Actualitate
SIMULARE Evaluarea Națională 2022 și Bacalaureat 2022: Probele încep la ora 9:00, iar elevii pot intra în săli până la ora 8:30
SIMULARE Evaluarea Națională 2022 și Bacalaureat 2022: Probele încep la ora 9:00, iar elevii pot intra în săli până la ora 8:30
Ministerul Educației a publicat pe site-ul propriu, edu.ro, câteva detalii organizatorice despre desfășurarea, în lunile martie și aprilie, a simulărilor pentru examenele de la Evaluarea Națională 2022 și Bacalaureat 2022. Probele încep, la fel ca în ziua examenului propriu-zis, la ora 09:00, iar intrarea în sală se va face până la ora 08.30.
Informațiile organizatorice de la minister arată că „probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30”.
„Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore (pentru elevii de clasa a VIII-a), respectiv trei ore (pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a) – din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev”, potrivit Ministerului Educației.
Instituția mai anunță elevii și profesorii că în procesul de organizare și desfășurare a simulării examenelor naționale vor fi respectate măsurile sanitare de prevenție anti-Covid 19 în vigoare.
Cât despre subiecte, acestea vor fi elaborate de instituția specializată din Ministerul Educației – CNPEE – pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor de examen pentru EN VIII şi Bacalaureat (aprobate prin ordinul de ministru 3.237/05.02.2021).
Ministerul Educației precizează că, potrivit reglementărilor în vigoare, „rezultatele obținute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.
Numărul de telefon pus la dispoziția celor care vor informații suplimentare este 021.315.50.99 (programul L-J: 8:30 – 16:30, V: 8:30 – 14:00).
Calendarul simulărilor a fost publicat de luna trecută:
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
- Simulare Evaluare Naţională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII)
- 4 aprilie 2022: Limba şi literatura română (probă scrisă)
- 5 aprilie 2022: Matematică (probă scrisă)
- 6 aprilie 2022: Limba şi literatura maternă (probă scrisă)
- 14 aprilie 2022: afișarea rezultatelor
- Simulare examen național de bacalaureat (pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/ frecvenţă redusă)
- 28 martie 2022: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
- 29 martie 2022: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
- 30 martie 2022: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
- 31 martie 2022: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
- 14 aprilie 2022: Afișarea rezultatelor
Actualitate
INFOTRAFIC: Un transport agabaritic de 85 tone tranzitează miercuri după-masa autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac. Va fi însoțit pe traseu de poliție
INFOTRAFIC: Un transport agabaritic de 85 tone tranzitează miercuri după-masa autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac. Va fi însoțit pe traseu de poliție
Un transport agabaritic tranzitează marți după-masa, 28 martie 2023, autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, în această după-amiază, începând cu ora 16.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta Sibiu – Autostrada A1 – Holdea – DN 68A – Autostrada A1 – PTF Nădlac II.
Transportul este format dintr-un camion cu masa de 85,2 tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje de poliție rutieră
Actualitate
28 martie 2023| Avertizări METEO de vânt puternic, în Alba: Unde se va înregistra COD ROȘU
Avertizări METEO de vânt puternic, în Alba: Unde se va înregistra COD ROȘU
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit avertizările de vânt puternic, până miercuri, în mai multe zone din țară.
COD GALBEN: de marți, 28 martie, ora 23.00 până miercuri, 29 martie, ora 21.00 – intensificări ale vântului – Carpații Meridionali și de Curbură
În intervalul menționat, local și temporar vântul va avea intensificări cu rafale de peste 70-90 km/h.
COD GALBEN: miercuri, 29 martie, orele 6.00-21.00 – intensificări ale vântului – cea mai mare parte a Moldovei, local în Oltenia, sudul Transilvaniei și sud-vestul Munteniei
În cea mai mare parte a Moldovei, local în Oltenia, sudul Transilvaniei și sud-vestul Munteniei, temporar vor fi intensificări ale vântului, cu viteze de 55-60 km/h.
De asemenea, vremea va fi rece, vor fi ninsori, ploi și lapoviță până joi, 30 martie.
INFORMARE METEOROLOGICĂ: de marți, 28 martie, ora 10.00 până joi, 30 martie, ora 9.00 – îngheț la sol și brumă
În intervalul menționat vremea va fi rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative, astfel încât se vor încadra în general între -10 și 0 grade și se va produce brumă sau îngheț la sol.
Rămân valabile avertizările Cod Galben, Portocaliu și Roșu, după cum urmează:
COD GALBEN: marți, 28 martie, până la ora 23.00 – intensificări ale vântului
În cea mai mare parte țării, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50-65 km/h și izolat peste 70-75 km/h.
COD PORTOCALIU: marți, 28 martie, până la ora 23.00 – viscol puternic – Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1500 m
În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120-140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută.
COD ROȘU: până la ora 14.00 – intensificări puternice ale vântului – altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali
La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 km/h.
Actualitate
DEZMĂȚ pentru bugetari: Categoriile cele mai avantajate de șirul măririlor de salarii
DEZMĂȚ pentru bugetari: Categoriile cele mai avantajate de șirul măririlor de salarii
În timp ce România se confruntă cu o inflație galopantă și de lipsa unei reforme reale în sectorul bugetar, numeroase proiecte de lege pentru majorări salariale în acest sector bugetar au fost votate deja în parlament ori urmează să fie supuse la vot.
În urmă cu o săptămână, mai mulți parlamentari din PNL au depus un proiect de lege prin care membrii comisiilor locale și județene de fond funciar precum și membrii colectivului de lucru care sprijină comisia județeană ar urma să primească o indemnizație de 10% din salariul primarului ori al prefectului pentru lunile în care se întrunesc.
Liberalii au subliniat în motivația proiectului că membrii comisiilor nu sunt plătiți acum pentru activitatea lor și adaugă că ”având în vedere complexitatea activității și responsabilitatea avută este necesară remunerarea acestora prin stabilirea unei indemnizați lunare, care să reprezinte un stimulent și o recunoaștere a importanței muncii acestora”. În prezent, proiectul se află în comisiile de la Senat.
Majorare pentru angajații APIA
De o majorare vor beneficia și câteva mii de angajați de la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (APIA).
Salariile acestora ar urma să crească cu 10-15%, motivarea fiind că angajații se ocupă de proiecte europene importante. Proiectul de lege mai prevede și aplicarea pentru toți angajații acestor instituții de stat a sporurilor pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă, însemnând deci și mai mulți bani. Inițiativa aparține mai multor parlamentari PNL și PSD, fiind adoptat deja de către Senat la finalul anului trecut. Acum proiectul urmează să fie supus la vot final săptămâna aceasta în plenul Camerei Deputaților.
„Șiretric” legislativ
De o creștere substanțială la venituri beneficiază și angajații din toate prefecturile după ce Guvernul a aprobat la finalul anului trecut un proiect de lege care modifică Codul Administrativ. Concret, funcțiile publice din cadrul instituției devin funcții publice la stat în loc de funcții publice teritoriale, ajungându-se astfel la o grilă de salarizare mai generoasă.
De exemplu, un director general de prefectură va avea un salariu de bază de 9.283 de lei, un director general adjunct de 8.678 iar un simplu referent, de 3.950 de lei. Anterior, sindicate din cadrul prefecturii s-au plâns de faptul că salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat „având în vedere că Instituţia Prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate”.
Spor pentru solicitare „neuropsihică”
De noi măriri salariale beneficiază și angajații Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care mai nou primesc spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25%. Proiectul de lege a fost votat de către Camera Deputaților în urmă cu două săptămâni, cu 178 de voturi „pentru”, 77 de voturi „contra”, 15 abţineri, iar un deputat nu a votat. USR și AUR au votat împotrivă.
Noul spor se adaugă celor două aplicate deja în ANI: spor pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate (15%) și spor pentru condiții vătămătoare. Potrivit USR, la finalul lunii septembrie 2022, președintele ANI avea un salariu de bază brut de 18.720 lei, secretarul general – 15.983 lei, un director general – 18.973 lei, un director – 18.186 lei, iar un șef serviciu – 16.612 lei.
Marțea trecută, 21 martie, USR şi Forţa Dreptei au la sesizat CCR această lege. ”Nicio săptămână fără câte o încercare de creştere a veniturilor pentru câte o instituţie publică. Toate fără nicio logică, fără criterii de performanţă, fără să ştim cât ne costă şi, mai ales, de ce? Această nouă încercare a coaliţiei scumpirilor este neconstituţională şi ne aşteptăm ca CCR să emită o decizie în consecinţă”, a afirma deputatul USR Cristian Seidler.
50% pentru bugetarii care lucrează cu PNRR
În noiembrie anul trecut, ministerul Muncii condus de către ministrul Marius Budăi a emis un proiect de ordonanță pentru „majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%” pentru toți bugetarii care lucrează cu fonduri comunitare. Primarii, președinții de consilii județene, viceprimarii și și vicepreședinții consiliilor județene vor putea primi acest spor, conform proiectului.
Legea a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis pe 3 martie anul acesta.
Campioană la numărul de bugetari
Creșterile salariale din ultimele luni au loc în contextul în care România este campioana UE în ce privesc angajările la stat. Potrivit unei statistici publicate de către ministerul de Finanțe, numărul salariaților bugetari a crescut deja cu 14.000 față de 2022. În luna ianuarie a acestui an, România avea 1.278.995 de bugetari, cu 14.152 mai mulți față de prima lună a anului trecut.
Conform Eurostat, în 2020 salariile angajaților la stat reprezentau 33,8% din veniturile încasate, față de media europeană de 23,6%.
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe
-
Actualitateacum 13 ore
Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online
-
Ştirea zileiacum 17 ore
DEFINITIVAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME pe discipline, publicate de Ministerul Educației
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO| Albaiulianca Palcău Ioana, sărbătorită la venerabila vârstă de 103 ani de familie și apropiați
-
Ştirea zileiacum 15 ore
EXCLUSIV| Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB