totale de consum, aceeași pondere procentuală ca în 2020.

Conform datelor furnizate de Eurostat, cele mai mari ponderi ale cheltuielilor totale de consum pentru băuturi alcoolice în 2021 au fost înregistrate în: Letonia (5,0%), Estonia (4,7%), Polonia (3,7%), Lituania și Cehia (ambele 3,6%).

Dimpotrivă, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în : Grecia și Italia (ambele 1,0%), Țările de Jos (1,3%), Spania (1,4%).

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 8,5% în decembrie, de la 9,2% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care mizau pe un nivel al preţurilor de 9%. Este a treia lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un nivel record, de 10,6% .

Încetinirea inflaţiei în zona euro se explică mai ales prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de 17,2% în ianuarie, semnificativ mai mic decât cel de 25,5% înregistrat luna precedentă, în timp ce inflaţia preţurilor la alimente a urcat la 14,1% în ianuarie, de la 13,8% în decembrie.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească în ianuarie până la 7%, de la 6,9% în decembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

O altă problemă o reprezintă fiabilitatea datelor. Spre deosebire de alte luni, datele din Germania, cea mai mare economie europeană, lipsesc în ianuarie, iar Eurostat a folosit o estimare bazată pe model. De asemenea, datele din ianuarie sunt predispuse la o volatilitate neobişnuită, din cauza modificărilor de preţ de la începutul anului, susţin economişti.

În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie se înregistrează în ţările baltice, în frunte fiind Letonia (21,6%), Estonia (18,8%) şi Lituania (18,4%). La polul opus, cea mai redusă creştere a preţurilor se înregistrează în Spania şi Luxemburg (ambele cu 5,8%). În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

 

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Spunem „DA” armoniei și prieteniei! Grădinițele cu Program Prelungit Nr 8, 9 și Pâclișa au desfășurat activități sub sloganul „Suntem uniți!”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Spunem „DA” armoniei și prieteniei! Grădinițele cu Program Prelungit Nr 8, 9 și Pâclișa au desfășurat activități sub sloganul „Suntem uniți!”

În această săptămână, Grădinițele cu Program Prelungit Nr 8, 9 și Pîclișa, în colaborare cu CJRAE Alba, au desfășurat activități în cadrul Proiectului Județean Spunem „DA” armoniei și prieteniei!

Ediția 2023, pentru a marca Ziua Internațională a Nonviolenței în școli, care s-a celebrat luni, 30 ianuarie 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru armonie și prietenie, sub sloganul „Suntem uniți!”, preșcolarii, împreună cu educatoarele celor trei grădinițe, au dansat, au ascultat povești, prezentări PPT, au realizat desene, colaje, bannere, au organizat flash-mob-uri etc.

Proiectul s-a încheiat într-un cadru armonios, la Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia, piesa de teatru urmărită de preșcolari fiind axată inclusiv pe prietenie.

Prof. Înv. Preșc.: BUȚUȚOI MARIA DIANA și ISTRATE LILIANA DORINA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ANAF a publicat „lista albă” a contribuabililor din România fără datorii la stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a publicat lista contribuabililor, persoane juridice, din România, care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T4 2022, conform legislaţiei în vigoare.

În “lista albă” sunt incluse firmele care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T4 2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lista poate fi consultată AICI

Această obligaţie, survine ca urmare a publicării în 2022 a Ordinului ANAF 1.923/2022 – Procedură din 1 noiembrie 2022 de publicare a listei contribuabililor care nu înregistrează obligaţii restante, publicată în Monitorul Oficial nr. 1058 din 1 noiembrie 2022.

Obligaţiile fiscale pentru T4 2022 sunt aferente perioadei octombrie – decembrie 2022.

Condiţiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili la întocmirea listei:

a) sunt depuse, pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data întocmirii listei. Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;

b) au achitate la scadenţă/termenul de plată prevăzut de lege, obligaţiile fiscale principale şi accesorii, în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;

c) nu înregistrează obligaţii bugetare restante la data întocmirii listei.

În categoria contribuabililor care sunt cuprinşi în listă fac parte şi contribuabilii care se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 157 alin. (2) şi (3) din Codul de procedură fiscală, inlcusiv cei care beneficiază de înlesniri la plată acordate potrivit legii, care se află în derulare.

Având în vedere faptul că pentru o parte din obligaţiile declarative nu există un termen clar de depunere a declaraţiei (ex. declaraţia de accize se depune la autoritatea competentă în termen de 5 zile calendaristice de la data eliberării pentru consum, potrivit art. 346 alin. (3) din Codul fiscal – data cunoscută doar de către contribuabil), condiţia de declarare se verifică la data întocmirii listei, respectiv dacă până la această dată, sunt depuse toate declaraţiile, conform vectorului fiscal, indiferent de termenul legal de declarare.

Sursa: zf.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea