Schema de ajutor pentru împăduririea României a fost aprobată de Comisia Europeană: Finanțarea se va face prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă
Schema de ajutor pentru împăduririea României a fost aprobată de Comisia Europeană: Finanțarea se va face prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare pentru împădurirea României. Astfel, țara noastră va primi 32 de milioane de euro.
Comisia Europeană a aprobat, în baza normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României în cuantum de 32 de milioane de euro, care vizează sprijinirea investiţiilor pentru promovarea împăduririi.
Finanțarea se face prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR), în urma rezultatului pozitiv al evaluării de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României şi a adoptării planului de către Consiliu.
Se dorește îmbunătățirea rezilienței și a valorii de mediu a ecosistemelor forestiere, în special a speciilor şi a ecotipurilor, în perspectiva viitoarelor condiţii climatice din România. Astfel, se vor sprijini în special crearea, dezvoltarea şi modernizarea de capacităţi de producţie de puieţi forestieri şi producţia, prelucrarea şi condiţionarea seminţelor utilizate pentru împădurire.
Cine va putea beneficia de această schemă
Sprijinul va fi oferit sub formă de granturi directe care acoperă între 70 % şi 90 % din costurile de investiţii eligibile. De această schemă vor putea beneficia deţinătorii de păduri publici şi privaţi şi producătorii autorizaţi de material forestier de reproducere. Schema de ajutoare se va încheia la 30 septembrie 2024.
Comisia a evaluat schema în baza normelor UE privind ajutoarele de stat, a articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii, precum şi în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale. Comisia a stabilit că schema este necesară şi oportună pentru a îmbunătăţi rezilienţa şi valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere din România. Mai mult, Comisia a concluzionat că schema este proporţională şi nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale din UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema de ajutoare a României în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Comisia evaluează cu prioritate măsurile care presupun acordarea de ajutoare de stat cuprinse în planurile naţionale de redresare prezentate în contextul MRR şi a oferit orientări şi sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naţionale, pentru a facilita implementarea rapidă a MRR.
sursa: gandul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Când va fi introdusă TAXA DE AUTOSTRADĂ în România: Ce spune Ministrul Transporturilor Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a adus recent lămuriri cu privire la introducerea unei taxe pentru utilizarea autostrăzilor, subliniind că nu vom vedea o taxă de autostradă implementată în România prea curând, cel puțin nu înainte de 2026. Fără taxă de autostradă până […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria 2024. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
MESAJE de Sfânta Maria Mică. SMS-uri și urări pentru cei dragi, familie, colegi și prieteni care îşi celebrează, în 8 septembrie, ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din cursul anului bisericesc
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Sfânta Maria Mică 2024: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului