Rămâi conectat

Ştirea zilei

Sentință finală în Dosarul „Pomponio – Finanțe Publice”: condamnări la închisoare cu suspendare și plata a 750.000 de euro prejudicii

Publicat

în

Sentință finală în Dosarul „Pomponio – Finanțe Publice”: condamnări la închisoare cu suspendare și plata a 750.000 de euro prejudicii.

După 7 ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința definitivă în dosarul penal cunoscut opiniei publice drept Dosarul „Pomponio – Finanțe Alba”, în care au fost implicați doi foşti directori de la Finanţele Publice din Alba, trei foşti funcţionari de la această instituţie, doi oameni de afaceri şi un fost angajat de la societatea comercială Pomponio S.A. Înalta Curte a decis să îi condamne pe toţi inculpații din dosar la pedepse cu suspendare sub supraveghere sau condiţionată.

De asemenea, instanța supremă a stabilit că inculpații trebuie să achite prejudicii totale de 3.445.656 de lei, adică în jur de 750.000 de euro. Astfel, fostul director adjunct al DGFP Alba (în prezent Administraţia Finanţelor Publice – AFP), Dorin Conţan, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de cinci ani pentru complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală. Totodată, ÎCCJ a dispus încetarea procesului penal față de Conțan pentru infracțiunea de fals în declarații, ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale.

Electrica Furnizare Discount

În cazul fostului coleg al acestuia din echipa de conducere a instituţiei, ex-directorul adjunct Ioan Dobra, Înalta Curte a stabilit majorarea pedepsei pronunțate pe fond de Curtea de Apel Alba Iulia de la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere la 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani pentru infracțiunea de sprijinire a unui grup infracțional nestructurat.

Tot la câte 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere au fost condamnaţi şi omul de afaceri Cosmin Limbean (angajat cu funcţie de conducere în firma Pomponio la data faptelor), foştii funcţionari Ioan Mihail Sârbu şi Ioan Dănuţ Ispas. Pentru Achimaş Ramona Maria, angajată a unei firmei private, ÎCCJ a redus pedeapsa de la 3 la 2 ani cu suspendare sub supraveghere. Un alt inculpat din dosar, Eugen Lăpădat, patronul firmei Europ­expres SRL, a rămas cu condamnarea de 2 ani cu suspendare pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia în 2015. În acest dosar, Ioan Dobra, Dorin Conţan, Ioan Sârbu şi Ioan Ispas au stat în arest preventiv timp de 1 an de zile în perioada mai 2011 – mai 2012. În total au fost trimise în judecată în 2011 un număr de 14 persoane.

Şase inculpaţi, printre care patronul Pomponio, Luca Anversa, şi cinci angajaţi ai firmei, au recunoscut faptele şi au fost judecaţi în procedură rapidă. Au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea între 20 de luni şi 3 ani cu suspendare.

Infracţiunile şi faptele inculpaţilor

În sarcina celor cinci funcţionari publici cu atribuţii de control trimişi în judecată în acest dosar s-au reţinut constituire şi sprijinire grup infracţional, favorizare a infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, conflict de interese, fals în declaraţii şi complicitate la evaziune fiscală. Pentru conflict de interese şi omisiunea sesizării organelor judiciare, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus în 2015 achitarea inculpaţilor. Dosarul a fost instrumentat de DIICOT Alba Iulia.

În esenţă, ex-angajaţii de la Finanţe sunt acuzaţi că au ajutat firma Pomponio să fraudeze bugetul statului. Omul de afaceri Eugen Lepădat a fost trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală şi executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe. Pentru a doua infracţiune s-a dispus, de asemenea, achitare. Din rechizitoriul procurorilor rezultă că inculpaţii de la firma privată au constituit o grupare infracţională pentru efectuarea unor activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele sau efectuarea unor înregistrări nelegale. Scopul a fot eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea de beneficii financiare importante.

„Activitatea infracţională a fost sprijinită de către angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, compartimentul de inspecţie şi control. În sarcina acestora s-a reţinut că şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, efectuând activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, precum asigurarea de consultanţă sau prestarea de servicii şi că au efectuat controale formale la societăţile învinuiţilor, toate acestea în scopul obţinerii direct sau indirect de foloase materiale“, se afirmă în rechizitoriul întocmit de procurori.

Despăgubiri și prejudicii de 750.000 de euro

Prin sentința pronunțată, Înalta Curte a dispus plata a circa 750.000 de euro despăgubiri civile și prejudicii, astfel: „În baza art. 14 raportat la art. 346 C.pr.pen. obligă la plata despăgubirilor civile către partea civilă Statul Român reprezentat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba:

– inculpaţii Limbean Cosmin Ioan, Ispas Dănuț Ioan, Lăpădat Eugen și Sîrbu Mihail Ioan în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Pomponio SA la plata sumei de 92.062 lei (prejudiciu din relaţia cu SC Europexpres SRL) reprezentând redevenţe miniere;

– inculpaţii Limbean Cosmin Ioan, Achimaș (Jitean) Ramona Maria, Sîrbu Mihail Ioan, Ispas Dănuț Ioan și Conțan Dorin Nicolae, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Pomponio SA la plata sumei de 1.280.071 lei prejudiciu rezultat din vânzările ilegale de beton, reprezentând impozit pe profit şi T.V.A.;

– inculpaţii Limbean Cosmin Ioan, Achimaș (Jitean) Ramona Maria, Sîrbu Mihail Ioan, Ispas Dănuț Ioan și Conțan Dorin Nicolae, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Pomponio SA la plata sumei de 843.457 lei (prejudiciu rezultat din scăzăminte 3% eroare de cântărire reprezentând impozit pe profit şi TVA);

-inculpaţii Limbean Cosmin Ioan, Achimaș (Jitean) Ramona Maria și Conțan Dorin Nicolae, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Pomponio SA la plata sumei de 55.200 lei (vânzări beton pentru drumul de acces la SC Agrobalcanica SRL, reprezentând impozit pe profit şi TVA

– inculpaţii Limbean Cosmin Ioan, Achimaș (Jitean) Ramona Maria și Conțan Dorin Nicolae, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Pomponio SA la plata sumei de 105.296,08 lei (prejudiciu rezultat din necolectarea TVA-ului prin nefacturarea lucrărilor către SC Agrobalcanica SRL);

-inculpaţii Limbean Cosmin Ioan şi Achimaș (Jitean) Ramona Maria, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Pomponio SA la plata sumei de 124.786 lei (prejudiciu rezultat din contract de întreţinere spaţii verzi fictiv, între SC Agrobalcanica SRL şi SC Pomponio SA)

-inculpaţii Limbean Cosmin Ioan și Conțan Dorin Nicolae, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Pomponio SA la plata sumei de 884.874 lei (prejudiciu rezultat din reevaluarea terenurilor vândute de SC Pomponio SA la SC Kronoşpan SA reprezentând impozit pe profit);

– inculpaţii Limbean Cosmin Ioan, Achimaș (Jitean) Ramona Maria, Sîrbu Mihail Ioan și Ispas Dănuț Ioan, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Pomponio SA la plata sumei de 59.910 lei (prejudiciu rezultat din diminuarea redevenţelor miniere)”.

Sentința este definitivă.

Publicitate

Ştirea zilei

6 august: Prima bombă de la Hiroshima. „Little boy” a ucis între 90.000 și 146.000 de persoane

Publicat

în

6 august: Prima bombă de la Hiroshima. „Little boy” a ucis între 90.000 și 146.000 de persoane

Data de 6 august, este ziua în care omenirea își aduce aminte faptul că știința și tehnologia pot declanșa catastrofe umanitare, în cazul în care apare un context cu o miză care poate genera acest lucru.

”Little Boy” a fost numele de cod al primei bombe atomice detonate în istoria umanității. Cea de-a doua avea să fie lansată peste doar trei zile, asupra unui alt oraș japonez, Nagasaki.

Electrica Furnizare Discount

Cele două bombe au fost construite în cadrul unei operațiuni care a primit numele de cod Proiectul Manhattan, inițiat de Statele Unite ale Americii și susținut de Marea Britanie și de Canada. Pentru Little Boy, bomba care a lovit Hiroshima, a fost folosit Uraniu 235, un izotop care se găsește în uraniul natural în proporție de doar 0,7%. Pentru crearea uraniului îmbogățit, au fost utilizate trei metode: electromagnetică, gazoasă și termală.

Little Boy, bomba care a fost lansată deasupra Hiroshimei

Întreaga operațiune a fost posibilă din punct de vedere teoretic datorită descoperirii fisiunii nucleare de către chimiștii germani Otto Hahn și Fritz Strassmann.

Decizia de a lansa bombele asupra Japoniei a fost luată după ce Imperiul Nipon a ales să ignore ultimatumul dat de Aliați pe 26 iulie 1945, prin Declarața de la Potsdam, în care îi cereau predarea necondiționată.

Nimeni nu știe exact câți oameni au murit în explozia bombei de la Hiroshima: estimările se situează între 90.000 și 146.000 de oameni.

Pe 15 august, Japonia a anunțat că se predă. Pe 2 septembrie, a semnat și actul oficial, aceasta fiind și data la care Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

De Dorel v-am mai zis, e intreprinzător cu ștate vechi, bagă în sac două mâini și servește calitate cu un deget. E de-al nostru, local, apare frecvent și rupe gura târgului cu „realizările” lui, se remarcă și chiar dacă nu ar face asta, cine să-i și fure locul dacă el are monopolul?

Astăzi pe Dorel l-a „încercat” vremea, a bătut vântul și ploaia, cum zice un mare clasic în viață, și-a scos la iveală un fapt ce s-ar defini în Ardeal ca „râsu’, plânsul”.

De ce și-a petrecut ăla ce a inventat schela și măsurile de siguranță timpul în zadar, numai Dorel știe, fiindcă el are o metodă proprie, una ce-ți teleportează ditamai conglomeratul de fier direct în sufragerie, cum a fost și cazul, astăzi, în urma furtunilor, la blocurile „M” din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Acum, Dorel ca Dorel, dar și restul să fie și ei veri din frați, șogori din altă țară, de-s toți chitiți să nu vadă și cetățeanul să plătească cu spor și cu nemiluita? Păi, totuși, pe care planetă ne aflăm? Am venit la încasat sau mai facem și treabă?

PS: arată bine bordura aia Dorele, zici că trebuie să chemi un frizer să o ia pe părți, pe față și pe dos, ori să vină domnul cu recepția lucrărilor și să zică odată pentru totdeauna NU !

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Publicat

în

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Natura se abate cu toată forța sa asupra județului Alba. În municipiul Aiud, la Magina, forța vântului a fost mai puternică decât rezistența unui trunchi de copac, situat în centrul satului pe drumul principal.

ANM a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de vijelie puternică, grindină, descărcări electrice și averse torențiale valabilă în mai multe localități din județul Alba.

Citește și: Pompierii din Alba Iulia au degajat în cursul după-amiezii de astăzi, 5 august, un copac care a căzut pe strada Cloșca din municipiu, urmare a vremii instabile.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Săsciori, Șugag, Pianu, Daia Română, Șpring, Ciugud, Berghin, Gârbova, Roșia de Secaș, Câlnic, Cut, Ohaba, Doștat.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare