Rămâi conectat

Actualitate

Senator Alexandru Pereș – Interpelare adresată Ministerului Finanțelor Publice

Publicat

în

*Obiectul interpelării: reanalizare a modului în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, astfel încât în orașul Ocna Mureș să se poată continua investițiile în infrastructură

Domnule Ministru,

Modul în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale reprezintă, pentru Ocna Mureș imposibilitatea de a continua investițiile de care orașul are nevoie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ocna Mureș are circa 15.000 de locuitori și până în anul 2010 a fost un oraș monoindustrial, latura economică bazându-se strict pe Uzina de Produse Sodice (UPSOM) și SALINA Ocna Mureș. Din anul 2010 ambele unități și-au întrerupt activitatea, astfel că dezvoltarea orașului s-a oprit. Tot în acel an s-a prăbușit și singurul supermarket din oraș. În aceste condiții, Ocna Mureș a paralizat atât economic cât și social, iar încasările administrației locale au scăzut semnificativ.

Alocarea pe anul 2014 a avut drept criterii de stabilire a valorii acesteia numărul de locuitori, gradul de încasare a taxelor și impozitelor și suprafața unității administrativ-teritoriale. Aplicarea acestor principii de atribuire a permis ca bugetul orașului Ocna Mureș să beneficieze de aproximativ 2.000.000 lei, folosiți integral pentru investiții în infrastructură, dar lucrările trebuie să continue pentru a putea deveni un oraș atractiv pentru oricine dorește să investească în zonă, dar să devină și un oraș sigur, fără amenințarea unor prăbușiri din cauza câmpului de sonde al Salinei, aflat chiar în mijlocul localității.

De asemenea, în ultima vreme orașul Ocna Mureș trebuie să rezolve singur și protejarea masivului de sare de apele pluviale, deși masivul de sare este gestionat de SNS SALROM SA prin SALINA Ocna Mureș. Degradarea continuă a acestuia reprezintă un pericol major, afectează însăși existența fizică a orașului.

În 2015, s-au folosit criterii care nu țin cont de numărul populației ori suprafață. Gradul de încasare mare pe care l-a avut Ocna Mureș a făcut ca acel calcul să ducă orașul peste limita de 6.000.000 lei prevăzuți în legea bugetului de stat, rezultând o alocare bugetară de ZERO lei. Acest lucru face ca investițiile să fie reduse la mai puțin de jumătate față de valoarea de anul trecut. În aceste condiții refacerea economică și socială a orașului este blocată, iar siguranța fizică a orașului este în pericol din cauza imposibilității de a finanța din propriul buget reconstrucția canalului de gardă, obiectiv major de protecție împotriva apelor pluviale.

În aceeași situație (ZERO lei alocări pe 2015) mai sunt încă 88 de orașe, iar alte 87 primesc mult mai puțin decât în anul 2014.

Criteriile folosite și modul de calcul pentru alocarea bugetară pe anul 2015 încurajează administrațiile locale care nu au un bun grad de încasare a taxelor și impozitelor, încurajează delăsara și dezinteresul pentru banul public, pe banul public. O modalitate a repartizării sumelor cuvenite precum cea pe anul 2015 nu face decât să blocheze orice investiție, orice șansă de dezvoltare, inclusiv imposibilitatea creării de locuri de muncă, pentru toate localitățile afectate. O distribuire a sumelor cuvenite proporțional cu gradul de încasare la buget realizează responsabilizarea administrațiilor locale din punct de vedere financiar, iar numărul locuitorilor reprezintă un criteriu de maximă importanță în stabilirea cuantumului sumelor alocate. Este absurd ca o localitate să primească 5.000 de lei pentru fiecare locuitor al său, când încasările bugetare ale comunei respective sunt aproape nule. Investițiile sunt proporționale cu numărul de locuitori și nu cu o valoare a încasărilor stabilită arbitrar.

Modul în care au fost distribuite sumele respective pe anul 2015 nu face decât să întrețină o politică de încurajare a nemuncii, a indolenței, să creeze o nouă formă de asistați ai statului: administrațiile locale incompetente.

Domnule Ministru,

Având în vedere situația detaliată pe care v-am prezentat-o, vă solicit, ca prin mecanismele specifice funcției pe care o dețineți, să reanalizați modul în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, să luați măsurile necesare astfel încât să se realizeze o distribuire rezonabilă, echilibrată și eficientă a acestora. Acest lucru este imperios necesar pentru Ocna Mureș, orașul având nevoie de continuarea investițiilor în infrastructură și în siguranța vieții și a bunurilor locuitorilor săi.

Cu stimă, Alexandru Pereș, Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a rămas fără vilă de protocol. Ce șanse are să-și recapete privilegiile

Publicat

în

Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a rămas fără vilă de protocol. Ce șanse are să-și recapete privilegiile

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a atacat la CCR modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor preşedinţi, respectiv vila de protocol de la RA-APPS şi dispozitivul de protecţie al SPP.

Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001, care prevede că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă, informează Agerpres.

Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces în care Traian Băsescu a solicitat suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie. Băsescu a pierdut în primă instanţă procesul, însă a obţinut din partea Curţii de Apel Bucureşti sesizarea Curţii Constituţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001, atunci Traian Băsescu îşi va recăpăta privilegiile.

Judecătorul Amer Jabre, care a dispus sesizarea CCR, notează de altfel că există o „îndoială serioasă” cu privire la constituţionalitatea modificărilor aduse Legii 406/2001, solicitând şi analizarea unui articol din Codul administrativ.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: – art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea nr.243/2021; – art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei „şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”. Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul instanţei.

În calitate de şef al statului, în perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.

În octombrie 2021, Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român a fost modificată (prin Legea nr. 243/2021), fiind introdus un nou articol care prevede că foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanţă a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

Traian Băsescu a primit în luna martie, la Instanţa supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securităţii și a fost nevoit să părăsească vila de protocol, iar SPP l-a anunţat pe fostul președinte că nu mai beneficiază de dreptul la protecţie şi pază.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Avertizare meteo: COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ, în județul Alba și alte județe, până vineri. Temperaturi de până la 38 de grade

Publicat

în

Avertizare meteo: COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ, în județul Alba și alte județe, până vineri. Temperaturi de până la 38 de grade

Administrația Națională de Meteorologie a emis joi, 30 iunie, o nouă avertizare cod galben și portocaliu de disconfort termic accentuat, valabilă până vineri.

COD GALBEN

În intervalul 30 iunie – 1 iulie, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Elit - Gustul Desăvârșit
COD PORTOCALIU

În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

COD ROȘU

Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Au existat profesori care NU au lăsat elevii să participe la Bacalaureat 2022? Cîmpeanu: „Refuz să cred că avem colegi atât de cinici”

Publicat

în

Au existat profesori care NU au lăsat elevii să participe la Bacalaureat 2022? Cîmpeanu: „Refuz să cred că avem colegi atât de cinici”

„Refuz să cred că avem colegi care în mod intenționat nu au încheiat mediile la disciplinele din clasa terminală pentru a nu se prezenta în examen de bacalaureat acei candidați, pentru a nu le fi afectată media de promovare”, a declarat ministrul Educației, ieri, la TVR Info.

A fost adusă în discuție existența unor situații în care elevii de clasa a XII-a nu s-ar fi înscris la Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, pentru că unii profesori nu le-ar fi încheiat mediile.

Edupedu.ro a scris că peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și consultate de Edupedu.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sorin Cîmpeanu a declarat recent că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”.

„Am înțeles, sunt idei în spațiul public chiar că există și tendința, refuz să cred că aveam colegi atât de cinici, dar verificăm acest lucru, vă asigur, și vom avea răspunsurile în curând, pentru că în cursul acestei seri aștept rezultatele cu privire la situația promovării, pentru a vedea câți elevi nu s-au prezentat la bacalaureat, pentru că nu au vrut, și câți elevi nu s-au prezentat la bacalaureat, pentru că nu au putut să promoveze în așa fel încât să se înscrie.”, a spus ministrul Cîmpeanu.

De menționat este că ministrul Cîmpeanu a spus marți că a cerut „imperativ” o analiză cu privire la diferența dintre cei 40.000 care au început clasa a XII-a în septembrie și nu au mai ajuns să se înscrie la Bacalaureat. – detalii aici

Edupedu.ro a scris încă de la începutul lunii iunie că motivul pentru care, dintr-o dată, din ce în ce mai mulți dintre elevii care fac liceul nu se mai înscriu la Bac și se folosesc trucuri de ocolire a literei legislației recente, concepute tocmai să nu mai permită existența unor școli cu rezultate zero.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare