Cultură Educație
Scrisoare unui necunoscut, proprietar în Blaj
Locuiesc de 51 de ani în oraşul Blaj şi am fost martor la cea mai tumultoasă dezvoltare urbanistică din istoria sa. În 1960 podul peste Târnavă era din lemn şi tremura când trecea un car încărcat. Podul peste calea ferată, de lângă liceu, era din lemn pe grinzi de oţel dar era un izvor de poezie pentru elevii ce-şi conduceau colegele, încât i-a rămas numele de „Podul Mincinoşilor”.
Astăzi Blajul este un orăşel ce străluceşte de curăţenie şi frumuseţe. Asfaltul şi analizarea au pătruns pe toate străduţele iar florile şi arbuştii ornamentali sunt şi pe trotuare în ghivece. Casele sunt îngrijite şi oamenii bine îmbrăcaţi, iar prin dezvoltarea sa economică şi culturală, Blajul şi-a câştigat titlul de „municipiu” fiind şi centru universitar.
Un singur lucru mai lasă de dorit: intrarea în oraş dinspre Crăciunelu de Jos se face prin nişte curbe frumos întreţinute şi lumiante electric, dar străbat un ţinut pustiu, lipsit de culturi agricole şi vegetaţie lemnoasă. Lucrul acesta mă întristează şi i-am spus d-lui primar, ec. Gh. Valentin Rotar, care mi-a spus că terenul este proprietate particulară şi nu-l poate planta cu pomi sau arbuşti ornamentali. N-am avut curajul să întreb cine este proprietarul, ca să nu creadă că vreau să mă amestec în treburile Primăriei eu, un bătrân amărât. Dar acum îmi pare rău, când mă gândesc la câte zădărnicii am văzut în cei 80 de ani ai mei şi să mă adresez distinsului proprietar cu următoarea formulă:
Stimată doamnă sau stimat domn, dacă eşti bărbat în puterea vârstei fac apel la bărbăţia şi la cultura domniei tale; dacă eşti o bătrână văduvă, te rog să faci un gest care ar putea să-ţi uşureze suferinţele cauzate de singurătate şi povara anilor; iar dacă eşti o femeie tânără, soţie şi mamă, fac apel la comoara de gingăşie şi iubire cu care te-a înzestrat Dumnezeu şi te rog să închei o înţelegere cu primăria Blaj, care te-ar putea ajuta ca acel loc să arate ca o grădină, ca o livadă. Schimbând înfăţişarea acestor locuri ai face o mare cinste oraşului Blaj şi instituţiilor sale, mai ales tineretului studios, care ar intra în viaţă cu amintirea unui Blaj frumos, la înfrumuseţarea căruia aţi contribuit din plin.
Indiferent cine e proprietarul, plantarea acelui teren cu nuc sau cu molid i-ar aduce un venit în plus, dar mai important este faptul că ar face cinste oraşului. În Blaj sunt o mulţime de oameni ce realizează importante venituri din munca lor dar în afară de asta, au mândria că au presărat un strop de poezie în viaţa blăjenilor, introducând „noul” şi „frumosul” în viaţa lor. Amintesc numai pe aceia de care ne lovim zilnic: Nelu Popa cu „Montana Popa” SRL, Dumitru Popa cu „Corina Com” SRL, apoi Florea, Gânţa, Olteanu, Victoria Muntean şi alţii şi am convingerea că distinsul proprietar ce deţine intrarea în municipiul Blaj nu poate să fie mai prejos decât aceştia.
Dorindu-vă sănătate şi fericire aş vrea să vedeţi în aceste rânduri o sinceră dovadă de stimă.
Ioan BIZĂU
Cultură Educație
La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer
Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.
Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.
“Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului 2023. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Ştirea zileiacum 10 ore
1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Felicitări de 1 Iunie, Ziua Copilului 2023. Trimite un mesaj, o felicitare, o urare, un SMS prietenilor care au suflet de copil
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri
-
Sportacum 21 de ore
Stadionul din Oarda de Jos va primi numele “Nicolae Romcea”, cu prilejul primei ediții a evenimentului “Fiii satului Oarda”