Școlile riscă să devină FOCAR de Covid-19, datorită deficitului de personal. Anunțul Sindicatelor din Educație

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Școlile riscă să devină FOCAR de Covid-19, datorită deficitului de personal. Anunțul Sindicatelor din Educație

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a comunicat autorităţilor încă din luna august deficitul de personal cu care se confruntă unităţile de învăţământ din țară şi a solicitat efectuarea, în regim de urgenţă, a demersurilor necesare pentru a permite angajarea personalului indispensabil aplicării măsurilor de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2. Premierul Ludovic Orban susține că elevii sunt mai în siguranță la școală decât în orice alt mediu, asta pentru că sunt supravegheați.

Rezultatul a fost apariţia HG nr. 765/2020, prin care numărul total de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, inclusiv învăţământul special, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională a crescut la 285.960 de posturi, faţă de 285.460 câte erau anterior, informează Agerpres.

ELIT

Un plus de doar 500 de posturi, care nu este suficient, subliniază sursa citată.

Potrivit unei analize realizate de FSE „Spiru Haret” la nivelul a 25 de judeţe şi al Municipiului Bucureşti, pe baza datelor primite de la organizaţiile teritoriale şi de la inspectoratele şcolare, ar fi nevoie de circa 29.000 de cadre didactice şi peste 8.600 de alţi salariaţi – personal didactic auxiliar şi nedidactic. Raportat la aceste cifre, în actualul context pandemic, cele 500 de posturi reprezintă o picătură în ocean, spun sindicaliştii.

Astfel, sindicaliştii au trimis o scrisoare premierului României, prin care cer soluţionarea acestor probleme.

„Domnule prim-ministru, din cauza blocării angajărilor, multe dintre unităţile de învăţământ sunt obligate să constituie formaţiunile de studiu peste limita maximă prevăzută de lege, mai ales în condiţiile creşterii numărului de elevi în marile aglomerări urbane. De asemenea, deficitul de personal nedidactic pune în pericol siguranţa tuturor celor din unitate: copii şi salariaţi. Dacă nu veţi suplimenta urgent şi semnificativ numărul de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, riscaţi să transformaţi unităţile de învăţământ în focare de infecţie, ceea ce va conduce la o transmitere în masă, accelerată, a bolii”, se mai arată în comunicat.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419