Ziarul Unirea

Serviciile socio-medicale oferite de Primăria Cugir vârstnicilor -Un model de bune practici la Bruxelles

     Serviciile sociale oferite persoanelor vârstnice  de către Primăria oraşului Cugir prin Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Centrul Multifuncţional au fost prezentate la Bruxelles, în faţa unor personalităţi de marcă ale Uniunii Europene şi a reprezentanţilor din 15 ţări. Viceprimarul Cugirului, Rodica Florea, împreună Viorica Ştirb Nedel – şeful serviciului SPAS şi inspectorul Carmen Sulinceanu de la Centrul Multifuncţional au participat la Forumul „Îmbătrânirea activă şi solidaritatea între generaţii”, organizat de Comitetul Regiunilor (CoR) din cadrul U.E. „La sfârşitul anului trecut am fost informaţi de Comitetul Regiunilor că 2012  a fost declarat de către Uniunea Europeană „Anul îmbătrânirii active şi a coeziunii între generaţii”, motiv pentru care ne erau solicitate informaţii cu privire la  activităţile organizate la nivelul oraşului nostru pentru antrenarea persoanelor vârstnice alături de tineri, în activităţi profitabile. Am făcut un sumar al serviciilor pe care le avem şi prin care încercăm să fim alături de seniorii cugireni, răspunzând astfel nevoilor lor de socializare, de sănătate şi mai ales, de a se simţi utili societăţii. Reprezentanţii UE ne-au invitat să participăm la forumul organizat la Bruxelles, în 14 februarie, apreciind serviciile oferite persoanelor vârstnice ca  exemple de bune practici. Vreau să precizez că am fost singura delegaţie română, fapt ce ne-a mobilizat o dată în plus, întrucât acolo nu reprezentam doar Cugirul, ci şi România”, ne-a declarat viceprimarul Rodica Florea (foto).
La eveniment au luat parte peste 200 de reprezentanţi ai instituţiilor publice naţionale, regionale şi locale, ai serviciilor sociale şi ai asociaţiilor de profil din ţări precum Anglia, Germania, Franţa, Italia, Luxemburg, Lituania, Suedia, Austria, Irlanda, Serbia, Bulgaria şi România. Discuţiile au vizat modul în care actorii locali şi regionali pot contribui la îmbunătăţirea condiţiilor îmbătrânirii active în cele trei direcţii tematice majore vizate de Anul European: ocuparea forţei de muncă, participarea în societate şi viaţa independentă, teme care au fost abordate în cadrul unor ateliere de lucru. „Delegaţia noastră a luat parte la secţiunea privind participarea persoanelor vârstnice la activităţile societăţii. Pornind de la vorba românească „cine nu are bătrâni, să-şi cumpere”, am subliniat interesul pe care administraţia cugireană l-a manifestat începând cu anul 2005 faţă de vârstnicii din localitate, cărora le oferim o gamă largă de servicii socio-medicale susţinute din bugetul local”, a declarat Rodica Florea
Viceprimarul Cugirului a prezentat aceste servicii  în faţa delegaţiilor prezente la forum şi ele au fost considerate de organizatorii evenimentului ca fiind exemple de bune practici „În cadrul Centrului Multifuncţional sunt organizate întâlniri de două ori pe săptămână, în care beneficiarii pot socializa, dialoga cu specialişti din diferite domenii,  pot confecţiona obiecte utile orfanilor sau persoanelor defavorizate. De asemenea, se organizează excursii în diferite oraşe, la mănăstiri şi staţiuni balneare. Nu lipsite de importanţă sunt festivităţile de sărbătorire a zilelor de naştere sau o unor evenimente cum ar fi Ziua Persoanelor Vârstnice, Nunta de Aur, Revelionul, 8 martie. Unul din principalele obiective este acela de a păstra persoanele vârstnice cu probleme de sănătate în mediul lor de viaţă şi de aceea asigurăm servicii la domiciliu, în care activează 6 persoane, la care se adaugă două asistente medicale”.
Viceprimarul Cugirului, Rodica Florea a profitat de prezenţa la forumul Uniunii Europene pentru a discuta  posibilitatea accesări unor fonduri europene în sensul completării serviciilor socio-medicale destinate persoanelor vârstnice. „Pornim de la considerentul că pensionarii trebuie să se simtă importanţi, că au locul şi rolul lor în societate, că omul ajuns la o anumită vârstă nu trebuie aruncat ca o haină veche, ci competenţa lui profesională şi experienţa de viaţă pot fi utile tinerei generaţii. În virtutea acestei idei am discutat cu înalţii demnitari europeni posibilitatea accesării unor fonduri pentru proiecte care să vină în ajutorul diversificării serviciilor destinate persoanelor în vârstă, dar şi asigurării unor locuri de muncă pentru tineri”, a precizat viceprimarul Rodica Florea. (N.I.T.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

9 Comentarii

Plesa 21 februarie 2012 at 12:42

Cu tot respectul pentru Doamna profesoara am o intrebare . Asa e moda acum , sa pozezi cu pixul in mana facandu-te ca scrii diverse ?! Am observat si alte poze cu seful de trib in care era cu pixul (la propriu) in mana .

sorin 21 februarie 2012 at 20:35

Asta-i poza pentru fraierii care musca, este experta in pacaleli si „pozari”, nu vedeti ca nu are nimic scris pe hartia din fata-i?
Mai mult, analizati-i fata,(este tare scursa!) cred ca acum a adus-o in mare tromba masina primariei care ii este la dispozitia-i, pe bani nostri, bineinteles.Si sa nu credeti ca a mers la Bruxelles pe banii ei, bineinteles tot pe banii nostri, aproape vreo suta de milioane numai.E….o nimica toata pentru „sacrificiile stimabilei”. Putea sa faca de banii aia niste donatii primaria pentru persoanele varstince carora le plinge in pumni individa! Celelelte doua matracuci, sunt rasplatite pentru „eforturile” lor de a pupa „dosul” sefilor, de a raspunde prompt la deplasarea la mitingurile de protest,de a ciuguli si ele, ca asa este moda.Fete destepte! „Guvernul” plenalist de Cugir, va giugiuleste, va plinge de mila si striga saracu ca atata stie, solutiile nu or fi la ei??? Le-or fi uitat la Bruxelles ?????

delia 21 februarie 2012 at 14:52

Doamna Florea, va apreciem pentru tot ceea ce faceti si ati facut pentru oamenii din Cugir, pentru caldura dumneavoastra sufleteasca, pentru onestitatea si respectul pe care-l aveti fata de adevaratele valori. Politica ar trebui sa aiba mai multi oameni ca dumneavostra si sunt convinsa ca noi, cetatenii am avea mai multa increderea in ceea ce inseamna politic. Din pacate minciuna, demagogia, nesimtirea, tupeul, etc. ii caracterizeaza pe majoritatea dintre cei care ne conduc. Va doresc multa putere de munca, sa continuati ceea ce faceti acolo, la primarie, impreuna cu domnul primar si sa aveti incredere ca noi, cei multi, va stimam si va apreciem.

Plesa 21 februarie 2012 at 22:02

Delia si mai cum ?! 🙂

Ady 21 februarie 2012 at 16:46

Frumos ati scris dna Florea si despre mine primarul Teban cu care faceti echipa buna ,de aici si pana in veacul veacului Amin !

Ady 21 februarie 2012 at 16:50

Frumos ati scris d-na Florea si despre mine Primarul si seful d-voastra ca imi vine sa plang Impreuna de aici si pana in veacul veacurilor AMIN !

matracucile 22 februarie 2012 at 9:45

matracucile raspund….

in primul rand multumim postacului cu pretentie de domn…sorin, care este foarte atent la „eforturile” noastre de a flata dosuri sefesti!
ar fi bine, din punctul nostru de vedere sa ii intebati pe oamenii pe care ii servim, de mai bine de 7 ani si carora nu le plange nimeni de mila, pentru ca au regasit, prin serviciile noastre un sens al experientei lor si al propriei independente.
daca ei ne vor judeca, atunci ne vom face „mea culpa”, in sens contrar, apreciem cunostinta necunoscatorului.

semnat, jurist Viorica si asistent social Carmen
ps: daca deplasarea ar fi avut costurile mentioante cred ca la ora asta va raspundeam din Bruxelles

Lupu 22 februarie 2012 at 18:16

Ce face doamna isi semneaza statul de plata ?

galben -culoarea anului 24 februarie 2012 at 16:01

Abia astept campania electorala sa vad primarul si angajatii primariei prin oras, incolonati, cu esarfe galbene, etc. Recunosc ca ma distrez teribil vazandu-i a cu sotii acestora la diverse mitinguri.
Ar trebui sa va dea de gandit dragi locuitori sa mergeti la vot caci aticam stat acasa si au votat subordonatii cu familia.

Comentariile sunt oprite