Ştirea zilei
SFINŢII ÎMPĂRAŢI CONSTANTIN ŞI ELENA
Orice lucru de pe pământ, fie bun fie rău, are un început şi are sau va avea un sfârşit. Şi viaţa omului este circumscrisă în perimetrul celor două dimensiuni temporale: începutul şi sfârşitul. Dar nu numai viaţa omului, ci chiar lumea creată de Dumnezeu a avut un început şi va avea un sfârşit. La rândul său, Legea Veche, care şi-a avut începutul pe Muntele Sinai – unde Dumnezeu i-a dat lui Moise cele zece porunci (Decalogul) – a luat sfârşit odată cu venirea Mântuitorului, Cel ce a pus bazele noii Legi, cea a iubirii. Prigoanele sau persecuţiile împotriva noii învăţături promovată de Iisus au început în chip mai moderat odată cu ieşirea la propovăduire a Mântuitorului, iar în mod oficial şi foarte violent pe vremea domniei lui Nero (54-68). Perioada cea mai cumplită a avut loc în timpul domniei lui Diocleţian (284-305) şi a luat sfârşit odată cu suirea pe tronul imperiului roman de Răsărit a lui Constantin cel Mare (306-337).
Până la anul 313, când împăratul Constantin dă Edictul de la Milano, prin care creştinismul era pus pe picior de egalitate cu celelalte religii din imperiu, creştinii improvizau anumite bisericuţe în pământ numite catacombe. Se întâmpla de multe ori ca aceste bisericuţe să fie descoperite de către persecutori – spune un teolog contemporan (V.Gordon) – care „astupau gurile de intrare cu nisip, creştinii murind asfixiaţi”, iar dacă bisericile se aflau la suprafaţă, creştinii erau „arşi de vii prin incendierea bisericuţelor în care participau la Sfânta Liturghie”. Alteori – spune acelaşi autor, creştinii „erau unşi cu smoală, puşi pe stâlpi şi li se dădea foc, arzând ca nişte torţe spre a lumina calea pe unde aveau să treacă puternicii zilei” sau „erau îmbrăcaţi în bătaie de joc cu piei de oaie şi azvârliţi în arene, unde li se dădea drumul fiarelor spre a-i sfâşia”. Personajul providenţial, care a pus capăt acestor monstruozităţi a fost împăratul Constantin cel Mare, despre care părintele Slevoacă scria: „De s-a arătat vreodată în chip vădit mâna lui Dumnezeu în istoria Bisericii Sale, apoi aceasta a fost în zilele lui Constantin cel Mare”.
Este bine cunoscută revelaţia avută de marele împărat, în urma căreia – asemenea lui Saul (devenit Pavel) pe drumul Damascului – Constantin s-a dezis de reminiscenţele trecutului păgân, consacrându-şi toată energia slujirii Mântuitorului Hristos şi Bisericii Sale. Pentru actul său temerar, prin care a dat libertate creştinilor, scoţându-i din catacombe la lumină, Constantin cel mare a fost comparat cu proorocul Moise, care cu ajutorul lui Dumnezeu a scos poporul ales din robia egipteană, trecându-l prin Marea Roşie în pustiul Sinai şi conducându-l spre Pământul Făgăduinţei sau Tara Canaanului.
Aceste realizări ale împăratului au fost posibile şi datorită faptului că a avut-o alături pe mama sa Elena, care i-a influenţat decisiv educaţia şi credinţa. După cum Emilia, Nona şi Antuza, mamele celor trei Sfinţi Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan, prin stăruinţă şi răbdare au făcut din fiii lor cei mai reprezentativi luminători ai veacului IV, la fel şi Sfânta Elena a reuşit să facă din fiul ei piatra de hotar ce delimitează creştinismul de un păgânism feroce şi intolerant, pe altarul căruia au fost sacrificaţi mii şi mii de adepţi ai Bisericii lui Hristos.
Pe lângă faptul că au apărat noua religie de orice agresiune păgână, cei doi împăraţi au înzestrat şi împodobit marea grădină a Bisericii cu nenumărate locaşuri de cult, atât în Ierusalim şi în toată Ţara Sfântă, precum şi în Constantinopol şi în tot Orientul Creştin.
Vocaţia de ctitori a Sfinţilor Constantin şi Elena a fost o irezistibilă pildă de urmat pentru mulţi domnitori români de mai târziu (Alexandru cel Bun, Stefan Cel Mare, Vasile Lupu, Neagoe şi Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu etc.), care, pe lângă că au împânzit Ţările Române cu Biserici şi Mânăstiri, au suportat şi nevoile materiale ale aşezămintelor creştine de la Athos şi din Orientul creştin aflat sub turci.
Preot dr. Petru PINCA, Blaj
Ştirea zilei
Premieră pentru Alba Iulia: A ajuns singura reședință de județ din România fără chioșcuri stradale de difuzare a presei!
Premieră pentru Alba Iulia: A ajuns singura reședință de județ din România fără chioșcuri stradale de difuzare a presei!
De astăzi, Alba Iulia înregistrează o nouă premieră, este singurul municipiu reședință de județ din România care nu va mai avea niciun chioșc stradal de difuzare a presei! ”Performanța” administrației locale este cu adevărat notabilă! Aceasta a stat indolentă, fără să organizeze alte licitații de închiriere sau concesiune, deși poate ar mai fi fost societăți interesate de domeniul respectiv. Cel puțin, în alte reședințe de județ sunt firme care încă mai desfășoară astfel de activități. În schimb, la fel de indolentă, dar de data asta deloc dezinteresată este administrația locală atunci când este vorba de panotajul stradal, unde de ani de zile se stă ”bine mersi” pe domeniul public, fără să se plătească nici măcar o lețcaie la bugetul local!
De astăzi, Ziarul Unirea se vinde și la chioșcurile de bilete STP
Cititorii din Alba Iulia, care nu au abonament, își pot cumpăra de astăzi, porția zilnică de știri, articole, informații utile, adică Ziarul Unirea, și de la chioșcurile Societății de Transport Public Alba. Acestea sunt situate și funcționează astfel: *Gara CFR – deschis 6.00 – 21.00; *Romtelecom (Orașul de jos) – 8.00 – 16.00, *Unirea Sinagogă – 6.00 – 21.00, *Spital – 6.00 – 21.00 și Ampoi 2 (Liceul nr. 1) 8.00 – 16.00. Aceste puncte de vânzare se alătură celor din magazinele Dacia. Vom anunța din timp cititorii cu apariția altor puncte de vânzare.
Facem eforturi pentru a vă fi aproape, pentru că Alba Iulia mai înregistrează o premieră, una nedorită: este singura reședință de județ care a rămas fără chioșcuri de difuzare a presei, odată cu închiderea chioșcurilor!
De asemenea, aveți la dispoziție soluția abonării! Un abonament pe o lună costă 21 de lei cu toate taxele incluse, mai puțin decât un pachet de țigări și infinit mai sănătos!
Ştirea zilei
UPDATE| INCENDIU la Zlatna: Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale
UPDATE| INCENDIU la Zlatna: Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale
Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine în cooperare cu SVSU Zlatna pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Zlatna, strada Muncii.
Din informațiile primite de la apelant, ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperisul unei case.
În cadrul incidentului a au intervenit o autospecială pentru stingere cu apă și spumă, din parea Detașamentului de pompieri Alba Iulia și o autospecială pentru stingere cu apă și spumă, din partea SVSU Zlatna.
UPDATE, ora 22.25: Incendiul a fost localizat, iar la momentul actual forțele de intervenție lucrează pentru stingerea în totalitate a acestuia.
A ars acoperișul casei în totalitate, pe o suprafață de aproximativ 60mp.
Din fericire nu au fost înregistrate victime.
Ştirea zilei
VIDEO| Balul bobocilor 2023, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Șuteu Luz Maria Milagros și Cosmin Nicolae Berindeiu, Miss și Mister Boboc 2023
VIDEO| Balul bobocilor 2023, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Șuteu Luz Maria Milagros și Cosmin Nicolae Berindeiu, Miss și Mister Boboc 2023
Balul Bobocilor 2023 organizat de studenții de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a desfășurat joi, 30 martie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. au demonstrat celor prezenți că sunt cei mai frumoși și inteligenți “boboci” și au primit titlurile de Miss și Mister Boboc.
Pentru titlurile de Miss și Mister s-au luptat în acest an 5 perechi de boboci, iar învingători au fost Șuteu Luz Maria Milagros și Cosmin Nicolae Berindeiu.
Tema din acest an a fost „România… Undeva-n Balcani”, iar în cele patru probe de concurs, bobocii au trebuit să îşi dovedească talentul, intuiţia, îndemanarea și creativitatea.
Fiecare dintre cele 5 perechi va reprezenta o regiune a țării, Maramureș, Transilvania, Banat, Muntenia și Moldova, și vor trece prin patru probe.
Prima probă este cea de prezentare, urmată de o probă pe tematică. A treia probă este cea de talente, unde fiecare pereche va avea ocazia să își arate talentele și să impresioneze publicul prezent la eveniment. În cadrul celei de-a patra probe, participanții vor fi supuși unei probe surpriză.
Seara a fost una plină de emoție, frumusețe, talent și muzică bună iar la final, juriul a ales cei mai frumoși boboci ai acestui an:
De asemenea, în urma concursului organizat pe internet, Șuteu Luz Maria Milagros și Ovidiu Petru Muntea au fost desemnaţi Miss şi Mister Boboc 2023 Ziarul Unirea, fiind cei mai votaţi boboci de către internauţi.
After Party-ul evenimentului va avea loc în Club Stage de la ora 22:00, unde studenții sunt așteptați să petreacă o seara de neuitat, alături de invitatul special, Puya, care va concerta în această seară.
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 26 de minute
PĂCĂLELI „de ţinut minte” de 1 APRILIE 2023. Eşti pus pe şotii? Vezi cele mai tari FARSE pe care le poţi face cunoscuţilor
-
Opinii - Comentariiacum o oră
MESAJE de 1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Ce SMS-uri şi farse le poţi transmite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 30 de minute
Păcăleli și farse de 1 APRILIE – Ziua Păcălelilor 2022: Idei de farse pe care prietenii le vor ține minte mult și bine
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE şi SMS-URI haioase de 1 APRILIE. Păcăleli, glume şi cele mai tari farse pe care le poţi face prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe