Rămâi conectat

Politică Administrație

Servicii sociale moderne pentru persoanele vârstnice, la Cugir, cu fonduri europene

Publicat

în

O nouă investiție REGIO va prinde contur în orașul de la poalele Muntelui Drăgana, ca urmare a semnării – de către domnul Adrian Teban, Primarul orașului Cugir, din sudul județului Alba, și de domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru – a proiectului de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru realizarea de investiții în domeniul social.

Astfel, cu fonduri totale de circa 2,56 milioane lei, se va moderniza o clădire din centrul orașului, pentru a funcționa în regim de cantină socială, dar și pentru a oferi o bază de unde se pot oferi servicii de îngrijire la domiciliu pentru 50 dintre persoanele de vârsta a treia din oraș. Proiectul ”Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din UAT Cugir” va fi gata până la sfârșitul lunii octombrie 2020.

Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții în infrastructura socială care contribuie la dezvoltare, la nivel regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială, prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale. Obiectivul general al acestei cereri de finanțare urmărește creșterea calității vieții și facilitarea participării persoanelor vârstnice cu dizabilități, la activități recreative și de integrare socială în cadrul noului centru de zi. Concret, prin acest proiect se dorește creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupul vulnerabil de persoane vârstnice din zona de sud a județului Alba, în special pentru cei din zona orașului Cugir, respectiv peste 25.000 persoane în total.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Alături de cetățenii din Cugir am stabilit o listă concretă de priorități și acționăm constant pentru creșterea calității vieții. Prioritatea noastră au fost locurile de muncă, apoi aspectele privind mobilitatea persoanelor și a bunurilor, accesibilitatea pe baza modernizării infrastructurii rutiere, dar și îmbunătățirea serviciilor educaționale sau de sănătate. Cu echipa de edili preocupați de soarta concetățenilor, căutăm soluții și identificăm resurse pentru rezolvarea acestora. Accesăm fonduri europene acum și pentru creșterea calității serviciilor sociale oferite la nivelul orașului nostru. În termen de un an și jumătate din acest moment, de la semnarea contractului de finanțare, vom deschide această cantină pentru persoane vârstnice. Vom licenția serviciile sociale prestate și vom oferi servicii de livrare a hranei la domiciliu și știm că, prin această investiție, vom crea un cadru de confort pentru vârstnicii noștri din Cugir și zona adiacentă”, a specificat domnul Adrian Teban în momentul semnării acestui proiect.

Locul de implementare a proiectului este în zona centrală a orașului Cugir, pe strada 21 Decembrie 1989, nr. 161. Este vorba de o clădire neutilizată care va fi transformată în cantină socială, iar o parte din vârstnicii întregului oraș vor beneficia de serviciile unității de livrare alimente la domiciliu, nou înființate. Se estimează că peste 70 de persoane vor beneficia direct, începând cu luna noiembrie a anului viitor, de o infrastructură socială de zi reabilitată și modernizată, precum și de noile servicii de asigurare a hranei. Pentru cel puțin încă 100 dintre persoanele vârstnice ale zonei, serviciile echipei din cadrul acestei asociații vor fi extrem de importante pentru un trai decent.

Investițiile în dotările necesare infrastructurii sociale contribuie la dezvoltarea operaționalității la nivel local, reducând inegalitățile și îmbunătățind accesul la servicii de calitate în domeniu. Valoarea totală a proiectului este de 2,559,638.90 lei, din care 2,507,979.64 lei (peste 555.000 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

”Administrația publică din orașul Cugir nu este la prima utilizare a fondurilor europene, prin Programul REGIO. Atrăgând fonduri atât în perioada 2007-2013, pentru reabilitarea străzilor și pentru unitățile de învățământ, în această perioadă Cugirul s-a centrat pe investițiile în domeniul social și al utilizării eficiente a energiei și a resurselor. Până la urmă, asta dovedește faptul că și în orașele medii sau mici se utilizează eficient pârghia parteneriatului și rezultatele sunt vizibile pentru comunitate. În orice localitate di Regiunea Centru investițiile în domeniul social sunt mai mult decât necesare. Creșterea calității serviciilor sociale, a implicării în activități de zi și a îngrijirii la domiciliu trebuie să ducă la îmbunătățirea vieții vârstnicilor. În regiune avem deja cinci contracte de finanțare pe această axă, a căror valoare totală cumulată este de peste 13 milioane lei și sperăm să atragem și mai multe resurse nerambursabile pentru îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor noștri. Aceste aspecte dovedesc interesul edililor în atragerea de fonduri europene pentru binele comunității”, a precizat, după evenimentul de semnare a acestui contract de finanțare, domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Derularea investiției va presupune realizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii, în sensul refacerii tuturor branșamentelor la utilitățile edilitare stradale, precum și a instalațiilor interioare, inclusiv a încălzirii centrale. Pentru noua funcțiune se vor utiliza resurse de energie regenerabilă și se vor face lucrări de reabilitare termică a anvelopei, a sistemului de încălzire și furnizare a apei calde de consum, se vor schimba instalațiile electrice și se vor reface împrejmuirile, dar și alte amenajări în incintă. Clădirea reabilitată va avea o zonă specială de servit masa și spații anexe, dar și o zonă de recreere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ciprian Bogdan: Legea care permitea uciderea pruncilor prin avort a fost abolită in SUA

Publicat

în

Comunicat de presă| Ciprian Bogdan: Legea care permitea uciderea pruncilor prin avort a fost abolită in SUA

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat o măsura istorica de a anula hotărârea din 1973 cazul Roe vs. Wade, care a recunoscut dreptul constituţional al femeii la avort.

Legea care permitea uciderea pruncilor prin avort a fost abolită in SUA!

Curtea Suprema din SUA și-a corectat Decizia prin care a susținut timp de jumătate de secol avortul.
Mișcarea de apărare a vieții (pro-life) din SUA a obținut pana la urma o victorie istorică. După mai bine de 50 ani, iată ca decizia se muta de la Washington la popor.Prin urmare, fiecare stat, va decide in privința avortului. Probabil ca vor fi state unde avortul va fi interzis, iar in alte state avortul va fi permis!

Elit - Gustul Desăvârșit

Lupta nu se va incheia aici, sunt deja multe conflicte si nemultumiri, pareri pro si contra, dar Decizia Curții Supreme trebuie respectata!

Fostul vicepreședinte republican al Statelor Unite, Mike Pence, a salutat vineri decizia Curții Supreme de revocare a dreptului constituțional la avort. El a scris pe retelele de socializare urmatorul mesaj: „Prin lăsarea acestei probleme la latitudinea statelor și a oamenilor, Curtea Supremă a corectat o eroare istorică”
Apropo, stiati ca România se afla pe locul II in lume, și locul I in Europa, in ceea ce privește rata avorturilor, conform Institutului Allan Guttmacher? Doar Rusia ne intrece la numarul de avorturi… In fiecare zi se avorteaza 400 bebeluși, si aprox 100.000 / an.

Din 1958 pana in prezent in România au fost uciși prin avort peste 22 Milioane bebeluși.

O cifra uriasa, care pune in pericol viitorul tarii noastre.

Efectele au inceput sa se văda prin scăderea drastică a populației, iar peste câțiva ani, exista riscul ca sistemul de pensii sa se prăbușească. De asemenea ducem lipsa de forta de munca. Nu mai avem cine sa ne înlocuiască…

Cred ca a venit vremea sa discutam și in România despre aceasta problema și sa căutam soluții! Instituriile centrale, judetene si locale se pot apleca mai mult spre a sprijini FAMILIA.

In tara noastra avem un Minister al Familiei insa mare lucru nu s-a intamplat de la infiintarea acestui nou minister.

Iata cum procedeaza alte state, unde exista un Minister al Familiei:

-In Germania familiile se pot baza pe o gamă largă de beneficii de la stat. Acestea includ o alocație de stat consistenta pentru copii, precum și alte prestații legate de familie, cum ar fi alocația parentală, suplimentul pentru copii și alocația scutită de impozit pentru părinții singuri – care sunt legate de circumstanțe sau nevoi specifice. Deasemenea se acorda sprijin substantial pentru achizitionarea unei locuinte pentru tinerii casatoriti.
-În Finlanda se ocupă de bunăstarea socială, protecția copilului, asistența socială și servicii pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv servicii de interpret, servicii pentru persoanele în vârstă, servicii de sănătate, asistență medicală școlară și servicii pentru elevi, cu politici împotriva violenței domestice
-În Norvegia, cea mai mare parte a bugetului merge pe beneficiile (în bani) pentru familiile cu copii
Emigratia masiva, saracia extrema, si avorturile au adus Romania pe locul III in lume in ceea ce priveste declinul demografic (dupa Syria si Ucraina, tari implicate in razboi) Guvernul Romaniei trebuie sa investeasca urgent in masuri de sprijin pentru FAMILIE, daca ne dorim sa avem viitor!
Ciprian Bogdan


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Scutirea cetățenilor de la plata lucrărilor de extindere și racordare le rețelele de energie este o inițiativă pe care o promovez de mai mulți ani, iar astăzi am reușit să o văd materializată într-un text de lege adoptat și de către Camera Deputaților. Amendamentele aduse de mine Ordonanței de urgență nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, au fost adoptate astăzi de Camera Deputaților, după ce trecuseră anterior de Senat, actul normativ mergând acum la promulgare și apoi la publicare în Monitorul Oficial.

După publicarea acestor prevederi în Monitorul Oficial, operatorii de distribuție sunt cei care au obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a rețelei electrice de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în intravilanul localităților din perimetrul concesionat. Totodată, consumatorii casnici care aleg să plătească racordarea din buzunarul propriu, pentru a avea acces mai repede la rețea, își vor primi banii înapoi pentru aceste lucrări, de la distribuitor, în termen de maxim 5 ani, inclusiv valoarea lucrărilor de proiectare. În cazul clienților non-casnici, cu excepția micilor întreprinzători (II, PFA, IF) și a instituțiilor publice, costurile nu se rambursează, dar activele rezultate în urma lucrărilor rămân în proprietatea clientului, operatorul de distribuție ocupându-se doar de exploatarea lor, fără a mai deveni proprietar, cum se întâmpla până acum.

Prevederile se aplică similar și în ceea ce privește rețelele de gaze naturale. Totodată, pentru gaze naturale, operatorii rețelelor sunt obligați să accepte, la cererea primăriilor, extinderea rețelei pentru una sau mai multe localități aparținătoare unității administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia ei deja operează rețele de gaze naturale, firma operatoare fiind cea care asigură și finanțarea lucrărilor de extindere și a branșamentelor în intravilanul localităților. Aceste lucrări se pot realiza și finanța și de către primării sau asociații de primării (ADI), cu recuperarea contravalorii de la distribuitori, în termen de 5 ani. De asemenea, am eliminat și obligativitatea plății contuarelor inteligente, astfel că românii nu vor mai trebui să plătească pentru montarea acestor contuare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur că am reușit să trecem această lege în sesiunea actuală a Parlamentului, înainte de vacanța parlamentară și le mulțumesc colegilor deputați pentru celeritate și pentru votul acordat atât în plen cât și în comisiile de specialitate. Este o lege bună pentru oameni și mă bucur că argumentele mele au fost ascultate și că a primat interesul românilor și dreptul fiecărui cetățean la un serviciu firesc în secolul 21: accesul nemijlocit la curent electric și gaze naturale.

Sorin Ioan BUMB, Senator PNL de Alba​


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Publicat

în

Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Urmare a discuțiilor purtate cu directorul general al APIA, dl Adrian Pintea, la solicitarea primarilor liberali din zona Munților Apuseni, fermierii și beneficiarii de subventii, nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării instituției.

Practic, centrele locale Zlatna și Baia de Aries vor deveni puncte de lucru, in care singurul lucru care dispare este funcția de conducere.

Din punct de vedere al documentației, procedura rămână aceeași, iar oamenii nu vor fi puși pe drumuri la Cîmpeni sau Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Apreciez deschiderea la dialog și pentru gasirea celor mai bune soluții, din partea directorului general al APIA, dl Adrian Pintea. Mulțumesc totodata și primarilor liberali care au tras un semnal de alarma.

Deputat Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare