Rămâi conectat

Actualitate

Seceta afectează producţiile de cereale din campania agricolă de vară

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

*Interviu cu ing. Nicolae BUDRALĂ, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Alba

    – Stimate domnule director Nicolae Budrală, în ultima perioadă lipsa precipitaţiilor şi-a spus cuvântul şi în judeţul Alba. Cum afectează seceta campania agricolă de recoltare a cerealelor păioase?
– Îndeosebi pe terenurile nisipoase şi de luncă însămânţate în toamnă, soluri cu permeabilitate ridicată, apa se evaporă şi afectează culturile. Seceta se manifestă în toate zonele cu teren nisipos sau de luncă din judeţ, dar cea mai afectată este zona Sebeşului. Porumbul, de exemplu, s-a răsucit şi nu mai avansează în creştere. De asemenea, seceta influenţează şi inflorescenţa, iar dacă nu plouă, nu se produce fecundarea. La această dată, ne aflăm cam la deficitul de apă înregistrat înaintea ploilor din primăvară, fiind de 140 – 220 mc/ha. Deocamdată, nu se poate vorbi despre calamitare, dar seceta este vizibilă, cum am spus, în zona Sebeşului, la Lancrăm, de exemplu, unde pe suprafeţe mici orzul este parţial sau total compromis. Situaţia va deveni îngrijorătoare dacă în următoarea săptămână temperaturile se menţin la 35, 36, 37 sau chiar 38 – 40 de grade Celsius şi nu va ploua. Deja porumbul are două etaje de frunze uscate şi situaţia se poate agrava. După cum bine ştiţi, în prezent sistemele de irigaţii mai funcţionează doar la Rădeşti, pe circa 100 de hectare şi la Doştat, pe aproximativ aceeaşi suprafaţă. La Rădeşti a fost o problemă, deoarece instalaţiile de irigaţii aparţin Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, iar pentru a putea fi exploatate, acestea ar fi trebuit să treacă la administraţia publică locală. Din informaţiile pe care le deţin, acum este în derulare transferul către Primăria Rădeşti. În schimb, la Doştat, situaţia e clară, sistemul de irigaţii este în sistem privat şi funcţionează.
– Cum v-aţi pregătit pentru campania agricolă din această vară?
– Din punctul nostru de vedere, condiţiile pentru derularea campaniei agricole de vară sunt excepţionale. Avem parcul auto pregătit cu maşinile şi utilajele agricole gata să intre la recoltat: 528 de combine, din care 224 sunt din import, fiind dotate cu echipamente agricole de ultimă generaţie, 3566 de tractoare şi 1590 de remorci, la care se adaugă alte utilaje agricole. Motorina necesară va fi în continuare subvenţionată cu circa 1 leu/litru. De asemenea, 42 de depozite autorizate sunt pregătite să preia recoltele, acestea fiind dotate cu cântar, aparatură pentru măsurarea calităţii grâului etc. Practic, în câteva zile bune de lucru noi am fi gata cu recoltatul, dacă vremea va permite. Unde s-a intrat deja la recoltat, am constatat că din punct de vedere calitativ grâul stă foarte bine, având umiditatea cuprinsă între 11 – 14%.
– Care sunt principalele culturi de cereale păioase pe care v-aţi propus să le recoltaţi în campania agricolă de vară din acest an şi de pe ce suprafeţe? Aveţi o estimare a producţiei la hectar?
–  De la bun început trebuie să vă sesizez faptul că atât suprafeţele cultivate, cât şi producţia medie estimată la hectar vor fi mai scăzute decât anul trecut. Iar cauzele se cunosc: din cauza secetei nu s-a putut însămânţa la timp nici în toamnă, suprafeţe calamitate etc. La grâu, dacă anul trecut era cultivată suprafaţa totală de 16920 ha, cu o producţie medie la hectar de 3838 kg, în acest an suprafaţa este mai mică cu aproape 7000 de hectare, fiind de numai 10186 kg/ha, cu o producţie medie de 3000 kg/ha. La fel se va întâmpla şi la orz: 1346 ha în 2011, cu o producţie medie de 3400 kg/ha şi doar 750 ha în 2012, cu o producţie estimată la hectar de 2500 kg şi la rapiţă: 1315 ha în 2011, cu o producţie medie de 2222 kg/ha faţă de 492 ha în 2012, cu o producţie medie estimată de 1500 kg/ha. În schimb, la orzoaică de primăvară va creşte suprafaţa, iar recolta va fi aproximativ aceeaşi: 3055 ha în 2011 (2529 kg/ha) şi 4450 ha în 2012 (producţie estimată de 2500 kg/ha).

– Vă mulţumesc şi vă doresc să obţineţi producţii agricole cât mai mari!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea