Sentință definitivă în dosar penal a patru bărbați care au tâlhărit și amenințat cu moartea o femeie de 92 de ani, în propria casă. Ce pedepse au primit agresorii

Sentinţa definitivă într-un dosar penal în care patru bărbaţi au fost judecaţi pentru tâlhărie calificată a fost pronunțată joi, 12 septembrie 2019, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Doi dintre inculpaţi sunt din Miercurea Sibiului, iar ceilalţi doi din comuna Gârbova, Alba. Tâlhăria a avut loc în iulie 2016. Persoanele condamnate sunt Găldean (fost Rupa) Nicolae Remus (32 ani), Teodorescu Cătălin Grigore (37 ani), Lazăr Gheorghe Viorel (28 ani) şi Moldovan Silviu Daniel (19 ani).

Autorii infracţiunii au fost identificaţi în luna februarie 2018 de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Alba, în colaborare cu poliţiştii din cadrul serviciului similar din IPJ Hunedoara. Tânărul de 19 ani care era minor la momentul comiterii faptei a fost condamnat de Judecătoria Alba Iulia la măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ pe o perioadă de 8 luni pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tâlhărie calificată. Găldean Nicolae Remus a primit 7 ani, 1 lună şi 20 de zile de închisoare, pedeapsă care include şi o condamnare anterioară, inculpatul fiind recidivist. Teodorescu Cătălin Grigore, care este de asemenea recidivist, a primit 6 ani şi 3 luni de închisoare cu executare. Lazăr Gheorghe Viorel a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare.

”În noaptea de 01/02.07.2016, în baza unei înţelegeri anterioare, cei patru inculpaţi s-au deplasat pe raza comunei Şibot, în localitatea Băcăinţi, cu autoturismul marca BMW, proprietate personală a inculpatului Lazăr, condus de acesta din urmă, la indicaţiile inculpatului Găldean (fost Rupa ) . Ajungând în apropierea imobilului cu nr. 187 din localitatea Băcăinţi, unde se află locuinţa persoanei vătămate , în vârstă de 92 de ani, inculpaţii Găldean şi Teodorescu au coborât din maşină, având asupra lor cagule confecţionate artizanal, şi au pătruns prin efracţie în locuinţa persoanei vătămate de unde, prin ameninţări cu moartea şi prin acte de violenţă, inculpatul Găldean a sustras suma de 1400 lei. În acest timp, inculpaţii Lazăr şi Moldovan au rămas în autovehicul, aşteptând ca ceilalţi doi inculpaţi să ducă la îndeplinire misiunea şi să le asigure scăparea, urmând a împărţi ulterior suma de bani sustrasă, inculpatul minor oferind suport moral şi în baza promisiunii anterioare de tăinuire a bunurilor”, se precizează în rechizitoriu.

Femeia de 92 de ani a declarat că, în jurul orei 3:00, noaptea, în timp ce se odihnea în locuinţa sa, a fost trezită de o bubuitură puternică în uşa de la intrare, iar la scurt timp, în dormitorul au pătruns două persoane de sex bărbătesc, mascate, iar una dintre ele i-a solicitat să îi dea toţi banii pe care îi deţine în locuinţă, ameninţând-o cu moartea.

”Unul dintre autori a procedat la smulgerea din corpul aparatului de telefonie fixă aflat în locuinţa persoanei vătămate a receptorului acestuia, cu scopul de a preveni alertarea autorităţilor de către aceasta. Lovindu-se de refuzul persoanei vătămate de a preda sumele de bani din interiorul locuinţei, unul dintre autori a apucat-o pe aceasta cu mâinile de hainele din zona gâtului, trăgând-o jos din patul în care se odihnea, pe duşumeaua dormitorului, după care ambii autori au procedat la scotocirea corpurilor de mobilier din interiorul camerei şi din restul încăperilor aflate în locuinţă, în scopul identificării locaţiilor în care victima îşi ţinea banii. În urma scotocirii corpurilor de mobilier din locuinţa persoanei vătămate, inculpaţii au identificat sub salteaua patului în care se odihnea persoana vătămată un portmoneu din material textil de culoare albastră, din interiorul căruia au sustras suma de aproximativ 1.400 de lei”, se afirmă în hotărârea instanţei de judecată.

Ulterior, inculpaţii au părăsit în grabă locuinţa, nu înainte de a o ameninţa din nou cu moartea pe femeie că o vor omorî în cazul în care aceasta va alerta autorităţile cu privire la faptă. ”Modul de comitere a faptei, dar şi împrejurarea că au participat 4 persoane, imprimă faptul un grad de pericol social ridicat, prin prisma faptului că inculpaţii s-au pregătit pentru comiterea infracţiunii, de vreme ce cei doi inculpaţi care au pătruns în imobilul persoanei vătămate purtau cagule şi mănuşi, s-au deplasat cu un autoturism, au ales o oră înaintată – ora 4.00 dimineaţa – oră la care somnul este profund, iar şansele dea fi recunoscuţi de alte persoane sunt foarte scăzute, rolurile între participaţi au fost împărţite, dar având în vedere şi că prin participarea mai multor persoane la comiterea unei infracţiuni cresc şansele de reuşită infracţională, fiind înfrântă mai uşor rezistenţa victimei, aşa cum a fost şi în cazul de faţă, iar şansele inculpaţilor de a-şi asigura scăparea sunt crescute de vreme ce, în timp ce doi dintre inculpaţi se aflau în locuinţa persoanei vătămate, ceilalţi doi îi aşteptau în maşină pentru a le asigura scăparea, urmând ca bunurile să fie împărţite între toţi”, a afirmat magistratul care a pronunţat condamnările.

La momentul identificării, trei dintre inculpaţi au fost arestaţi preventiv, ulterior fiind eliberaţi sub control judiciar. Curtea de Apel a respins apelurile formulate de inculpaţi şi a dedus din pedepsele aplicate perioadele de arest preventiv, precum şi cele executate până la data pronunţării sentinţei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...