Senatul a aprobat aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la alimente. Reducerea accizei la băuturile spirtoase intră în vigoare de la 1 octombrie 2015

spirtoasePlenul Senatului a aprobat, marți, modificarea Codului Fiscal privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru alimente, inclusiv băuturi. De asemenea, Senatul a adoptat un amendament care prevede ca reducerea nivelului accizelor la băuturile spirtoase să intre în vigoare din 1 octombrie 2015 și nu de la 1 ianuarie 2016, amendament ce fusese initial respins în Comisia pentru buget finanțe. Camera Deputatilor este camera decizională.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal prevede faptul ca „in domeniul TVA , incepand cu 1 iunie 2015, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru bunuri alimentare, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, precum si pentru serviciile de restaurant si de catering”.

Senatul a adoptat si un amendament al PNL, care prevede ca reducerea nivelului accizelor la bauturile spirtoase, inclusa si in proiectul noului Cod Fiscal, sa intre in vigoare de la data de 1 octombrie 2015 si nu de la 1 ianuarie 2016.

Amendament a avut la baza solicitarea Asociatiei producatorilor si importatorilor de bauturi spirtoase din Romania, care a sustinut ca, din analiza pietei, trimestrul IV reprezinta pentru aceasta industrie circa 40% din totalul vanzarilor anuale.

In plus, acestia mentioneaza ca, potrivit estimarilor proprii, reducerea accizei de la 1 ianuarie 2016 ar inseamna, pentru 2015, o scadere semnificativa a vanzarilor de bauturi spirtoase, iar din punctul de vedere al bugetului de stat, aceasta scadere de vanzari ar avea efect direct asupra incasarilor din accize si din TVA.

Amendamentul suna astfel: „Anexa 1 la Titlul VII din Codul Fiscal se modifica la punctul 5 si va avea urmatorul cuprins:

Nr. crt. 5 – Alcool etilic, din care: / U.M. hl de alcool / Acciza (lei/UM) 3,306/98

5.1 Alcool etilic produs de micile distilerii / Acciza (lei/UM) 1.653,49″

„Avand in vedere ca devansarea aplicarii noii valori a accizei pentru bauturile spirtoase nu se putea face prin proiectul de Cod Fiscal aflat in dezbaterea Parlamentului (care va intra in vigoare abia de la 1 ianuarie 2016), modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal se impune ca solutie legislativa pentru validarea propunerii de aplicare a accizei reduse de la 1 octombrie 2015”, motiveaza PNL amendamentul.

„Pe un anumit segment de produse faptul ca reducerea TVA-ului se produce la 1 ianuarie, iar statistic se constata ca peste 30% din productie si din vanzari se realizeaza intre 1 septembrie si 1 ianuarie, producatorii au solicitat ca aceasta reducere a accizei sa se faca cu 1 octombrie 2015. Au venit si cu un calcul care arata ca, daca nu se ia aceasta masura, pe aceste 3 luni de zile se vor pierde bani la buget, nu se vor incasa, pentru ca in aceste 3 luni ei care sunt comerciantii sunt interesati sa consume stocul de marfa cu acciza mult mai mare si sa se aprovizioneze imediat dupa data de 1 ianuarie cand scade valoarea acestei accize”, a argumentat in plen senatorul PNL Dinca Marinica.

La randul sau, senatorul PSD Viorel Arcas, presedintele Comisiei de buget-finante, a precizat ca acest amendament nu ar avea ce cauta in ordonanta, pentru ca aceasta se refera in ansamblul sau la reducerea TVA la alimente la 9%, iar amendamentul se refera la reducerea de accize.

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a remarcat ca, in normele de aplicare care au aparut, sunt excluse cu numere de cod din produsele aprobate un alt numar de produse. „Tehnic nu pricep cum produse care apar in descrierea din ordonanta ca fiind produse alimentare, din ele sa fie excluse normele de aplicare, stiind ca de principiu o norma de executare nu poate sa depaseasca puterea legii”, a atras atentia Popa.

sursa:agerpres, hotnews

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...