Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Sechestru asigurător pe averea primarului Mircea Hava, instituit de DNA

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Primarul Mircea Hava, viceprimarii Paul Voicu şi Ioan Bogăţan cercetaţi penal în dosarul subvenţiilor acordate STP Alba

 DNA Alba Iulia a dispus luarea măsurii asigurătorii a inscripţiei ipotecare asupra bunurilor imobile aparţinând primarului municipiului Alba Iulia  – Mircea Gheorghe Hava, viceprimarilor Paul Voicu şi Ioan Bogăţan, a directorului STP Stelian Constantin Nicola (plus doi subalterni) şi a altor 8 angajaţi din primărie în dosarul penal nr. 213/P/2011 pentru recuperarea sumei de 29.262.265 lei. Suma ce urmează a fi recuperată reprezintă subvenţii eşalonate, acordate “cu încălcarea legii”, de Primăria Municipiului Alba Iulia către SC STPS Alba astfel: în 2009 – 8.750.129 lei, în 2010 – 9.628.262 lei, în 2011 – 10. 883. 874 lei.

          În dosarul penal 213/P/2011 din 17.02.2012 sunt urmăriţi penal primarul Mircea Hava – în calitate de învinuit, pentru săvârşirea infracţiunii de acordare de subvenţii cu încălcarea legii iar Paul Voicu, Ioan Bogăţan, Stelian Constantin Nicola şi alţi angajaţi din primărie şi STP Alba sunt cercetaţi pentru complicitate la infracţiunea de acordare de subvenţii cu încălcarea legii, neurmărirea destinaţiei subvenţiei conform legii, conform constatării făcute de DNA Alba Iulia.

          Potrivit dosarului întocmit de procurori, SC STP SA Alba Iulia, în calitate şi de concesionar în baza contractului de concesiune nr. 3835/2001 (prelungit prin două hotărâri succesive de consiliu local – nr. 46/2011 şi 223/2011), trebuia să asigure continuitatea serviciului de transport public local până la desemnarea altui operator de transport local, desemnat în urma unei licitaţii publice, în acest sens întocmindu-se actul adiţional nr. 4/25.11.2011.  Prin hotărâri de consiliu local (nr. 236/10.07.2009 şi HCL 157/22.07.2010) s-a decis subvenţionarea cu 80% – în anul 2010 şi cu 50% – în anul 2011 pentru transportul tuturor categoriilor de pensionari din Alba Iulia, în funcţie de numărul total al acestor pensionari.  Hotărârile de consilu local au fost urmate de încheierea de protocolae  între primărie şi STP, din care “rezultă că concendentul se obliga să subvenţioneze activitatea prestată de opratorul de transport local în funcţie de numărul total al pensionarilor cu domiciliul pe raza municipiului Alba Iulia, în procentul stabilit în aceste hotărîri”. Procurorii au descoperit că “începând cu anul 2009, concedentul (n.r. Primăria Alba Iulia) a acordat în mod nelegal subvenţii pentru serviciul de transport public local efectuat de concesionarul SC Societatea de Transport SA Alba Iulia, în temeiul contractului de cesiune nr. 3835/2001.

Facturile şi respectiv certificatele la plată au fost semnate de angajaţi ai STP şi primăriei iar  ordinele de plată au fost semnate de viceprimarii Voicu şi Bogăţan. De precizat că cei doi viceprimari mai au o ipotecă instituită pe averea imobilă, în dosarul FC Unirea.

Mai mult decât atât, din declaraţiile date de învinuiţi după începerea urmăririi penale a rezultat că pe toată perioada executării contractului de concesiune serviciu de transport public local între Primăria Municipiului Alba Iulia a rezultat FĂRĂ ECHIVOC că SC STP SA Alba Iulia a solicitat şi încasat lunar de la Primăria Alba Iulia subvenţii pentru funcţionalitate conform solicitărilor lunare ale acesteia şi că SC STP SA Alba Iulia a achiziţionat un soft informatic care permite cunoaşterea cu exactitatea a numărului de călătorii efectuate pe categorii de călători”.

          Primarului Mircea Hava i s-a instituit sechestru asigurător asupra imobilului din strada Toporaşilor şi cel din strada Cireşului, din Alba Iulia.  Viceprimarului Paul Voicu i s-a instituit sechestru asigurător  asupra imobilelor de pe strada Iona Alexandru, strada Drăgăşani – Miceşti şi din Bărăbanţ. Viceprimarului Ion Bogăţan  i s-a instituit sechestru asigurător asupra imobilelor din strada Octavian Goga, Calea Moţilor. Directorului STP, Stelian Nicola i s-a instituit sechestru asigurător  asupra imobilelor din strada Vasile Goldiş şi strada Ponor. Totodată, şi celorlalţi cinci angajaţi din primărie şi altor doi din STP li s-a instituit sechestru asigurător pe proprietăţi.

În dosarul penal nr. 213/P/2011 cercetările continuă.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea