Rămâi conectat

Actualitate

Schimbare în legea RCA. Victimele accidentelor rutiere vor putea fi despăgubite şi pentru traumele psihice suferite

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Victimele accidentelor rutiere vor putea fi despăgubite şi pentru traumele psihice suferite

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, din acest an, odată cu noua lege RCA (legea nr. 132/2017 privind asigurarea RCA), victimele accidentelor rutiere vor putea primi despăgubiri și în funcție de evaluarea psihologică a traumelor psihice suferite. Este pentru prima dată când un act normativ din România pune în evidență atât integritatea fizică, cât și pe cea psihică. Modificarea a fost posibilă la inițiativa Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație.

În conformitate cu acest act normativ, „stabilirea despăgubirii pe cale judecătorească se realizează pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic și statistic”. Astfel, în cadrul procedurii amiabile de stabilire a despăgubirilor (între asigurator și victimă), „pentru prejudiciile legate de traumele psihice, persoana prejudiciată poate aduce documente în dovedirea acestora”. ”Introducerea evaluării psihologice ca element probator esențial și distinct de evaluarea medico-legală, în conturarea gravitații traumelor, constituie un important pas înainte și totodată o reală garanție în respectarea dreptului fundamental la integritate psihică.

În plus, tot în acest an, garantul justiției din România, Consiliul Superior al Magistraturii, a arătat printr-o decizie luată în unanimitate, în urma unui memoriu înain­tat de Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație, că susține accesul liber la justiție al persoanelor vătămate în accidente. Din scrisoarea de răspuns adresată lui Radu-Cătălin Condescu, în urma analizei în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, „s-a hotărât sesizarea ministrului Justiției cu propunere de modificare a OUG privind taxele judiciare de timbru, în sensul că cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale si morale decurgând din vătămări ale integrității fizice și/ sau psihice sunt scutite de la plata taxei de timbru”.

Dincolo de aspectul juridic și de respectarea dreptului victimelor de a avea acces gratuit la justiție, răspunsul CSM mai punctează și un alt aspect: prin formula „integritate fizică și/sau psihică” se recunoaște dreptul victimei de a beneficia de compensații materiale chiar și atunci când daunele nu sunt doar de ordin medical. Aceasta presupune totodată și introducerea evaluării psihologice în stabilirea compensațiilor materiale/morale – fapt care reprezintă o premieră așteptată deopotrivă de victime, dar și de către specialiști.

De această nouă abordare juridică ar putea beneficia nu doar cei afectați de accidente rutiere, ci și victimele accidentelor de muncă, ale malpraxisului sau ale agresiunilor de orice tip”, se arată în același comunicat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea