Rămâi conectat

Actualitate

Senator Alexandru Pereș – Interpelare adresată Ministerului Finanțelor Publice

Ziarul Unirea

Publicat

în

*Obiectul interpelării: reanalizare a modului în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, astfel încât în orașul Ocna Mureș să se poată continua investițiile în infrastructură

Domnule Ministru,

Modul în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale reprezintă, pentru Ocna Mureș imposibilitatea de a continua investițiile de care orașul are nevoie.

Ocna Mureș are circa 15.000 de locuitori și până în anul 2010 a fost un oraș monoindustrial, latura economică bazându-se strict pe Uzina de Produse Sodice (UPSOM) și SALINA Ocna Mureș. Din anul 2010 ambele unități și-au întrerupt activitatea, astfel că dezvoltarea orașului s-a oprit. Tot în acel an s-a prăbușit și singurul supermarket din oraș. În aceste condiții, Ocna Mureș a paralizat atât economic cât și social, iar încasările administrației locale au scăzut semnificativ.

Alocarea pe anul 2014 a avut drept criterii de stabilire a valorii acesteia numărul de locuitori, gradul de încasare a taxelor și impozitelor și suprafața unității administrativ-teritoriale. Aplicarea acestor principii de atribuire a permis ca bugetul orașului Ocna Mureș să beneficieze de aproximativ 2.000.000 lei, folosiți integral pentru investiții în infrastructură, dar lucrările trebuie să continue pentru a putea deveni un oraș atractiv pentru oricine dorește să investească în zonă, dar să devină și un oraș sigur, fără amenințarea unor prăbușiri din cauza câmpului de sonde al Salinei, aflat chiar în mijlocul localității.

De asemenea, în ultima vreme orașul Ocna Mureș trebuie să rezolve singur și protejarea masivului de sare de apele pluviale, deși masivul de sare este gestionat de SNS SALROM SA prin SALINA Ocna Mureș. Degradarea continuă a acestuia reprezintă un pericol major, afectează însăși existența fizică a orașului.

În 2015, s-au folosit criterii care nu țin cont de numărul populației ori suprafață. Gradul de încasare mare pe care l-a avut Ocna Mureș a făcut ca acel calcul să ducă orașul peste limita de 6.000.000 lei prevăzuți în legea bugetului de stat, rezultând o alocare bugetară de ZERO lei. Acest lucru face ca investițiile să fie reduse la mai puțin de jumătate față de valoarea de anul trecut. În aceste condiții refacerea economică și socială a orașului este blocată, iar siguranța fizică a orașului este în pericol din cauza imposibilității de a finanța din propriul buget reconstrucția canalului de gardă, obiectiv major de protecție împotriva apelor pluviale.

În aceeași situație (ZERO lei alocări pe 2015) mai sunt încă 88 de orașe, iar alte 87 primesc mult mai puțin decât în anul 2014.

Criteriile folosite și modul de calcul pentru alocarea bugetară pe anul 2015 încurajează administrațiile locale care nu au un bun grad de încasare a taxelor și impozitelor, încurajează delăsara și dezinteresul pentru banul public, pe banul public. O modalitate a repartizării sumelor cuvenite precum cea pe anul 2015 nu face decât să blocheze orice investiție, orice șansă de dezvoltare, inclusiv imposibilitatea creării de locuri de muncă, pentru toate localitățile afectate. O distribuire a sumelor cuvenite proporțional cu gradul de încasare la buget realizează responsabilizarea administrațiilor locale din punct de vedere financiar, iar numărul locuitorilor reprezintă un criteriu de maximă importanță în stabilirea cuantumului sumelor alocate. Este absurd ca o localitate să primească 5.000 de lei pentru fiecare locuitor al său, când încasările bugetare ale comunei respective sunt aproape nule. Investițiile sunt proporționale cu numărul de locuitori și nu cu o valoare a încasărilor stabilită arbitrar.

Modul în care au fost distribuite sumele respective pe anul 2015 nu face decât să întrețină o politică de încurajare a nemuncii, a indolenței, să creeze o nouă formă de asistați ai statului: administrațiile locale incompetente.

Domnule Ministru,

Având în vedere situația detaliată pe care v-am prezentat-o, vă solicit, ca prin mecanismele specifice funcției pe care o dețineți, să reanalizați modul în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, să luați măsurile necesare astfel încât să se realizeze o distribuire rezonabilă, echilibrată și eficientă a acestora. Acest lucru este imperios necesar pentru Ocna Mureș, orașul având nevoie de continuarea investițiilor în infrastructură și în siguranța vieții și a bunurilor locuitorilor săi.

Cu stimă, Alexandru Pereș, Senator PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea