Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Simpozion „In memoriam Ion Gavrilă Ogoranu”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Vineri, 25 mai 2012, la Sala Unirii din Alba Iulia a avut loc un simpozion „In memoriam Ion Gavrilă Ogoranu”, dedicat eroului anticomunist Ion Gavrilă, cel ce a condus grupul de rezistenţă din Munţii Făgăraş şi a fost condamnat la moarte pentru aceasta. În ciuda condamnării, „Moşu'” Gavrilă (cum era supranumit de camarazii săi, graţie unei înţelepciuni ce-i depăşea cu mult vârsta) Ion Gavrilă a scăpat ascunzându-se peste 20 de ani la Galtiu, fiind astfel singurul supravieţuitor al grupului. El a trecut la cele veşnice abia în anul 2006, după ce, deja ajuns la o vârstă înaintată, apucase să scrie cronica acelor ani de lupte în volumul „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”, precum şi în altele. La manifestare au participat numeroşi tineri de la Liceul Militar „Mihai Viteazul”, de la Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” şi de la Colegiul Economic din Alba Iulia, alături de un grup important de studenţi şi profesori. Gazdă fiind Muzeul Naţional al Unirii, prezentator al evenimentelor din program a fost muzeograful Liviu Zgârciu. Acesta le-a dat invitaţilor, rând pe rând, prilejul de a împărtăşi participanţilor din experienţa şi din rodul cercetărilor lor. Astfel, Marius Oprea, directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului a evocat figura lui Ion Gavrilă Ogoranu, ca a unui demn înaintaş de la care a avut de învăţat în ceea ce priveşte morala şi consecvenţa în urmarea unui ideal, iar cercetătorii Florian Banu şi Liviu Pleşa, din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, au prezentat două materiale de mare interes, unul despre metodele şi mijloacele folosite de Securitate pentru prinderea grupului lui Ion Gavrilă şi altul despre modul în care se făcea supravegherea elevilor şi profesorilor din judeţul Alba de către Securitate. De asemenea, muzeografii Tudor Roşu şi Liviu Zgârciu au expus rodul cercetărilor lor în ceea ce priveşte propaganda în perioada 1945-1950, respectiv profilul informatorului Securităţii în perioada 1948-1989. A mai evocat figura marelui luptător şi unul dintre cei ce au au fost foarte apropiaţi de acesta: Coriolan Baciu, preşedintele unei fundaţii ce poartă numele lui Ion Gavrilă Ogoranu.
Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Alba, Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” şi Muzeul Naţional al Unirii.

Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea