Sfaturi de la IPJ Alba pentru șoferi: Pentru evitarea evenimentelor rutiere neplăcute NU conduceți autovehicule sub influența băuturilor alcoolice

Paul Voicu - Primar 2020

La sfârșitul săptămânii trecute, au fost depistați 6 șoferi care conduceau autoturisme fiind sub influența băuturilor alcoolice. Polițiștii readuc în atenția conducătorilor auto câteva aspecte legate de pericolul pe care-l reprezintă alcoolul la volan.

Conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice constituie un factor de mare risc asupra siguranţei traficului rutier, influențând, în mare măsură, producerea accidentelor de circulaţie.

ELIT

Consumul de alcool înseamnă diminuarea capacităților senzoriale și motrice.

Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește.

Mihail David - 2020

La o viteză de 90 de km/h, mașina parcurge circa 25 de metri într-o singură secundă, iar distanța totală de frânare până la oprirea efectivă este de 86 de metri.

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg/l în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier creşte exponențial.

În primele 10 luni ale anului 2019, pe raza județului Alba s-au comis 5 accidente de circulație soldate cu o persoană decedată, o persoană rănită grav și 6 persoane rănite ușor, având cauză principală consumul de băuturi alcoolice.

Alte 12 accidente de circulație, soldate cu doi răniți grav și 13 răniți ușor au avut ca și cauză concurentă consumul de băuturi alcoolice.

Pentru evitarea evenimentelor rutiere datorate consumului de alcool, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto să nu urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...