Rămâi conectat

Curier Județean

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” a împlinit două decenii de existenţă

Publicat

în

În cursul zilei de ieri, în Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultăţii de Teologie – Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a fost marcată împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia. Cele două decenii de existenţă au fost sărbătorite prin realizarea simpozionului interreligios „Mai aproape unii de alţii prin credinţă şi tradiţii”, manifestare organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Consiliul Judeţean Alba, instituţie care a sprijinit, financiar, publicarea volumului ce poartă titlul simpozionului. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi din conducerea SeminaruluiTeologic „Mitropolit Simion Ştefan”, universităţii albaiuliene, Consiliului Judeţean Alba, Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba Iulia, precum şi cadre didactice şi elevi. Studiile din cadrul simpozionului au fost realizate şi expuse de profesori şi „învăţăcei” de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia, Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj, Liceul Teologic Romano-Catolic „Gustav Mailat” Alba Iulia şi Colegiul Naţional „Bethlen Gabor” Aiud. „Sub nimbul realităţii creştine, la nivelul judeţului Alba, prin cele două instituţii, Arhiepiscopia Ortodoxă Română şi Inspectoratul Şcolar Judeţean cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Alba, s-a procedat la realizarea unui volum cu titlul «Mai aproape unii de alţii prin credinţă şi tradiţie» şi organizarea unui simpozion în cadrul căruia lucrările elaborate să fie prezentate. S-au implicat cadre didactice din mediul teologic şi elevi care reprezintă cele patru biserici istorice din judeţ: Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică şi Reformată. Întreg efortul nostru se doreşte să fie un răspuns la îndrumarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi al Sfântului Sinod care au hotărât ca 2011 să fie «Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română». Nădăjduim ca acest început în lucrarea noastră să fie expresia unei sincere şi frăţeşti conlucrări atât în plan didactic cât şi eclesial. Cele două Sfinte Taine: Botezul şi Cununia au numitorul comun familia, care poartă în ea taina mântuirii şi a vieţii veşnice. Pe acest fond ne exprimăm cu câteva cuvinte din rugăciunea unui înţelept «Doamne, dă pâinea celor ce au prea multă foame! Şi dă-le foame de Tine celor care au prea multă pâine»”, a menţionat pr. prof. dr. Nicolae Bolea, inspector şcolar de religie, coordonatorul volumului „Mai aproape unii de alţii prin credinţă şi tradiţii”.
Trebuie precizat că ÎPS Andrei, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a fost cel care a întocmit o adresă în luna aprilie 1991 către Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist, în care arăta necesitatea înfiinţării unei şcoli teologice la Alba Iulia „începând cu un Seminar din anul şcolar 1991-1992”. Această propunere a fost discutată în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care pe temeiul prevederilor art. 10, lit. N, şi 116 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, şi art. 51 lit. A, din Regulamentul Organelor Centrale din Patriarhia Română, la propunerea Comisiei învăţământului pentru pregătirea personalului bisericesc, a hotărât înfiinţarea Seminarului teologic ortodox în municipiul Alba Iulia, începând cu anul de învăţământ 1991-1992. Instituţia de învăţământ a fost „botezată” cu numele marelui ierarh şi cărturar Mitropolit Simion Ştefan, cel care a tipărit pentru prima dată în limba română, în anul 1648, Noul Testament de la Bălgrad şi Psaltirea în 1651, aducând prin aceasta un aport esenţial la cristalizarea limbii române literare. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Bărbat și femeie din Aiud, cercetați pentru braconaj piscicol: Au fost prinși la pescuit în perioada prohibiției

Publicat

în

Bărbat și femeie din Aiud, cercetați pentru braconaj piscicol: Au fost prinși la pescuit în perioada prohibiției

Poliţiştii din Aiud au depistat două persoane care au încălcat dispoziţiile legale privind pescuitul. Acțiunile în domeniul piscicol continuă.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba continuă acțiunile pentru prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, ieri, 16 mai 2022, poliţiştii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Aiud au acționat pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul piscicol.

Cu ocazia acestor activități, polițiștii au depistat un bărbat, de 65 de ani și o femeie de 62 de ani, amândoi din Aiud, în timp ce pescuiau pe malul unei bălți, din municipiu.

Faţă de cei doi, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „pescuitul prin orice metodă al reproducătorilor, în perioada de prohibiție”, faptă prev. şi pedepsită de art.64, lit. b din O.G.23/2008, modificată, privind pescuitul şi acvacultura.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

SJU Alba Iulia încurajează pacienții să utilizeze sistemul online de programări, pentru consultații în Policlinică. Cum se realizează o programare

Publicat

în

SJU Alba Iulia încurajează pacienții să utilizeze sistemul online de programări, pentru consultații în Policlinică. Cum se realizează o programare

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia încurajează pacienții să utilizeze sistemul online de programări, pentru planificarea și efectuarea consultațiilor, la policlinica situată pe strada Mușețelului, nr. 2.

Digitalizarea programărilor a reprezentat un proiect important pentru SJU Alba Iulia și ne dorim ca pacienții să beneficieze de această facilitate. Programările online se realizează accesând portalul spitalului: https://portal.spitalalba.ro/Programari-Online. La acest link se poate ajunge și accesând site-ul spitalului: www.spitalalba.ro (click pe ”PROGRAMARI ONLINE”). Ulterior, de pe https://portal.spitalalba.ro/, se accesează categoria ”Programări Online”. Această pagină poate fi găsită și accesând link-ul: https://portal.spitalalba.ro/Programari-Online

Elit - Gustul Desăvârșit

Programarea Online se realizează în doar câteva minute. Pacientul selectează perioada în care dorește, specialitatea medicală și medicul (dacă optează pentru unul). Ulterior, sistemul online caută intervale orare libere în perioada specificată de către dvs. După ce alegeți ziua și ora, trebuie să completați câmpurile cu: nume, prenume, data nașterii, observații (dacă sunt), numărul de telefon și să fiți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

După realizarea acestor pași, vi se va remite o fișă de date și rugămintea de a vă prezenta la consultație cu următoarele documente: • BILET DE TRIMITERE de la medicul de familie • Buletin/Carte de identitate sau certificat de naștere • Card de sănătate • Documente medicale anterioare (Scrisori medicale, Bilete externare, Analize medicale, Copii certificate medicale).

De asemenea, în continuare, se pot realiza și programări telefonice, la numerele de la fișierele policlinicii: 0258826272 sau 0258835505, dar și la numerele de telefon mobil: 0766066193 sau 0766066172. Programările telefonice se realizează, de luni până vineri, între orele 07:00 și 15:00.

Biroul de presă al SJU Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

AVARIE la rețeaua de alimentare cu apă din municipiul Alba Iulia: Furnizarea apei potabile ÎNTRERUPTĂ pe mai multe străzi

Publicat

în

AVARIE la rețeaua de alimentare cu apă din municipiul Alba Iulia: Furnizarea apei potabile ÎNTRERUPTĂ pe mai multe străzi

„Din cauza unei avarii la conduta de alimentare cu apa potabila produsa in municipiul Alba Iulia in dimineata zilei de 17.05.2022 pe strada Stefan cel Mare, SC APA CTTA SA- Sucursala Alba Iulia anuntă întreruperea furnizării apei potabile pe aceasta strada, tronsonul intre strada Closca si strada Toporasilor, până la remedierea acesteia. Estimam durata intreruperii pana la ora 13.00.

La reluarea furnizării pot aparea local depășiri ale parametrului turbiditate, situație în care rugăm clienții, să folosească apa numai in scopuri menajere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Eventualele perturbaţii, apărute în zona dumneavoastră după reluarea furnizării vă rugăm să le semnalați imediat Dispeceratului Sucursalei Alba Iulia la numărul de telefon 0723 – 212647 sau Dispeceratului Apa CTTA SA Alba la numărul de telefon 0258 – 834501, în vederea intervenţiei.

Vă mulţumim pentru înţelegere şi ne cerem scuze pentru disconfortul creat.”, a transmis SC APA CTTA SA – Sucursala Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare