Rămâi conectat

Economie

Scutirile de taxe la şomajul tehnic vor fi reintroduse până la 31 martie 2014

Ziarul Unirea

Publicat

în

Firmele ale căror angajaţi sunt trimişi în şomaj tehnic cu suspendarea contractului de muncă vor fi scutite de la plata contribuţiilor sociale, pentru maximum 90 zile, anunță MEDIAFAX. Acest sistem a mai fost aplicat de Guvernul Boc pe timp de criză şi va fi reintrodus de actualul Guvern până la 31 martie 2014.

Patronii firmelor cu capital privat vor fi astfel scutiţi, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX, de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, a contribuţiei de asigurări pentru şomaj şi a contribuţiei de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Angajatorilor li se va impune însă să restituie imediat şi cu precădere contravaloarea tuturor scutirilor de la plata contribuţiilor sociale dacă efectuează concedieri colective în anul calendaristic în care au beneficiat de această facilitate.

Prin derogare de la prevederile reglementărilor legale în vigoare, perioada de scutire de la plată a contribuţiilor sociale datorate va constitui stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi în sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

În prezent, datorită (din cauza – n.r.) efectelor negative ale crizei economico-financiare, foarte mulţi angajatori cu capital privat îşi întrerup sau îşi reduc temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, fără încetarea raporturilor de muncă. Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporarea activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Cu toate că activitatea este redusă sau întreruptă, angajatorii suportă un volum mare de cheltuieli pentru plata contribuţiilor sociale aferente indemnizaţiei plătită salariaţilor ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate temporar„, este explicaţia deciziei pregătite de Guvern citată de MEDIAFAX.

Reintroducerea acestui sistem este argumentată prin necesitatea asigurării funcţionării întreprinderilor cu capital privat pe timp de criză şi a păstrării locurilor de muncă, având în vedere efectele negative ale crizei economice în ceea ce priveşte reducerea numărului de operatori activi pe piaţă, înăsprirea condiţiilor de creditare şi accesul încă limitat al întreprinderilor din România la creditare şi garantare, precum şi, în general, gradul scăzut de capitalizare a acestora, în scopul reducerii numărului falimentelor în special în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii şi pentru asigurarea menţinerii în vigoare a contractelor de muncă ale specialiştilor în perioadele cu activitate economică redusă.

Guvernul consideră astfel că situaţia economică „este una excepţională” şi se impune luarea unor măsuri urgente care să vizeze reducerea, pentru o perioadă determinată de timp, a plăţilor datorate de angajatorii cu capital privat la diversele fonduri de asigurări sociale.

Sursa: MEDIAFAX


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

GAL Asociația Țara Secașelor Alba-Sibiu anunță prelungirea sesiunilor de cereri pentru proiecte LEADER pentru MĂSURA M2/2A și MĂSURA M6/3A

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț   GRUPUL  DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER  aferentă măsurilor:  I.MĂSURA M2/2A  – ,,Soluţii inovative pentru o agricultură/industrie alimentară competitivă în microregiunea Țara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M2/2A-09/08.02.2024-20.02.2024 Data limită pentru depunerea proiectelor: 15 aprilie 2024; II.MĂSURA M6/3A –,,Promovarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea