Rămâi conectat

Ştirea zilei

Secție nouă și modernă de recuperare, medicină fizică și balneologie la Spitalul Județean de Urgență Alba. Investiție de 20 de milioane de lei de la CJ Alba 

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Secție nouă și modernă de recuperare, medicină fizică și balneologie la Spitalul Județean de Urgență Alba. Investiție de 20 de milioane de lei de la CJ Alba

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au aprobat de curând planul urbanistic de detaliu pentru construirea noii Secții de Recuperare, Medicină fizică și Balneologie a Spitalului Județean de Urgență Alba, o investiție urgentă pentru sănătatea tuturor locuitorilor județului Alba.

În prezent, secția respectivă funcționează în clădiri vechi în preajma Catedralei Reîntregirii, în zona unde tot spitalul județean mai are și secția de psihiatrie. Tot acolo și tot într-o clădire care a fost folosită de spitalul județean, un imobil monument istoric, fostul spital militar din Alba Iulia, Consiliul Județean Alba a amenjat una dintre atracțiile culturale ale orașului, Muzeul Icoanei – Museikon.

Acum, „conviețuirea” acestor trei obiective atât de diferite în acea zonă este dificilă pentru toți: vizitatorii muzeului trec pe lângă clădirea unde sunt încă bolnavi psihic, secția în care sunt îngrijiți aceștia este tot o clădire veche, iar în vecinătate, unde este „recuperarea”, tot în imobile vechi depășite, avem planurile mai vechi ale Consiliului Județean Alba de a amenaja pe întreg bastionul Sfântul Mihail al Cetății Alba Iulia un pol cultural și turistic. Acesta va include, pe lângă Museikon, noul sediu al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” și acel mult dorit de către cetățeni și de către președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, teatru de proiecte.

Ca acest pol cultural să se realizeze este nevoie ca imobilele respective să nu mai fie ocupate de secții ale Spitalului Județean de Urgență Alba pentru a fi restaurate și reamenajate pentru noile funcțiuni. La fel de important este ca secțiile respective să fie mutate în imobile mai confortabile, moderne astfel încât să crească și calitatea actului medical, care nu ține numai de priceperea medicilor, ci și de condiții și de dotări.

Psihiatria se va muta într-o clădire care va fi construită în curtea Spitalului Județean de Urgență Alba într-un contract cu Compania Națională de Investiții, căreia i-a și fost predat amplasamentul, iar Secția de Recuperare, Medicină fizică și Balneologie se va muta într-un spațiu nou a cărui realizare a primit, cum am spus, acordul Consiliului Local Alba Iulia.

„Odată primit acest acord, urmează să se realizeze proiectul tehnic pentru un spațiu de 50 de paturi pentru internări scurte de maximum 12 zile, un ambulatoriu cu toate dotările necesare, spații tehnice… Pentru asta vom extinde clădirea fostei școli postliceale sanitare de pe strada Petru Dobra (peste drum de fosta fabrică de încălțăminte Ardeleana), vom realiza accesele necesare, utilitățile, dotarea, tot ce este de trebuință pentru ca activitatea asta de recuperare medicală și balneologie să se desfășoare în condiții de confort și pentru pacienți, și pentru medici. Finanțarea acestei investiții, proiectarea și execuția, este din partea Consiliului Județean Alba și este estimată la 20 de milioane de lei”, ne-a precizat Diana Mârza, managerul general al Spitalului Județean Alba.

Construcția existentă va fi extinsă pe verticală cu o mansardă și alipit de ea se va construi o aripă complet nouă ce va avea subsol, parter, 2 etaje și o mansardă. Se va ajunge de la o suprafață desfășurată de 762 mp cât este în prezent la o suprafață desfășurată de 2138,5 mp.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea