Rămâi conectat

Curier Județean

Sfaturi de la IPJ Alba pentru șoferi: Pentru evitarea evenimentelor rutiere neplăcute NU conduceți autovehicule sub influența băuturilor alcoolice

Ziarul Unirea

Publicat

în

La sfârșitul săptămânii trecute, au fost depistați 6 șoferi care conduceau autoturisme fiind sub influența băuturilor alcoolice. Polițiștii readuc în atenția conducătorilor auto câteva aspecte legate de pericolul pe care-l reprezintă alcoolul la volan.

Conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice constituie un factor de mare risc asupra siguranţei traficului rutier, influențând, în mare măsură, producerea accidentelor de circulaţie.

Consumul de alcool înseamnă diminuarea capacităților senzoriale și motrice.

Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește.

La o viteză de 90 de km/h, mașina parcurge circa 25 de metri într-o singură secundă, iar distanța totală de frânare până la oprirea efectivă este de 86 de metri.

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg/l în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier creşte exponențial.

În primele 10 luni ale anului 2019, pe raza județului Alba s-au comis 5 accidente de circulație soldate cu o persoană decedată, o persoană rănită grav și 6 persoane rănite ușor, având cauză principală consumul de băuturi alcoolice.

Alte 12 accidente de circulație, soldate cu doi răniți grav și 13 răniți ușor au avut ca și cauză concurentă consumul de băuturi alcoolice.

Pentru evitarea evenimentelor rutiere datorate consumului de alcool, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto să nu urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

UPDATE FOTO, VIDEO INCENDIU la o anexă gospodărească din Bistra: Intervin pompierii din Câmpeni cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU la o anexă gospodărească din Bistra: Intervin pompierii din Câmpeni cu trei autospeciale Un incendiu a izbucnit marți, în jurul orei 14.00, la o anexă gospodărească din Bistra. Intervin pompierii din Câmpeni cu trei autospeciale.   Secția de pompieri Câmpeni intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o EPA pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea