Rămâi conectat

Ştirea zilei

Senatorii se reunesc de la ora 14, într-o ședință plen de URGENȚĂ, pentru RESPINGEREA proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatorii se întrunesc astăzi, într-o ședință plen de urgență, ce va începe la ora 14:00, pentru respingerea propunerii legislative depuse de UDMR, ce prevede autonomia Ținutului Secuiesc. Această lege a fost adoptată tacit ieri, 28 aprilie, în Camera Deputaților. Proiectul a ajuns la Senat, care este for decizional.

Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat, într-o postare pe pagina sa de socializare că senatul a fost convocat în plen, ședința având un singur punct pe ordinea de zi. Acesta a precizat că ședința va avea loc la fel ca şi cea de săptămâna trecută, cu prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor participând de la distanţă, votul urmând a fi acordat prin telefon.

”Astăzi, de la ora 14.00, am convocat plenul Senatului cu un singur punct pe ordinea de zi. Senatorii PSD vor vota ÎMPOTRIVA proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc!”, a scris Cazanciuc.

Prima reacție care critică adoptarea inițiativei a venit de la fostul premier Viorica Dăncilă care susține, într-o postare pe Facebook, că trecerea tacită a proiectului de lege nu arată doar „lipsa de profesionalism, cu și o inconștiență politică”.

În același timp, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a scris astăzi pe o rețea de socializare că PSD nu susține proiectul de lege.

”PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Acest proiect are numai rapoarte de respingere și avize negative. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere”, ascris Ciolacu.

„Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României”, se arată în proiectul de lege iniţiat de deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza.

Iniţiatorii susţin că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

Ţinutul Secuiesc, care ar urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita precum şi „scaunul istoric Mureş”, ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.

„În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris”, conform proiectului de lege.

Surse: stiripesurse, StirileTVR

Sursă foto: Arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea