Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Şcoli şi grădiniţe fără apă potabilă şi cu grupurile sanitare în curte

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

  Ieri, 27 septembrie, la Instituţia Prefectului Alba a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural, prezidată de subprefectul Raul Tudoraşcu. Unul din punctele aflate pe ordinea de zi s-a referit la pregătirea unităţilor de învăţământ pentru debutul noului an şcolar, raportul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba fiind prezentat de prof. Marcel Stan, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Alba.
Potrivit prof. Marcel Stan, una din principalele preocupări în vederea funcţionarii legale a instituţiilor şcolare este legată de cuprinderea elevilor în unităţi şcolare cu autorizaţie sanitară. În acest sens, din cele 567 de unităţi şcolare, din care 137 cu personalitate juridică, cuprinderea elevilor în unităţi cu autorizaţie sanitară sau în curs de autorizare este în procent de aproximativ 92%.
„Principala cauză pentru neacordarea autorizaţiei sanitare este lipsa apei potabile la nivelul comunităţii, aşa cum raportam şi la începutul anului şcolar anterior. Unităţile şcolare cu probleme sunt practic aceleaşi, autorităţile nereuşind să introducă apa potabilă în comunitate sau la şcoală. Practic, dacă nici primăria nu are apă potabilă în clădire, nici şcoala nu poate avea. Este regretabil că unele grădiniţe sau şcoli nu au autorizaţie sanitară pentru simplul motiv că preşcolarii şi elevii nu au un circuit separat, dar aceasta este legea! (de exemplu, la Ciugud, Cisteiu de Mureş). Aici autorităţile locale trebuie să aibă o atitudine mult mai tranşantă cu privire la viitorul imediat al acestor unităţi, altfel se pune foarte serios problema desfiinţării sau comasării multora dintre ele”, a afirmat adjunctul IŞJ Alba. El a precizat că situaţia raportată cu privire la igienizarea spaţiilor de învăţământ este sensibil îmbunătăţită faţă de anul trecut, fiind realizată în spaţiile destinate procesului de învăţământ de către toate şcolile. Iar cine vizitează unele unităţi de învăţământ din mediul rural vor putea vedea că acestea nu au apă curentă, iar copiii, fie vară, fie iarnă, trebuie să meargă în curte la grupul sanitar.
Pe de altă parte, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dr. Horia Timiş, a confirmat că acestea sunt principalele cauze pentru care nu au fost acordate autorizaţii sanitare nu doar unor şcoli din zona montană sau din mediul rural de la şes, dar a subliniat că reprezentanţii DSP Alba sunt exigenţi şi cu alte aspecte. El s-a referit la unităţile de învăţământ unde încă se lucrează, deşi anul şcolar a început din 12 septembrie. Dr. Horia Timiş a oferit ca exemplu chiar o grădiniţă din Alba Iulia, pe care nu a vrut însă să o nominalizeze precizându-ne doar că aceasta se află „în Cetate, între blocuri”. De o săptămână, clădirea este încă în şantier, dar alimentarea cu apă a fost închisă, iar accesul la grupul social al copiilor a fost oprit. Şeful DSP Alba a spus că va dispune suspendarea activităţii grădiniţei, pentru că aşa ceva nu este admisibil, fiind vorba, totuşi, de nişte copii mici. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord

Ziarul Unirea

Publicat

în

Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord Accidentul de miercuri seara, petrecut în Alba Iulia, a fost filmat cu o cameră de bord de un alt participant la trafic. Impactul dintre cele două mașini a dus la rănirea a trei persoane, 2 adulți și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea