Scut – da. Vize pe când?
Preşedintele Traian Basescu a început de ieri o vizită în Statele Unite ale Americii, la Washington. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, şeful statului se află în capitala SUA pentru finalizarea unor acorduri bilaterale între România şi Statele Unite. Agenda preşedintelui României în capitala Statelor Unite nu este însă deocamdată în totalitate cunoscută. Domnia sa este însoţit în acestă vizită de lucru (deşi sună a limbaj de lemn – potrivit uzanţelor diplomatice vizita de lucru este una de rangul trei, după vizitele de stat sau cele oficiale) de către şeful SMG, de miniştrii Apărării şi de Externe, de directorii SRI şi SIE şi de către ambasadorul american la Bucureşti. După cum mulţi ştiu, aceasta este prima vizită a lui Traian Băsescu la Washington în mandatul lui Barack Obama. Este adevărat că preşedintele nostru s-a mai întâlnit faţă în faţă cu preşedintele Obama cu prilejul unor evenimente mai importante la nivel european sau mondial. De data aceasta cei doi şefi de stat s-au întâlnit la ora 17.40, ora României, (deşi iniţial nu a fost confirmată oficial această întrevedere). Întâlnirea este foarte importantă pentru România, deoarece este prima vizită oficială la Casa Albă a preşedintelui Traian Băsescu. Ziariştii nu au avut acces la întâlnirea dintre cei doi preşedinţi. Preşedintele american Barack Obama a venit direct, după o vizită internă în statul Ohio, pentru întâlnirea cu Traian Băsescu. Imediat înainte de a se vedea cu şeful statului român, Obama a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Joe Biden şi cu directorul CIA, Leon Panetta, ceea ce pare să indice că întrevederea cu şeful statului român s-a axat pe chestiuni de securitate. Această întâlnire era, oarecum, previzibilă (chiar dacă nu în toate detaliile), deoarece încă de aseară, în jurul orei 19.15 – ora României, Secretarul de Stat american Hillary Clinton şi ministrul de Externe român Teodor Baconschi au semnat, la Washington, Acordul privind amplasarea unui scut antirachetă în România. Acesta va permite amplasarea şi operarea unui sistem antirachetă american terestru, cu rachete SM-3, în România, care ar trebui să devină operaţional în 2015. Potrivit Consiliului de Apărare a Ţării, România nu va găzdui însă baze radar, nu va cumpăra rachete interceptoare SM-3 şi nu va plăti pentru instalarea sau amplasarea locaţiei.
După cum se ştie deja, România şi SUA sunt legate deja de un cadru juridic complex, de un parteneriat strategic puternic, de o cooperare aproape necondiţionată a României la operaţiuni în teatrele de război dar şi pe subiecte aflate în suspensie sau în curs de rezolvare. Iar una dintre principalele probleme aflate în suspensie pe agenda bilaterală româno – americană este cea privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii români. România, alături de Polonia şi Bulgaria, sunt singurele state membre ale UE care nu sunt incluse în programul Visa Waiver. Şi, deşi a reprezentat de mai mulţi ani unul dintre obiectivele prioritare ale diplomaţiei româneşti, eliminarea vizelor rămâne o problemă a cărei soluţie nu se prefigurează într-un orizont de timp apropiat. Problema o constituie rata mare de refuz în cazul solicitărilor de viză formulate de cetăţenii români, de aproximativ 25 la sută, faţă de maximum 3 la sută, ca şi condiţie prealabilă pentru admiterea în program. România şi SUA au semnat, în 2008, o Declaraţie comună pe tema vizelor, însă aceasta a rămas fără efectele concrete aşteptate. Pe de altă parte, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, anunţa în cursul lunii iunie că preşedintele Obama susţine o modificare a legislaţiei privind eliminarea vizelor, în care accentul să fie pus nu pe rata de refuz al vizelor ca până acum, ci pe procentul celor ce depăşesc perioada legală de şedere în SUA, lucru ce ar avantaja România.
O a treia problemă bilaterală importantă ar reprezenta-o eventuala achiziţionare a unui număr de 24 de avioane F-16 de la americani. După multe căutări, discuţii şi analize, partea americană a formulat o ofertă concretă, pe care CSAT a acceptat-o în martie 2010. Numai că înţelegerea a rămas în stand-by după ce premierul Emil Boc, confruntat între timp cu criza economico-financiară, a declarat că, momentan, România nu are bani pentru aşa ceva. Aşadar, scut vom avea, vize pe când oare?!
Tinu MATEŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului