Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Sfatul polițistului: Internetul – izvor de informații pentru infractori

Ziarul Unirea

Publicat

în

rp_spargator-300x245.jpgTU acum nu te afli acasă!… și s-ar putea să nu fim singurii care știu asta” – este sloganul care ar trebui să atragă atenția și să tragă un semnal de alarmă pentru fiecare dintre noi, avertizează polițiștii.

Nu puține sunt metodele prin care hoții specializați în comiterea de furturi din locuințe ajung să intre în posesia de date și informații concrete privitoare la cine și când este acasă, cine și când este plecat, cine are sau nu în grijă locuința în lipsa proprietarilor.

Rețelele de socializare au devenit o adevărată sursă de inspirație și informație pentru infractori: aici, tinerii și nu numai, postează foarte multe informații și suficiente pentru a contura pe scurt textul unei așa-zise invitații’ la furat’, invitație căreia hoții cu siguranță îi vor răspunde.

De la fotografii cu bunurile de valoare deținute în locuință până la fotografii de vacanță postate pe ”wall” în timp real și status-uri care să indice locația exactă în care ne aflăm și care sunt însoțitorii noștri – toate acestea nu ar putea fi nimic altceva decât ponturi pentru hoți.

Da, hoții, de cele mai multe ori, acționează la pont, informația esențială fiindu-le oferită chiar de către proprietarii de locuințe. De obicei, infractorii se ascund sub masca unor persoane extrem de răbdătoare care-și urmăresc victima chiar și luni de zile și speculează orice slăbiciune a acesteia.

Ținând cont de importanța majoră a siguranței cetățeanului și a bunurilor acestuia, dar și de circumstanțele create de începerea sezonului estival, polițiștii recomandă luarea unor măsuri minime de autoprotecție pentru reducerea riscului de victimizare:

– Nu postați, pe rețelele de socializare, fotografii din care se poate deduce că aveți obiecte de valoare în locuință sau care să indice locația în care vă aflați, mai ales dacă aceasta se află la o mare distanță de casă având în vedere perioada sezonului estival;’ opulența’ vă poate transforma în victime ale spărgătorilor de locuințe;

– Atrageți atenția copiilor cu privire la modul de folosire a rețelelor de socializare în sensul evitării postării de fotografii sau mesaje care să ușureze munca hoților; aceștia din urmă sunt răbdători și urmăresc cu interes momentul în care fie copiii sunt singuri acasă, fie la domiciliu nu este nimeni;

– Supravegheați activitatea desfășurată de către minori pe rețelele de socializare;

– Nu păstrați în casă sume mari de bani și nu faceți publice valorile ori bunurile de valoare pe care le dețineți;

– Încuiați ușa chiar dacă sunteți acasă;

– Asigurați-vă locuințele cu două-trei tipuri de încuietori diferite și utilizați-le pe toate (timpul suplimentar necesar unui infractor pentru a deschide mai multe sisteme de închidere, de multe ori îl descurajează); alegeți acele încuietori care sunt prevăzute cu chei a căror multiplicare nu este ușoară;

– Dacă locuiți la parterul imobilului, montați gratii la ferestre;

– Montați sisteme de alarmă conectate la o societate de pază și protecție și, în măsura posibilităților, instalați un dispozitiv de supraveghere video a perimetrului locuinței.

– Dacă locuința v-a fost spartă, anunțați de îndată poliția prin apelarea numărului unic de urgență 112; nu intrați în locuință și nu atingeți niciun obiect până la sosirea organelor de cercetare la fața locului, evitând astfel să compromiteți urmele lăsate de hoți.

Recomandați-le prietenilor și vecinilor să urmeze aceste sfaturi!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

17 iunie| Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei

Ziarul Unirea

Publicat

în

17 iunie| Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei An de an, la data de 17 iunie, este marcată Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei, hotărâtă în urma Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, în 1994. Potrivit ONU, deşertificarea este fenomenul care afectează terenurile în zone aride, semiaride şi uscate. Este cauzată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea